Skocz do zawartości
Dagome

Pilzner Bohemski - I miejsce VII KPD Zywiec 2009

Rekomendowane odpowiedzi

Pilzner Bohemski, I miejsce VII KPD

Wyłudzkie Pełne - 13 Blg, 23 litry

 

Zasyp: 4,9 kg

- pilzneński - 4,3 kg (87,8%)

- carapils - 0,5 kg (10,2%)

- zakwaszający - 0,1 kg (2,0%)

 

Zacieranie:

- słód do 16 litrów wody o temp. 45 st.C

- 53 st.C - 15 min

- 63-62 st.C - 20 min

dekokt 1/3 podgrzewam do 72 st.C - 10 min

dekokt podgrzewam do wrzenia - 20 min

- reszta cały czas w 63-62 st.C

dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego

- 73-71 st.C - 40 min

- 75 st.C i filtracja

 

Wysładzanie:

- do uzyskania 32 litrów

 

Gotowanie - 90 min (gotowałem raczej mocno)

Chmielenie:

- 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 60 min

- 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 30 min

- 30 g lubelski, szyszka (chyba ok. 3,5 alfa) - 0 min

 

Wyszło: 23,5 litra, 13 Blg

Schłodzone do 22 st.C i zadane gęstwą:

Wyest 2000 Budvar Lager

 

Fermentacja:

- burzliwa - 13 dni w temp. 9-8 st.C

- cicha - 30 dni w temp. 8-6 st.C

(odfermentowało tylko do 5 Blg)

 

Butelkowanie:

150 g glukozy na 23 litrów piwa

 

Leżakowanie:

- 6 st.C przez pierwsze tygodnie

- po 10 tyg. temperatura w piwnicy zaczęła powoli wzrastać do 11 st.C

(w VII KPD brało udział po 6 miesiącach leżakowania)

Edytowane przez Dagome

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×