Jump to content

Lepiej pić piwo, niż nie


 Share

Recommended Posts

Witam wszyskich

 

Moja warzelnia EHERMS v.2.0:

med_gallery_5488_750_1046820.jpg

med_gallery_5488_750_367185.jpg

med_gallery_5488_750_1203265.jpg

med_gallery_5488_750_1229527.jpg

sml_gallery_5488_750_5172738.jpg

 

Moje piwa:

#1 Koelsch

#2 Hefeweizen

#3 Weizenbock

#4 Dunkelweizen

#5 Witbier

#6 Pilznejskie

#7 ala Grodziskie

#8 Dunkelweizen

#9 Pils

#10 Pszeniczne

#11 Belgian Pale Ale

#12 Pils

#13 Witbier

#14 American Stout

#15 Dunkelweizen

#16 AIPA

#17 Weizenbock

#18 Munich Dunkel

#19 Belgian Pale Ale

#20 6 zbóż

#21/#31 Weizenbier

#22 Porter Angielski (BA)

#23 Amber Ale

#24 Amber Ale v2

#25 Cascade APA

#26 American Wheat

#27 Weizenbock v2

#28 White IPA

#29 Tripel

#30 Miodowe

#32 Witbier

#33 6 zbóż v2

#34 Świąteczne

#35 6 zbóż CP

#36 Malinowe

#37 NZIPA

#38 Świąteczne v2

#39 NZPA

#40 Koelsh BA

#41 Bzowy American Wheat

Edited by Hefeweizen
Link to comment
Share on other sites

Instalacja to standardowy herms, większość podpatrzona w internetach, brzeczka zasysana spod fałszywego dna i później tłoczona przez wężownicę, zanurzoną w zbiorniku z ciepłą wodą. Dodatkowo mała pompa, która pierwotnie miała służyć do brzeczki, cyrkuluje ciepłą wodę w zbiorniku. Jutro planuję kolejne warzenie i wrzucę więcej zdjęć i coś więcej napiszę.

Co do wydajności to mi zauważalnie spadła (nie wiem o ile, bo na razie nie liczę), ale główną przyczyną było zbyt grube śrutowanie. Jutro też pierwszy test mechanizacji śrutownika Gabeja i drobniejsze śrutowanie, mam nadzieję, że nie będzie się nic zatykało.

Edited by Hefeweizen
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #11 Belgian Pale Ale

Słody:

- pale ale 5kg

- monachijski typ 2kg

- abbey malt 0,6kg

- carabelge 0,5kg

Chmiele:

- Chinook 40g

- Styrian Golding 60g

Drożdze:

- Wyeast 1214 Belgian Abbey

 

Zacieranie:

64°C 20min

72°C 50min

 

Warzenie

70min

Chinook 40g w 10min

Styrian Golding + mech w 55 min

 

Wyszło około 38l 16BLG

 

Nie obyło się bez problemów, śrutowałem drobniej i złoże mi się przytykało, przepływ malał i temperatura wolno rosła, kolejny był przy chłodzeniu. Użycie oplotu do filtracji chmielin było złym pomysłem. Na początku puścił dużą ilość chmielu to fermentora a potem się zatkał, chyba będę musiał przeprosić swoje filtry rurowe przy następnym warzeniu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

05/07/2014r

Warka #12 Pils

Słody:

- pilznejski jasny 7kg

- monachijski 1kg

Chmiele:

- Magnum 15g

- Saaz 80g (18L brzeczki dodatkowo nachmielone 10g Saaz-a)

Drożdze:

- Wyeast 2124 do 18L

- Brewferm Lager do 22L

 

Zacieranie:

63°C 15min

Dekokt: 72°C - 10min / Gotowanie - 15min

72°C 40min

 

Warzenie

80 minut

Magnum 8g w 20'

Magnum 8g w 50'

Saaz 70g w 55'

Saaz 10g w 80'

(dodatkowo 10g Saaz przez 5' nachmielone 18L brzeczki)

 

Wyszło ok 40L 14blg (chyba, że mnie spławik oszukuje)

Wydajność wyliczona ok 74%

 

Warzenie odbyło sie bez problemów, chociaż prawie zapomniałem o mashoucie, przypomniało mi się po spuszczeniu paru litrów brzeczki, ale nie dodałem jeszcze wody. Odzyskałem jeszcze na koniec 3 litry brzeczki z cienkusza i chmielin.

