Jump to content
obywatelLC

Długie przetrzymywanie lambica nad osadem

Recommended Posts

Cześć.

Niedawno uwarzyłem lambica, zadałem S-33, potem na cichej 3278 i w sumie mógłbym o temacie na rok zapomnieć (a za pół wrzucić fotkę z owocami:))

Ale, ale nie wszystko jest tak idealne :) Otóż na dnie balonów zebrał mi się dość duży osad drożdżowy (na oko 1-1,5cm) - wydaje mi się że z drożdży z blendu 3278 bo zielone piwko przy zlewaniu na cichą było w miarę czyste.

Można to zlać z nad osadu? Bo słyszałem że lambików nie powinno się napowietrzać / przelewać bo robią się jeszcze kwaśniejsze ;) A i na powierzchni zaczęły się robić takie bombelki,błonki - zwyczajnie planowo się psuje :)

 

Sprawa niezbyt pilna, ale wizja trzymania piwa przez rok nad osadem troszkę przeraża :)

Edited by obywatelLC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyłączam się pytania. W sumie sam nad ostatnio się zastanawiałem. W takiej samej konfiguracji robiłem w tamtym roku Lambica. Druga fermentacja zaczęła się 17.11.2013. Jest lekka błona na wierzchu choć widziałem na zdjęciach że zazwyczaj jest większa, może za mało im zostawiłem do jedzenia. Piwo stoi cały czas w jednym szklanym fermentorze. W czerwcu planuje całość zlać na truskawki.

 

P.S. Popraw temat wątku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co czytałem to nie ma się co obawiać autolizy drożdży, bo martwe drożdże będą pełniły rolę pożywki dla dzikusów i bakterii. A wielkość błony to ponoć głównie kwestia dostępu tlenu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak kolega Kosciak napisal - nie ma ryzyka autolizy , dzikie drozdze(bakterie nie) zywia sie umierajacymi saccharomyces. Ale jest inne ryzyko, ktorego doswiadczylem organoleptycznie - dostep tlenu powoduje kwasnienie cieczy i ryzyko wystapienia 'octu' (tak skonczylo sie u mnie). A tutaj dane dotyczace 'przepustowosci' tlenu we wzgledu na rodzaj pojemnika:

 

Type Volume O2 / L / Year

Glass Carboy w/ silicone stopper 5.3 17

Homebrew bucket 5.3 220

 

wynika z tego, ze przy okolo 20 litrach i uzyciu poprawnie zamknietego szklanego balonu natlenianie piwa jest umiarkowane. Natomiast skazane na niepowodzenie jest chyba trzymanie takiej samej cieczy w pojemniku plastykowym.

 

Powyzsze dane pochodza z wykladu Vinnie Cilurzo z browaru Russian River (produkujacego miedzy innymi sour ales).

Edited by Lodzermensch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego właśnie nie chciałem przelewać, coby nie utleniać i napowietrzać bo od tego się nie ucieknie..

Głupio by było po roku otworzyć i zastać ocet :)

 

Z tego co czytałem to nie ma się co obawiać autolizy drożdży, bo martwe drożdże będą pełniły rolę pożywki dla dzikusów i bakterii.

.

I to mnie też przeraża, co też może powstać z przejedzenia 1cm drożdży przez dzikusy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze przyniesc bardziej intensywna prace brettanomyces, ktore pozywiaja sie saccharomyces. Nie martw sie, uzylem blenda wlp670 (brett+saccha), nie bylo zadnej autolizy, prawde mowiac aromaty byly cudne. Po prostu skwasnialo bo pol roku trzymalem w plastykowym pudle nie posiadajac wiedzy o szkodliwym wplywie tlenu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje stoją w dwóch balonach, szklanych, bez pęknięć 15l - rozlane równo po 10,5-11l. Zostawiam miejsce na owoce :D

Skoro radzicie zostawić, zostawię.

W weekend przeniosę do piwnicy i niech stoi grzecznie w rogu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umnie lambik stał rok w tym 6miesięcy na owocach. Autolizy ani śladu. Czysty lambik jeszcze stoi i czeka. Błony nie ruszaj tak ma być.

 

tapniete z HTC Desire Z

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powyzsze dane pochodza z wykladu Vinnie Cilurzo z browaru Russian River

 

Masz może linka pod ręką? Chętnie bym poczytał.

 

Wpisz w google fraze:

 

vinnie cilurzo sour

 

powinienes miec prezentacje w powerpoincie jako pierwszy wynik wyszukiwania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.