Jump to content
Sign in to follow this  
wojtec84

Witam

Recommended Posts

Witam szanowne grono Piwowarów Domowych (i nie tylko);

 

Zaglądam na forum dosć regularnie od jakichś 2-3 miesięcy, uwarzyłem już 6 warek więc postanowiłem się zarejestrować :)

 

Piwem zacząłem się interesować (bardziej) od początku tego roku kiedy trafiłem na blog niejakiego Kopyra. Zacząłem szukać różnych gatunków piw (a raczej sklepów gdzie mogę dostać piwo inne niż lager i mocne), próbować, potem warzyć własne piwo i się okazało, że nie musi ono wcale smakować jak szczyny (jak to nam próbują wmówić wielkie koncerny piwowarskie), że obce zapachy czy "aromaty" np wymiocin w piwie, które zdarzało mi się czuć wcześniej nader często wcale nie powinny w nim być i że jest to wada.

Na szczęście trafiłem na okres tzw rewolucji piwnej, która zaczęła powiększać asortyment w sklepach w sposób zauważalny a to cieszy.

Warzenie zacząłem od razu od zacierania, a co :)

Pierwsze było AIPA, później Stout, Barley Wine, Witbier teraz mam English Red Ale i Dunkelweizena w fermentorach i zaczyna mnie to wciągać (w planach kilka kolejnych piw).

 

Pozdrawiam :beer:

Wojtek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam szanowne grono Piwowarów Domowych (i nie tylko);

 

Zaglądam na forum dosć regularnie od jakichś 2-3 miesięcy, uwarzyłem już 6 warek więc postanowiłem się zarejestrować :)

 

Piwem zacząłem się interesować (bardziej) od początku tego roku kiedy trafiłem na blog niejakiego Kopyra. Zacząłem szukać różnych gatunków piw (a raczej sklepów gdzie mogę dostać piwo inne niż lager i mocne), próbować, potem warzyć własne piwo i się okazało, że nie musi ono wcale smakować jak szczyny (jak to nam próbują wmówić wielkie koncerny piwowarskie), że obce zapachy czy "aromaty" np wymiocin w piwie, które zdarzało mi się czuć wcześniej nader często wcale nie powinny w nim być i że jest to wada.

Na szczęście trafiłem na okres tzw rewolucji piwnej, która zaczęła powiększać asortyment w sklepach w sposób zauważalny a to cieszy.

Warzenie zacząłem od razu od zacierania, a co :)

Pierwsze było AIPA, później Stout, Barley Wine, Witbier teraz mam English Red Ale i Dunkelweizena w fermentorach i zaczyna mnie to wciągać (w planach kilka kolejnych piw).

 

Pozdrawiam :beer:

Wojtek

Witaj.Oto kolejny dowód na skuteczność "misji" Kopyra i jego blogu. Rzeczywiście z wysokiego C zacząłeś z tym zacieraniem. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to gratulacje zaczynając przygodę z piwowarstwem od zacierania. Myślę, że już któreś piwka próbowałeś bo witbier powinien już być ułożony, więc jak wrażenia z degustacji własnego piwka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.