 

Przy okazji zrobiłem parę zdjęć sprzętu

 

 

Ułożyskowanie

Śrutownik z napędem

Edited by Hefeweizen
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mała przerwa nastąpiła w uzupełnianiu zapisków, ale to nie znaczy, że w moim browarze nic się nie działo.

Warka #13 Witbier 40L
Słody:
- pilznejski jasny 4kg

Inne:
- pszenica niesłodowana 3,5kg
- płatki owsiane 0,8kg

Chmiele:
- Cascade 60g

Dodatki:
- Curacao 40g
- kolendra 30g

Drożdze:
- Brewferm Blanche

Zacieranie:
63°C 30min
72°C 40min

Warzenie
70 minut
Cascade 40g w 10'
15g kolendra + 20g curcao + 10g Cascade w 45'
15g kolendra + 20g curcao + 10g Cascade w 55'

Warka #14 American Stout 40L
Słody:
- pale ale 9kg
- pszeniczny 0,4kg
- karmelowy jasny 1kg
- Carafa typ 2 0,5kg
- Carafa Specjal typ 1 0,2kg
- czekoladowy ciemny 0,2kg

Inne:
- jęczmień palony 0,1kg
- płatki owsiane 0,4kg
- płatki pszenne 0,4kg

Chmiele:
- Amarillo 94g
- Mosaic 150g
Drożdze:
- Safale US05

Zacieranie:
52°C 10min
63°C 35min
72°C 30min

Warzenie:
60 minut
Amarillo 56g w 0'
Amarillo 38g w 30'
Mosaic 56g w 45'

Mosaic 94g na cichą

Warka #15 Dunkelweizen 40L
Słody:
- pilznejski jasny 2,6kg
- monachijski typ 2 1,2kg
- pszeniczny 4kg
- Carawheat 0,4kg
- czekoladowy ciepny 0,1kg

Chmiele:
- Saaz 50g

Drożdże:
- WB-06

Zacieranie:
46°C 10min
53°C 15min
63°C 30min
72°C 10min

Warzenie
80 minut
Saaz 25g w 10'
Saaz 12g w 50'
Saaz 13g w 75'

Edited by Hefeweizen
Link to comment
Share on other sites

Warka #12 już prawie wypita, ale zdziwiło mnie to że dodatkowe nachmielenie częsci brzeczki nie przełożyło się na walory smakowe, mogę stwierdzić, że piwo jest wyraźnie mniej chmielowe.

Warka #13 został jeden keg i parę butelek, piwo wyszło dobre ale bez szału, średnio wyczuwalna pomarańcza i kolendra.

Warka #14 z tego piwa jestem bardzo zadowolony, chociaż od zabutelkowania mineło 3 tygodnie to stwierdzam, że wyszło bardzo smaczne, czuć wyraźnie nuty cytrusowe, także jakąś sosnę w tle :) Stouty dołączają do repertuaru regularnego warzenia.

Warka #15 jeszcze na cichej

 

Wydajność warek #13 #14 wyszła mi kiepska <60%. Warka #15 to już ok 70%. Muszę wymienić kadź warzelną na większą, bo brzeczki jest za dużo na 50l kega (spora część cukru zostaje w młócie) i jeszcze podczas gotowania na początku wrzenia, brzeczka intensywnie się pieni i ucieka z kega.

