Jump to content
Sign in to follow this  
Dagome

Pilzner Bohemski - I miejsce VII KPD Zywiec 2009

Recommended Posts

Pilzner Bohemski, I miejsce VII KPD

Wyłudzkie Pełne - 13 Blg, 23 litry

 

Zasyp: 4,9 kg

- pilzneński - 4,3 kg (87,8%)

- carapils - 0,5 kg (10,2%)

- zakwaszający - 0,1 kg (2,0%)

 

Zacieranie:

- słód do 16 litrów wody o temp. 45 st.C

- 53 st.C - 15 min

- 63-62 st.C - 20 min

dekokt 1/3 podgrzewam do 72 st.C - 10 min

dekokt podgrzewam do wrzenia - 20 min

- reszta cały czas w 63-62 st.C

dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego

- 73-71 st.C - 40 min

- 75 st.C i filtracja

 

Wysładzanie:

- do uzyskania 32 litrów

 

Gotowanie - 90 min (gotowałem raczej mocno)

Chmielenie:

- 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 60 min

- 30 g marynka, szyszka (chyba ok. 9 alfa) - 30 min

- 30 g lubelski, szyszka (chyba ok. 3,5 alfa) - 0 min

 

Wyszło: 23,5 litra, 13 Blg

Schłodzone do 22 st.C i zadane gęstwą:

Wyest 2000 Budvar Lager

 

Fermentacja:

- burzliwa - 13 dni w temp. 9-8 st.C

- cicha - 30 dni w temp. 8-6 st.C

(odfermentowało tylko do 5 Blg)

 

Butelkowanie:

150 g glukozy na 23 litrów piwa

 

Leżakowanie:

- 6 st.C przez pierwsze tygodnie

- po 10 tyg. temperatura w piwnicy zaczęła powoli wzrastać do 11 st.C

(w VII KPD brało udział po 6 miesiącach leżakowania)

Edited by Dagome

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...