Jump to content
zbynieks

Łuskę do filtracji kupię

Recommended Posts

Kupię albo dowiem się skąd wziąć łuskę wspomagającą filtrację. tak z pół kilo. tak, warzyłem właśnie witolda...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie trochę związane - ile się daje takiej łuski, do np. jakiegoś trudnego w filtracji piwa, zasyp np. 4 kg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

200-300g powinno wystarczyć. Przed użyciem dobrze jest zalać wrzątkiem na kilkanaście minut i odcedzić, dzięki temu a) łuska trochę nasiąknie i lepiej wymiesza się z zacierem, nie będzie się aż tyle tego unosić po powierzchni b) wypłucze się ewentualne zanieczyszczenia i pozbędzie części ewentualnych posmaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

200-300g powinno wystarczyć. Przed użyciem dobrze jest zalać wrzątkiem na kilkanaście minut i odcedzić, dzięki temu a) łuska trochę nasiąknie i lepiej wymiesza się z zacierem, nie będzie się aż tyle tego unosić po powierzchni b) wypłucze się ewentualne zanieczyszczenia i pozbędzie części ewentualnych posmaków.

Dzięki - sposób obchodzenia znalazłem na forum, nic nie było o ilości :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalać wrzątkiem, odcedzić, dodać do mash outu, 200 - 400 gram w zależności od wredności ")

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.