Jump to content
scooby_brew

Belgijskie IPA's i inne "belgijskie nowofalowe ales"

Recommended Posts

Zamierzam trochę poeksperymentować z "nowofalowymi" Belgian Ales (z braku lepszej nazwy).

Widuje tutaj w USA takie piwa z browarów rzemieślniczych i bardzo mi one smakują. Np. Raging Bitch, Cali-Belgique, Thirteen Hour, etc. Najczęściej są to jakby "amerykańskie" ales z belgijskimi drożdami i często z wyższym % ABV.

Mój plan narazie jest taki żeby uwarzyć moje sprawdzone receptury amerykańskich ales i podzielić je na 2 fermentory, jeden "amerykanski" drugi "belgijski" (warzę warki 40L) . W pierwszym, "amerykańskim" są drożdże WLP051 (WY1272) a w drugim "belgijskim" są WLP550 (WY3522) + syrop kandyzowany dla wyższej Blg.

Receptury które wykorzystam do tego eksperymentu:

Drunken Jedi IPA (już uwarzone tydzień temu)

Zombie Juice Stout

Darth Vader Black IPA

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powodzenia i mam nadzieję, że się podzielisz później rezultatami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie nauczyłem się że syrop kandyzowany nie jest ani łatwy ani bezpieczny w produkcji. Zrobiłem Light Amber z tego przepisu. Zabrało mi to ponad 40 min, syrop czasami pryskał, czasami chciał wykipieć, bardzo trudno jest mierzyć temperaturę, pobrudziłem kuchenkę i prawie straciłem termometr :D

Może następnym razem użyje po prostu cukier do gara (może brązowy?), albo syrop inwertowany (ten jest bardzo łatwy w produkcji), albo po prostu kupię kandyzowany w sklepie.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

różnica między kandyzowanym a inwertowanym? Przecież to to samo.

40 minut zdecydowanie za szybko zrobione. Za duży ogień stąd problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dwie swoje próby okołobelgijskie podjąłem z cukrem demerara i jestem zadowolony, wydaje się że to gra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też się przymierzam w najbliższym czasie do uwarzenia czegoś podobnego na drożdżach THG. Raging Bitch, które ostatnio piłem było trochę za delikatne w smaku. Ja bym celował w wyższe IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może jeszcze w drugą stronę - oba zasypy klasycznie belgijskie, drożdże belgijskie a nachmielone hameryką? słabo to widzę bo chmiele przykryją efekty drożdży, aliści...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A posiada ktoś doświadczenie w "porterze belgijskim". chodzi mi to po głowie od jakiegoś czasu, chciałbym piwo podobne do portera bałtyckiego/ risa przefermentować na belgijskich drożdżach, warte uwagi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

różnica między kandyzowanym a inwertowanym? Przecież to to samo.

Tutaj mogę się mylić, ale przynajmniej tu w USA invert syrup to woda, cukier, cream of tartar (albo sok cytrynowy) i czasami szczypta soli. Gotujesz, jest gotowe. Używa się to w kuchni jako corn syrup.

Belgian Candi Syrup to woda i pożywka drożdżowa, przerwy temperaturowe są trudniejsze do osiągnięcia i nie wiem jaka chemia się tam wytwarza, ale czytalem ze jest "złożona" :D Poza tym są różne rodzaje Belgian Candi Syrups: Light, Amber, Dark etc.

chciałbym piwo podobne do portera bałtyckiego/ risa przefermentować na belgijskich drożdżach, warte uwagi?

W/g mnie to jest świetny pomysł! (+) Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem Waszych problemów z przygotowaniem syropu. Jest banalnie prosty i nastręcza absolutnie żadnych trudności. Postępując zgodnie z procedurami otrzymujecie niezwykle aromatyczny składnik, do wyboru, do koloru, do smaku.

 

http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page__st__20#entry105558

Share this post


Link to post
Share on other sites
A posiada ktoś doświadczenie w "porterze belgijskim". chodzi mi to po głowie od jakiegoś czasu, chciałbym piwo podobne do portera bałtyckiego/ risa przefermentować na belgijskich drożdżach, warte uwagi?

 

Olimp Hades był na Ardenach robiony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co myślicie o chmieleniu na zimno takiego belgijskiego IPA? Jakie chmiele można by zastosować?

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co myślicie o chmieleniu na zimno takiego belgijskiego IPA? Jakie chmiele można by zastosować?

Tak się składa, że tym razem zrobiłem mojego Drunken Jedi IPA na Amarillo i Cascadei wrzucę na zimno Amarillo.. W/g Mitcha Steele Amarillo pasuje lepiej w belgijskim IPA niż np. Simcoe:

Prawdziwym wyzwaniem w warzeniu belgijskiego IPA jest dobramnie smaku chmielowego oraz ożenienie go z intensywnie fenolowym, korzennym i owocowym charakterem belgijskich szczepów drożdży. Niektóre odmiany chmielu, takie jak pełne tropikalnych owoców Amarillo, wydają się lepiej współpracować z belgijskimi drożdżami niż chmiele typu sosnowego Simcoe lub żywicznego Columbus. Podobnie, mniej fenolowe szczepy drożdży wydają się łączyć lepiej z amerykańskimi chmielami, niż szczepy, które wytwarzają nadmierne ilości aromatów goździków.

Mitch Steele - IPA

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdyby zamiast na zimno zrobić chmielenie whirpoolowe? Podobno wtedy aromaty są zaznaczone bardziej w smaku niż zapachu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczun jest belgijskim triplem, chmielonym po amerykańsku. Szczep drożdży, którego chłopaki używają jest przez nich jakoś specjalnie przygotowany przez wcześniejsze przefermentowanie innego piwa. Więcej na ten temat nie wiem, ale efekt był dla mnie więcej niż zadowalający.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.