Skocz do zawartości

KowiPiw


Rekomendowane odpowiedzi

Browar

 

Nazwa: KowiPiw

Data założenia: końcówka 2012

Lokalizacja: Łowicz

Wybicie: 20L - po wykonaniu garnka z kwasiaka planowane zwiększenie do 40L

 

Sprzęt

  • 3 fermentory białe z kranikiem i rurką fermentacyjną
  • 2 fermentory przezroczyste z otworem na rurkę fermentacyjną
  • filtrator z oplotu
  • filtrator rurkowy czekający na garnek z kwasiaka
  • chłodnica z miedzi - w trakcie produkcji chłodnica z kwasiaka
  • przerobiony keg 50l z kranem
  • taboret gazowy 7,5 kW
  • pozostałe konieczne mniejsze przyrządy

2012/2013

#1 Jakaś pucha, już dokładnie nie pamiętam jaka - piwo bez historii

#2 Prawdziwe Pszeniczne 12blg - zestaw surowców - TwójBrowar

#3 Pale Ale 12blg - zestaw surowców - TwójBrowar

#4 Dry Stout 12blg - zestaw surowców - TwójBrowar

Edytowane przez Michał Kowalczyk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21.02.2014

#5 Weizenbock 16blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa

 

Słody:

  • Słód pilzneński 1,2 kg
  • Słód pszeniczny 3,0 kg
  • Słód monachijski 1,2 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,5 kg

Chmiel:

  • Chmiel Lubelski granulat, 25 g

Drożdże:

  • WB-06

Zacieranie:

18l wody do zacierania. Wsypanie zasypu do temp 46 stopni, przerwa 15 min i utrzymanie temp 40-44 stopni, podgrzanie do 65 stopni, przerwa 45 minut w temp 62-65 stopni, podgrzanie do 75 stopni i utrzymanie temp 73-75 stopni przez 25 min, próba jodowa i podgrzanie do 78 stopni. Wysładzanie do ok. 2 BLG. Wyszło 23 litrów brzeczki o ekstrakcie 14blg.

 

Chmielenie:

5g na początku gotowania i 20g w 45 minucie

 

Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 20,5 litra 16blg.

Przelane do butelek z dodatkiem syropu cukrowego 100g cukru na pół litra wody.

Edytowane przez Michał Kowalczyk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01.03.2014

#6 Roboust Porter 14blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa

 

Słody:

  • Słód pale ale 3,40 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,4 kg
  • Słód Karamel Pils 0,4 kg
  • Słód czekoladowy 0,2 kg
  • Słód barwiący 0,2 kg

Chmiel:

  • Chmiel Magnum, granulat, 30 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Drożdże:

  • US-05

Zacieranie:

14l wody do zacierania. Wsypanie zasypu do temp 73 stopni Zacieranie 90 minut w temp 68-70 stopni, próba jodowa, wsypanie słodu czekoladowego i barwiącego, podgrzanie do 76 stopni. Wysładzanie zakończyło się na ok. 3-4 blg, wyszło 24 litry 12blg

 

Chmielenie:

30g Magnum na początku gotowania, w 20 minucie gotowania 15g Lubelski

 

Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 21L 14blg.

Przelane do butelek z dodatkiem syropu cukrowego 100g cukru na pół litra wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.03.2014

#7 India Pale Ale 14blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa

 

Słody:

  • Słód pilzneński 2 kg
  • Słód monachijski 2,3 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Chmiel:

  • Chmiel Marynka, granulat, 45 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

Drożdże:

  • US-05

Zacieranie:

14l wody do zacierania. Wsypanie zasypu do temp 55 stopni, przerwa 10 min i utrzymanie temp 53-55 stopni, podgrzanie do 63 stopni - przerwa 30 minut w temp 61-63 stopni, podgrzanie do 73 stopni - przerwa 30 min w temp 71-73 stopnie, próba jodowa i podgrzanie do 76 stopni

 

Chmielenie:

45g marynka na początku gotowania, na 10 minut przed końcem gotowania 40g Lubelski

 

Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 20L 14blg.