 

Plany:

Warka #16 Pale ale z zestawu

Warka #17 Hefeweizen

Warka #18 Dry Stout

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Warka #16 AIPA 16BLG 40L
Słody:
- pilznejski jasny 4kg
- monachijski 1kg
- Caramunich 0,5kg
- pszeniczny 0,5kg

Chmiele:
- Chinook 50g
- Citra 50g

Drożdże:
- US-05

Zacieranie:
63°C 40min
72°C 30min

Warzenie
70 minut
Chinook 25g w 10'
Chinook 25g w 55'
Citra 25g w 70'
Citra 25g na cichą

Warka #17 Weizenbock 16BLG 40L
Słody:
- pilznejski jasny 2,4kg
- pszeniczny 6kg
- monachijski 2,4kg
- karmelowy jasny 1kg
- karmelowy ciemny 0,4kg
- Carafa typ2 0,1kg do wysładzania

Chmiele:
- Lubelski 30g
- Cascade 12g

Drożdże:
- US-05

Zacieranie:
44°C 10min
63°C 20min
72°C 35min

Warzenie
70 minut
Wszystko w 10'


#16 wyszło 39L 16BLG wydajność 57%
#17 wyszło 44L 16BLG wydajność 62%
Niska wydajność z powodu zbyt małego warzelnego.

Edited by Hefeweizen
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#18 Munich Dunkel 40L

•             Słód wiedeński 2,6 kg

•             Słód monachijski 5,0 kg

•             Słód monachijski ciemny 0,2kg

•             Słód karmelowy jasny 0,5 kg

•             Słód karmelowy ciemny 0,4 kg

•             Chmiel Marynka 25g

•             Chmiel Magnum 35g

•             Chmiel Lubelski 35g

Zacieranie

Jasne słody

20min 62°C

40min 72°C

Dodanie ciemnych i filtracja

Gotowanie 80min

Po 20min Marynka 25g

Po 45min Magnum 35g

Po 75min Lubelski 35g

 

#19 Belgian Pale Ale 12Blg 40L

•             Słód pilzneński 3 kg

•             Słód monachijski 2,0 kg

•             Słód monachijski ciemny 0,2kg

•             Słód wiedeński 2,0 kg

•             Słód Biscuit 0,5 kg

•             Słód Aroma 0,2 kg

•             Słód Special B 0,2 kg

•             Chmiel Lubelski 60g

•             Chmiel Styrian Goldings 30g

Zacieranie

64°C – 20min

72°C – 45min

Gotowanie 70min

Po 15min Lubelski 20g

Po 40min Lubelski 10g

Po 55min Lubelski 30g + mech irlandzki

Po 65min Styrian Gold 30g

 

#20 6 zbóż 12Blg 40L

•             Słód wiedeński 4,4 kg

•             Słód monachijski typ 1 0,2kg

•             Słód pszeniczny 2,5 kg

•             Słód z pszenicy płaskurki 0,5 kg

•             Słód owsiany 0,5 kg

•             Słód orkiszowy 0,5 kg

•             Słód żytni 0,5 kg

•             Chmiel Marynka 30g

•             Chmiel Lubelski 35g

Zacieranie

44°C - 20 min

55°C - 10 min

64°C - 15 min

73°C - 40 min

Gotowanie 70min

Po 10min Marynka 30g

Po 60min Lubelski 35g

 

 

 

#21 Weizenbier  12Blg 40L

•             Pilzneński 3kg

•             Pszeniczny 5kg

•             Chmiel Cascade 20g

Zacieranie

44°C – 20min

64°C – 15min

72°C – 30min

Gotowanie 60min (cały chmiel na początku)

 

#22 Porter Angielski 11BLG  40L

Zestaw z BA

Edited by Hefeweizen
Link to comment
Share on other sites

Dziś poskładałem i zrobiłem pierwsze próby śrutownika 3 walcowego na łożyskach. Jest to zmodyfikowana wersja gniotownika autorstwa Metalbeer.

