Jump to content

To HERMS or not to HERMS


seler
 Share

Recommended Posts

WItam,

Zabieramy się z kumplem do wwybudowania urządzonka w celu usprawnienia warzenia.

 

Wiadomo, naczytaliśmy się o hermsach rimsach braumeisterach, trochę tego jest.

Wczoraj wwymyśliłem sobie taki układ jak poniżej, domyślam się że ktoś już na pewno takie coś ćwiczył i podpowie gdzie jest błąd w logice:

 

Dok2.jpg

 

Wydaje mi się że ma to parę zalet:

- uproszczenie instalacji i automatyki

- niższy koszt

- możliwość zrobienia dwóch warek prawie-na-raz (pierwsza się gotuje druga zaciera) dzięki czemu mniejsza pojemność jednostkowa

 

Ale gdzie są wady, bo na pewno są skoro standardowo wszyscy robią herms/rims...

 

pozdr

 

s

Link to comment
Share on other sites

to nie jest herms ani rims

z tego co widzę nie ma tu 'recyrkulacji'

 

to jest modyfikacja klasycznego systemu trzy kotłowego - przy czym HLT zastąpiłeś podgrzewaczem przepływowym.

Bardzo podobna modyfikacja jest spotykana na forum - podgrzewacz przepływowy jest zastąpiony bojlerem ( przerobionym tak aby nie było problemu z podgrzaniem do temperatury 80-90 stopni )

 

Wydaje mi się, że możesz mieć problem z kontrolowaniem temperatury wody na wyjściu z podgrzewacza przepływowego. To może sprawiać problemy przy wysładzaniu.

Jeśli planujesz wysładzać w sposób 'ciągły' to brakuje jeszcze 'deszczownicy'

Link to comment
Share on other sites

Wiem że nie jest to herms, właśnie dlatego tytuł wątku ;) bo skoro można prościej to czemu wszyscy robią hermsy więc szukam powodu.

 

Schemat jest uproszczony, wiadomo deszczownica, zawory może filtry.

 

Podgrzewacz przepływowy powinien dać radę podgrzać na 70-80stopni, więcej do wysładzania nie potrzeba oczywiście stabilnosć tej temperatury może być kwestią.

 

Dzięki za info.

Link to comment
Share on other sites

To co pisałem i piszę to z perspektywy osoby która była zafascynowana HERMS'em i sporo na ten temat materiałów zobaczyła ale przy jednoczesnym brakiem jakiegokolwiek doświadczenia

 

1) Systemy re-cyrkulacyjne sterowane automatycznie dają lepszą powtarzalność

2) mówi się że re-cyrkulacja sprzyja dużej klarowności ( filtruje się od samego początku recyrkulacji )

3) podobno re-cyrkulacja sprzyja wzrostowi wydajności

4) HLT jest magazynem ciepłej wody, możesz nie wiele większym nakładem energii zacierać kilka piw albo/i użyć wody do wysładzania - więc na papierze energetyczny plus dla HERMS'a

Link to comment
Share on other sites

Jesli chcesz przepompowac brzeczke bezposrednio do kadzi warzelnej musisz to robic tak aby mloto i maka nie zostala zassana, a tak sie stanie na 100% mimo ze bedzie tam sito.. no chyba ze uzyjesz 400 mikronow.

 

HERMS jest zajebisty ale moim zdaniem tylko ze stali KO.

Edited by eslord
Link to comment
Share on other sites

To co pisałem i piszę to z perspektywy osoby która była zafascynowana HERMS'em i sporo na ten temat materiałów zobaczyła ale przy jednoczesnym brakiem jakiegokolwiek doświadczenia

 

1) Systemy re-cyrkulacyjne sterowane automatycznie dają lepszą powtarzalność

2) mówi się że re-cyrkulacja sprzyja dużej klarowności ( filtruje się od samego początku recyrkulacji )

3) podobno re-cyrkulacja sprzyja wzrostowi wydajności

4) HLT jest magazynem ciepłej wody, możesz nie wiele większym nakładem energii zacierać kilka piw albo/i użyć wody do wysładzania - więc na papierze energetyczny plus dla HERMS'a

 

Ten system też miałby być sterowany automatycznie, ma być pełna profeska a nie prowizorka.

Odnośnie tej klarowności naczytałem się że ponoć przez to piwa wychodzą płaskie - rzecz wsumie niesprawdzalna.

 

Pomyślałem teraz że możnaby to w sumie jeszcze uprościć i zamiast przepływowego podgrzewacza, wwykorzystać warzelny do nagrzania wody do wysładzania która byłaby przepompowana do małego zbiornika (30% zaciernego) tuż przed filtracją i stamtąd do wysładzania...

 

Pytanie czy lepsze podwójne dno czy sito/pojemnik jak w baumeisterze?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.