Przelane do butelek z dodatkiem syropu cukrowego 100g cukru na pół litra wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24.03.2014

#8 Grodziskie 8blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa

 

Słody:

  • Słód pszeniczny 1,30 kg
  • Słód wędzony 0,70 kg
  • Słód pilzneński 0,50 kg

Chmiel:

  • Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

Drożdże:

  • S-33

Zacieranie:

8l wody do zacierania. Wsypanie śruty do wody o temp 71 stopni. Zacieranie 75 minut w temp ~65-69 stopni, próba jodowa, podgrzanie do 78 stopni. Wyszło 23L 6blg

 

Chmielenie:

35g na początku + 15 g w 45 minucie

 

Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 20L 8blg.

Przelane do butelek z dodatkiem syropu cukrowego 100g cukru na pół litra wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.03.2014

#9 Imperdial India Pale Ale 18blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa

 

Słody:

  • Słód pale ale 6,3 kg
  • Słód monachijski ciemny 20-30 EBC 0,5 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,2 kg

Chmiel:

  • Chmiel Tomahawk, granulat, 30 g
  • Chmiel Warrior, granulat, 25 g
  • Chmiel Cascade, granulat, 40 g
  • Chmiel Centennial, granulat, 30 g
  • Chmiel Amarillo, granulat, 20 g
  • Chmiel Simcoe, granulat, 20 g

Drożdże:

  • US-05

Zacieranie:

21l wody do zacierania. Wsypanie śruty do wody o temp 70 stopni. Zacieranie 90 minut w temp ~65-64 stopni, próba jodowa, podgrzanie do 76 stopni. Po wysładzaniu wyszły 24l 16blg

 

Chmielenie:

  • 90 minut Tomahawk
  • 60 minut Warrior
  • 5 minut Cascade 20g
  • 1 min Centennial 20g

 

Po zdekantowaniu schłodzonej brzeczki wyszło 21,5 18blg.

 

Chmielenie na zimno:

  • 7 dni przed końcem cichej Amarillo
  • 5 dni przed końcem cichej Cascade
  • 4 dni przed końcem Centennial
  • 3 dni przed końcem Simcoe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05.04.2014

#10 Irish Red Ale 12blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa

 

Słody:

  • Słód pilzneński 1,7 kg
  • Słód monachijski 2,20 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,15 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,15 kg

Chmiel:

  • Chmiel Marynka, granulat, 20 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Drożdże:

  • S-04

Wyszło 21 litrów 12 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12.04.2014

#11 6 zbóż 12blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa

 

Słody:

  • Słód wiedeński 2,25 kg
  • Słód pszeniczny 1,25 kg
  • Słód z pszenicy płaskurki 0,25 kg
  • Słód owsiany 0,25 kg
  • Słód orkiszowy 0,25 kg
  • Słód żytni 0,25 kg

Chmiel:

  • Chmiel Marynka, granulat 15 g
  • Chmiel Lubelski, granulat 15 g

Drożdże:

  • T-58

Po zdekantowaniu otrzymałem ok. 22 litrów brzeczki o blg 13, dolałem 1,5l wody i otrzymałem 12 blg. Do tej pory zastanawiam się czy gdzieś się nie rąbnąłem czy faktycznie mogło tak wyjść?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.04.2014

#12 Witbier 11,5blg - zestaw surowców - CentrumPiwowarstwa

 

Słody i dodatki:

  • słód pilzneński 2 kg
  • pszenica niesłodowana 1,8 kg
  • płatki owsiane 0,4 kg
  • kolendra 15 g
  • Curaçao 20 g

Chmiel:

  • Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

Drożdże:

  • Brewferm Blanche

 

Dekantacja chmielin i dodatków przez wygotowaną pończochę. Wyszło 21 litrów 12 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na własną recepturę, co?

 

W planach jak najbardziej, ale muszę jeszcze dużo poczytać i nauczyć się używać programów aby stworzyć coś swojego.

Pewnie teraz będzie przerwa do jesieni przez wzgląd na zwiększające się temperatury i mogący nastąpić problem z ich utrzymaniem w mieszkaniu w bloku...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.