Różnice w stosunku do oryginału:

- większa średnica walców (fi60)

- łożyska zamiast tuleji

- jeden walec więcej :)

Górne walce nieregulowane szczelina w granicach 1,4-1,5mm, dolny regulowany w zakresie 0-3mm.

Pierwsze testy wypadły pomyślnie (ewentualnie moleta jednego walca do poprawy), czeka mnie jeszcze test zwilżonego słodu.

med_gallery_5488_437_1141697.jpg

 

EDIT:

Wykonałem parę modyfikacji:

-dodałem regulację górnego walca

-poprawiłem moletę

-zasyp o pojemności ok 9kg

 

med_gallery_5488_437_386731.jpg

Edited by Hefeweizen
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

#23 Amber Ale 12 Blg 40L

  • Słód pale ale 5,9kg
  • Słód bursztynowy 1 kg
  • Słód karmelowy czerwony 1 kg
  • Słód karmelowy jasny 1 kg
  • Chmiel Bohemie 200g
  • Chmiel Saaz 30g

Zacieranie
64°C – 20min
72°C – 45min
Gotowanie 70min
Po 15min Bohemie 30g
Po 40min Bohemie 30g
Po 55min Bohemie 60g
Po 65min Bohemie 40g + Saaz 15g
Po 70min Bohemie 40g + Saaz 15g
 
#24 Amber Ale v2 13Blg
 
Słody:

  • Pale Ale 5,7 kg
  • Monachijski  2,4 kg
  • Karmel czerwony 0,7 kg
  • Red Crystal 0,3 kg

Chmiele:

  • Marynka  55g
  • Lubelski  55g
  • Simcoe 18g

Drożdże:

  • S-33

Zacieranie:

  • 64°C 20’
  • 72°C 45’

Gotowanie 70min:

  • Marynka 55g 5’
  • Lubelski 55g 45’
  • Simcoe 18g 60’

Uwagi:

  • Brzeczka przednia max 12Blg (optymalnie 10-11)

 

#25 Cascade APA 14Blg 40L

 

Słody:

 Pilzneński 5,7 kg

 Monachijski 1,6 kg

 Caramel Pils 0,8 kg

 Pszenica niesłodowana 0,3 kg

 Karmelowy jasny 30 0,15 g

 Karmelowy 150 0,3 g

 Bursztynowy 0,15 g

 

Chmiele:

 Cascade 220g

 Cascade 100g (na cichą)

 

Drożdże:

 US-05

 

Zacieranie:

 64°C 20’

 72°C 45’

 

Gotowanie 70min:

 Cascade 25g FWH do wysładzania

 Cascade 50g 0’

 Cascade 25g 30’

 Cascade 20g 45’

 Cascade 20g 50’

 Cascade 20g 55’

 Cascade 10g FLAME OUT

 Cascade 50g w 70°C

 

Uwagi:

 Zmienić zacieranie, skrócić maltozową, wydłużyć dekstrynującą

 Chmielenie podczas wysładzania FWH - nie stosować

 Cascade 100g na cichą

 

#26 American Wheat 12Blg 40L

 

Słody:

 Pilzneński 3 kg

 Monachijski I Suflet 15 EBC 1 kg

 Pszeniczny 5 kg

 

Chmiele:

 Cascade 25g

 Rakau 20g

 Motueka 20g

 Huell Melon 20g

 

Drożdże:

 S-04

 

Zacieranie:

 64°C 40’

 72°C 30’

 

Gotowanie 60min:

 Cascade 25g 0’

 Motueka 10g 55’

 Motueka 10g 60’

 Rakau 10g FLAME OUT

 Huell Melon 10g FLAME OUT

 Rakau 10g w 70°C

 Huell Melon 10g w 70°C

 

Uwagi:

 Zmienić zacieranie, skrócić maltozową (-10’), wydłużyć dekstrynującą (+10’)

 Dużo wincyj chmielu na aromat, odrobinę wincyj na goryczkę

 

