Skocz do zawartości

gar na słód


Romek12

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zacierałem barley wine władowałem 9kg słodu w 22l wody i 30 litrowy garnek i jest to górna granica mojego gara - do krawędzi miałem 2cm.

Tyle, że garnek garnkowi nie musi być równy i przy określonej objętości "znamionowej" garnka rezerwa może nie być taka sama w każdym garnku np 30 litrowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w garze 40L zacierałem AIPA z zasypu 7,2kg i w ok. 21L wody. Do filtracji odebrałem ok 32L zacieru, więc może być krucho. Sam byłem zaskoczony jak zwiększyła mi się objętość zacieru po dodaniu słodu do garnka wypełnionego w połowie wodą. Z PPPP wynika, że 1kg zacieru zwiększa o ok. 0,85 litra objętość zacieru, ale mi jakoś wyszło zdecydowanie więcej

Edytowane przez OroTanque
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Duże rozcieńczenie podobno może skutkować pogorszeniem smaku, ale chyba nikt tu testów porównawczych nie zrobił, więc to może być tylko urban legend.

 

Rozcieńczenie w rozsądnych granicach nie powinno mieć negatywnych skutków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Apropo poprzednich wpisów o objętości zasypu.

Tutaj: http://www.rackers.org/calcs.shtml

W sekcji Can I mash it jest fajny kalkulator, wpisujesz ile masz słodu i jaki stosunek słodu do wody, i wychodzi objętość jaką to zajmie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.