Jump to content
Dazhdbog

APA & CDA

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam zamiar uwarzyć dwie warki po sobie: American Pale Ale oraz Cascadian Dark Ale. W obu warkach chciałbym użyć drożdży US-05 oraz tych samych chmieli. Receptury są oparte na recepturach znalezionych tutaj. Szczególnie CDA to receptura Scoobyego tylko ze zmodyfikowanym chmieleniem. Proszę o rady :)

 

American Pale Ale:

 

Pale Ale - 5 kg

Wiedeński - 0,3 kg

Pszeniczny jasny - 0,3 kg

Crystal 200 - 0,1 kg

 

zacieranie??? chciałbym by piwo nie było zbytnio wytrawne? Co będzie najlepsze w tej sytuacji? dwie przerwy po 30 minut?

 

Citra - 20g - 60 minut

Amarillo - 15g - 15 minut

Cascade - 15g - 0 minut

 

Amarillo - 10g - tydzień cichej

Cascade - 10g - tydzień cichej

Cascade - 15g - 3 dni cichej

 

celowane IBU: 45

 

mech irlandzki

 

Cascadian Dark Ale

 

Pilzneński - 5 kg

Karmelowy 150 EBC - 0,5 kg

Carafa II Special - 0,5 kg

Biscuit - 0,25 kg

cukier brązowy - 0,25 kg

 

zacieranie??? chciałbym by piwo nie było zbytnio wytrawne? Co będzie najlepsze w tej sytuacji? dwie przerwy po 30 minut?

 

Citra - 30g - 60 minut

Cascade - 20g - 45 minut

Amarillo - 10g - 15 minut

Cascade - 15g - 0 minut

 

Amarillo - 15g - tydzień cichej

Cascade - 25g - tydzień cichej

 

celowane IBU: 63

Edited by Dazhdbog

Share this post


Link to post
Share on other sites

O proszę, miałem zakładać wątek ale widzę że mogę się podłączyć.

Robiłem CDA, dałem 0,25kg Carafa I special i 0,25kg Carafa II special. Piwo wyszło bdb ale lekko za bardzo palone niż chciałem. Kolor nieprzejrzyście czarny.

Jakie jest Wasze doświadczenie z barwieniem CDA. Ile Carafa II żeby dać jej jak najmniej ale żeby piwo było czarne (może być lekko przejrzyste).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citry szkoda dlatego, że lepiej nadaje się do innego chmielenia czy bardziej ze względów ekonomicznych? Bo jeśli chodzi o to drugie to Citrę po prostu mam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie mam zastrzeżeń do goryczki Citra, poza kwestiami ekonomicznymi nie widzę przeciwwskazań.

 

Co do APA to jeśli nie chcesz wytrawnego piwa, to może zamiast przyciemniać małą ilością Crystal 200 sypnij trochę jasnego karmelowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O proszę, miałem zakładać wątek ale widzę że mogę się podłączyć.

Robiłem CDA, dałem 0,25kg Carafa I special i 0,25kg Carafa II special. Piwo wyszło bdb ale lekko za bardzo palone niż chciałem. Kolor nieprzejrzyście czarny.

Jakie jest Wasze doświadczenie z barwieniem CDA. Ile Carafa II żeby dać jej jak najmniej ale żeby piwo było czarne (może być lekko przejrzyste).

 

Możesz napisać kiedy dodałeś tą Carafe do zacieru? od początku pod koniec czy może tylko ekstrachowałeś w zimnej wodzie? \

Przymierzam się do CDA i też nie chce z niego zrobić Stout'a :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do twojego chmielenia to też by mi było szkoda Citry na goryczke, wolał bym dac Cascade na goryczke a Citre na cichą ewentualnie na aromat po wyłączeniu palnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To w gruncie rzeczy może być dość ciekawe, w APA wrzucić Citrę na goryczkę, a Cascade na zimno, a w CDA na odwrót.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz napisać kiedy dodałeś tą Carafe do zacieru?

 

Pod koniec. Następnym razem dam ok 0,3kg carafa II special i zobaczymy co wyjdzie...

