Jump to content
Sign in to follow this  
Konewka

Normy, specyfikacje na temat jakości słodu i ziarna jęczmienia browarniczego.

Recommended Posts

Witam Serdecznie zacne Państwo ;)

 

Mam prośbę do każdego z was lub bardziej pytanie.

Czy ktoś wie jak mam znaleźć normy na temat słodu jęczmiennego ?

 

Potrzebuję tytuły, bądź numery norm dotyczących słodu ( np. jakości, procesu produkcji itp.) oraz jęczmienia browarniczego. Lub jakiekolwiek namiary jak takie normy znaleźć. Czy ktoś zna tytuły takich norm ? Oraz jak mam znaleźć dostęp do takich norm ?

 

Proszę o pomoc ;)

Ps. Jakiekolwiek wskazówki będą bardzo mi przydatne. Jeśli taki temat już tu był, to przepraszam za spam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

PN-A-79082:1997

Słód browarny

 

PN-A-79083-10:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie siły diastatycznej słodu

 

PN-A-79083-11:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie liczby Hartonga

 

PN-A-79083-12:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie pH brzeczki laboratoryjnej

 

PN-A-79083-13:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wysokocząsteczkowego Beta-glukanu

 

PN-A-79083-1:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Terminologia

 

PN-A-79083-2:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Badania organoleptyczne

 

PN-A-79083-3:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ziarn o ciemnych końcach, ziarn połamanych i zanieczyszczeń

 

PN-A-79083-4:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie kruchości słodu

 

PN-A-79083-5:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wilgotności

 

PN-A-79083-6:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ekstraktu, różnicy zawartości ekstraktów, czasu scukrzania, czasu spływu brzeczki laboratoryjnej i klarowności

 

PN-A-79083-7:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie lepkości brzeczki laboratoryjnej

 

PN-A-79083-8:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie barwy brzeczki laboratoryjnej

 

PN-A-79083-9:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości białka ogólnego, azotu rozpuszczalnego i obliczanie liczby Kolbacha

Share this post


Link to post
Share on other sites

PN-A-79082:1997

Słód browarny

 

PN-A-79083-10:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie siły diastatycznej słodu

 

PN-A-79083-11:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie liczby Hartonga

 

PN-A-79083-12:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie pH brzeczki laboratoryjnej

 

PN-A-79083-13:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wysokocząsteczkowego Beta-glukanu

 

PN-A-79083-1:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Terminologia

 

PN-A-79083-2:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Badania organoleptyczne

 

PN-A-79083-3:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ziarn o ciemnych końcach, ziarn połamanych i zanieczyszczeń

 

PN-A-79083-4:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie kruchości słodu

 

PN-A-79083-5:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie wilgotności

 

PN-A-79083-6:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości ekstraktu, różnicy zawartości ekstraktów, czasu scukrzania, czasu spływu brzeczki laboratoryjnej i klarowności

 

PN-A-79083-7:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie lepkości brzeczki laboratoryjnej

 

PN-A-79083-8:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie barwy brzeczki laboratoryjnej

 

PN-A-79083-9:1998

Słód browarny -- Metody badań -- Oznaczanie zawartości białka ogólnego, azotu rozpuszczalnego i obliczanie liczby Kolbacha

 

 

Dziękuję za tą odpowiedź :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a powiedzcie jeszcze jak się dostać do tych norm? To się gdzieś kupuje? Dostaje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michał, zwracam honor, masz rację - pierwsza strona nie rozumiałem tej bazy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Olsztynie to najłatwiej w Bibliotece UWM. Jest cały dział poświęcony normie ISO i PN. Bezpłatnie - tyle że tylko do 'wglądu'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.