zbynieks 31 Posted April 12, 2014 Kupię albo dowiem się skąd wziąć łuskę wspomagającą filtrację. tak z pół kilo. tak, warzyłem właśnie witolda... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 12, 2014 a np. tu http://allegro.pl/luska-gryki-gryczana-na-wage-1kg-i4128710458.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted April 13, 2014 dzięki, transakcja dokonana Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted April 13, 2014 Pytanie trochę związane - ile się daje takiej łuski, do np. jakiegoś trudnego w filtracji piwa, zasyp np. 4 kg? Quote Share this post Link to post Share on other sites
klisz 41 1 Items Posted April 13, 2014 Do dyniowego dałem 0,5kg i stwierdzam, że mozna było dać mniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted April 13, 2014 200-300g powinno wystarczyć. Przed użyciem dobrze jest zalać wrzątkiem na kilkanaście minut i odcedzić, dzięki temu a) łuska trochę nasiąknie i lepiej wymiesza się z zacierem, nie będzie się aż tyle tego unosić po powierzchni b) wypłucze się ewentualne zanieczyszczenia i pozbędzie części ewentualnych posmaków. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted April 13, 2014 200-300g powinno wystarczyć. Przed użyciem dobrze jest zalać wrzątkiem na kilkanaście minut i odcedzić, dzięki temu a) łuska trochę nasiąknie i lepiej wymiesza się z zacierem, nie będzie się aż tyle tego unosić po powierzchni b) wypłucze się ewentualne zanieczyszczenia i pozbędzie części ewentualnych posmaków. Dzięki - sposób obchodzenia znalazłem na forum, nic nie było o ilości Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted April 13, 2014 Zalać wrzątkiem, odcedzić, dodać do mash outu, 200 - 400 gram w zależności od wredności ") Quote Share this post Link to post Share on other sites