 

Jeszcze jak byś podał BLG początkowe i w jakie IBU celowałeś to by było super. Bo wydaje mi się że te dwa czynniki będą miały spory wpływ na odczucie paloności. I jeśli używasz jakiegoś programu do receptur to podaj też jaką Ci barwę wyliczyło to też może być ważne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jak byś podał BLG początkowe i w jakie IBU celowałeś to by było super. Bo wydaje mi się że te dwa czynniki będą miały spory wpływ na odczucie paloności.

 

Nie nadmieniłem wcześniej że ta paloność lekko zbyt duża to bardziej w zapachu niż smaku więc te czynniki aż tak na jej odczucie wpłynąć nie powinny.

Nie mam pod ręką notatek ale BLG to ok 15 a ibu oscylowało w granicach 90.

 

Zgadzam się jednak że na odczucie paloności wpływa sporo czynników - dlatego moje pytanie dotyczyło trochę czego innego - jaką ilość carafy trzeba dodać żeby zabarwić piwo na czarno. Czy np. 30EBC z kalkulatora to już czarne piwo w szklance czy raczej czekoladowy bełt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

30 EBC to raczej czekoladowy bełt :P ja liczę w SRM i żeby było czarne to w okolicach 40 SRM robię to jest 80 EBC.

 

Ale dzięki za Twoje spostrzeżenia na pewno wezmę je pod uwagę :)

 

Powiedz jeszcze ile litrów i będę miał pełny obraz :) standardowo 20 ?

Edited by Maggot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha no i przypomniałem sobie że mój Stout jak go przelewałem na cichą to pachniał jak świeżo otwarta paczka kawy, przy butelkowaniu też, ale już po 3 tygodniach od butelkowania ten aromat się znacznie osłabił a raczej zmieszał się z aromatem chmielu z cichej.

 

Ten aromat u Ciebie jest cały czas czy tylko na jakimś etapie był mocno wyczuwalny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej. Czekam na opinie o chmieleniu. Szczególnie o CDA bo tam mieszałem względem oryginału.

Robiłem CDA z przepisu Scoobyego jakieś dwa miesiące temu.

Dałem Carafe II Specjal i zmieniłem chmielenie pod to co było dostępne. A mianowicie na goryczkę dałem po 15g citry i polarisa, na smak i aromat poszły citra i Pacific gem a na zimno citra i summer.

Piwo wyszło pyszne. Najlepsze jakie do tej pory zrobiłem. Chmiel w kawie. Następnym razem zmniejszę ilość Carafy, tak do 0,3 kg. i sypne 0,2kg. czekoladowej przenicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedz jeszcze ile litrów i będę miał pełny obraz :) standardowo 20 ?

Tak.

 

Ten aromat u Ciebie jest cały czas czy tylko na jakimś etapie był mocno wyczuwalny?

Piłem ostatnio z tydzień temu więc po ok 3-4tyg od butelkowania. na dniach kolejne podejście i przyznam że też liczę na uwydatnienie się chmielu.

 

30 EBC to raczej czekoladowy bełt :P ja liczę w SRM i żeby było czarne to w okolicach 40 SRM robię to jest 80 EBC.

A Brewtarget w czym pokazuje barwę piwa? bo ta się nie zmienia wraz ze zmianą jednostek przy słodach...

Sam już nie wiem czy chodziło mi o 30ebc czy srm:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Brewtarget pokazuje w tym w czym sobie ustawisz. Wystarczy prawym myszki kliknąć na tekst barwa i masz do wyboru EBC albo SRM, tak samo jest z Plato i SG można zmieniać w gotowym przepisie.

 

No i u mnie się zmienia jak zmienię wartość przy słodzie, wiec podejrzewam że Ci coś program szwankuje. Masz najnowsza wersje 2.0.2? w poprzedniej był problem właśnie z barwą słodów, po edycji redukowało ich wartość o połowę i tak po każdej edycji aż do 0.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Brewtarget pokazuje w tym w czym sobie ustawisz. Wystarczy prawym myszki kliknąć na tekst barwa i masz do wyboru EBC albo SRM, tak samo jest z Plato i SG można zmieniać w gotowym przepisie.

 

Faktycznie - dzięki. Miałem zatem na myśli SRM:)

 

Tak, mam 2.0.1 i stąd ten błąd że się nie przełącza automatycznie, tej redukcji jednak nie zauważyłem.

 

Teoria mówi że >25 SRM to już czarny - potwierdzacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...