bambo-5 6 Posted April 9, 2014 Witam, mam swoje podstawowe wiadra do fermentacji lecz w jednym pękła klapa, w najbliższym czasie nie planuje zakupu w homebrewing. kolega robi zamówienie w nrowamatorze i nie wiem czy bezpiecznie mogę dorzucic pokrywe i czy bedzie pasowała. jakieś doświadczenia w tej kwestii? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted April 10, 2014 (edited) Wątpię że będzie pasowało, pokrywy z alepiwo nie pasują no fermentorów z CP a pokrywa z BA nie pasuje ani do CP ani do AP. Ja osobiście przeznaczył bym taki fermentor na ześrutowany słód ew. drobiazgi piwowarskie. Ew możesz napisać do HB kto jest producentem ich wiader i poprosić o wysyłkę pokrywy producenta, ale moim zdaniem gra nie warta świeczki. Edited April 10, 2014 by Jarzyn_waleczny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sajmon 1 1 Items Posted April 10, 2014 Mam fermentory z BA i HB. Pokrywy pasują. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted April 10, 2014 Najprościej zobaczyć jakiego producenta masz fermentator (prawdopodobnie jokey), jaki typ (pewnie JET300), podać te dane Dori i zapytać Quote Share this post Link to post Share on other sites
xfranek 7 1 Items Posted April 10, 2014 U mnie też HB i BA pasują. Kupowane 1,5 roku temu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted April 10, 2014 Białe pokrywy z białych fermentrów ( nie przeźroczyste) z Alepiwo pasują do BA i na odwrót. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vertragus 0 Posted June 9, 2014 Czy z tego da się wykonać fermentator? Quote Share this post Link to post Share on other sites
takijiro 8 1 Items Posted June 9, 2014 (edited) Jeżeli to KO to wystarczy od spodu zamontować zawór do spuszczania gęstwy, z boku zrobić otwór i wspawać zawór do odbierania piwa i ogarnąć pokrywę (nie widać co jest od góry). Edited June 9, 2014 by takijiro Quote Share this post Link to post Share on other sites
biervorkoster 7 Posted November 29, 2014 W temacie fermentora ale inny detal. Czy uzywanie fermentora z kranikiem w burzliwej i cichej to jak slyszalem w kilku filmach na YT zaproszenie do infekcji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 718 1 Items Posted November 29, 2014 W temacie fermentora ale inny detal. Czy uzywanie fermentora z kranikiem w burzliwej i cichej to jak slyszalem w kilku filmach na YT zaproszenie do infekcji? Nie oglądaj filmików a będziesz spać spokojnie Będziesz dbać o czystość to nic sie nie stanie Quote Share this post Link to post Share on other sites
josh.kowalski 0 Posted November 30, 2014 Ja do burzliwej używam z kranikiem, bo dopiero teraz dokupilem kolejny bez kranika i żadnej infekcji nie złapałem. Myje i odkazam po i przed użyciem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tom Kos 13 Posted November 30, 2014 27 warek w fermentorach z kranikiem, do pierwszej infekcji. Konkretne mycie sprzętu i infekcje to już wspomnienie. IMO fermentory z kranikiem są wygodniejsze przy zlewaniu przelewaniu itp. Quote Share this post Link to post Share on other sites
biervorkoster 7 Posted November 30, 2014 To tak jak z tym 3krotnym odkrecaniem kranika przed wysladzaniem :-) . Taki kranik z reduktorem osadu to wygodna sprawa. Psikne alkoholem i po sprawie. Quote Share this post Link to post Share on other sites