#27 Weizenbock 16Blg v2 40L

 

Słody:

 Pilzneński 2,6 kg

 Pszeniczny 6,0 kg

 Monachijski 2,6 kg

 Karmelowy jasny 30EBC 0,8 kg

 Karmelowy jasny 150EBC 0,25 kg

 Karmelowy ciemny 300EBC 0,4 kg

 DODATKOWO Carafa typ II 0,1kg (do filtracji)

 DODATKOWO Czekoladowy 900EBC  II 0,1kg (do filtracji)

 

Chmiele:

 Lubelski 30g

 Cascade 12g

 

Drożdże:

 WB-06

 

Zacieranie:

 44°C 10’

 64°C 20’

 72°C 35’

 

Gotowanie 70min:

 Po 10’ wszystkie chmiele

 

Uwagi:

 Kwasiżur

 

#28 White IPA 14Blg 40L

 

Słody:

 Pilzneński 4,5 kg

 Pszeniczny 3,0 kg

 Płatki owsiane 0,8 kg

 Płatki pszenne 0,8 kg

 Płatki jęczmienne 0,4 kg

 

Chmiele:

 Tomahawk 40g

 Chinook 20g

 Centennial 30g

 Amarillo 60g

 Citra 30g

 Simcoe 30g

 Rakau 10g

 Huell Melon 15g

 

Dotatki:

 Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 60g

 Skórka słodkiej pomarańczy świeża 44g

 Curacao 20g

 Skórka cytryny świeża 1cytryna

 Kolendra 70g

 

Drożdże:

 US-05

 

Zacieranie:

 64°C 25’

 72°C 40’

 

Gotowanie 60min:

 Tomahawk 40g  0’

 Chinook 20g  0’

 Centennial 30g 40’

 Amarillo 30g 60’

 

Dodatki:

 Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 40g w 50’

 Kolendra 40g w 55’

 Curacao 20g w 55’

 Skórka słodkiej pomarańczy świeża 44g w 55’

 Skórka cytryny świeża 1cytryna w 55’

 Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 20g w 55’

 Kolendra 30g w 60’

 

Chmielenie na zimno:

V1:

 Amarillo 15g

 Citra 15g

 Simcoe 15g

 Rakau 10g

 Huell Melon 15g

 

V2:

 Amarillo 15g

 Citra 15g

 Simcoe 15g

 

Uwagi:

 Brak informacji w notatkach o zacieraniu (dane z #32)

 Zamienić chmiel TOMAHAWK na coś innego (cierpka, zalegająca goryczka)

 Wszystkie skórki dodać czym najpóźniej (59-60’)

 

#29 Belgian Tripel 20?Blg 35L

 

Słody:

 Pilzneński 7,5kg

 Monachijski  1,4 kg

 Carapils 0,5 kg

 

Chmiele:

 Magnum 40g

 Cascade 33g

 Saaz 22g

 

Drożdże:

 S-33

Dodatki:

 Cukier kandyzowany 1,67kg

 

Zacieranie:

 64°C 20’

 72°C 45’

 

Gotowanie 70min:

 Magnum 40g 10’

 Cascade 20g 55’

 Cascade 13g 69’

 Saaz 22g 69’

 

Uwagi:

 Cukier dodać od razu pod koniec gotowania, by określić dokładnie Blg brzeczki przedniej

 Więcej cukru do refermentacji (ok. więcej 20-30% niż podaje kalkulator)

 

#30 Miodowe 12Blg 40L

 

Słody:

 Pilzneński 1 kg

 Monachijski  1 kg

 Karmel jasny 30EBC 0,5 kg

 Karmel czerwony (AMBER) 0,5 kg

 

Chmiele:

 Perle 30g

 Styrian Golding 60g

 

Drożdże:

 S-04

 

Dodatki:

 Miód wielokwiatowy 5kg (z udziałem co najmniej 1/5 miodu gryczanego)

 

Zacieranie:

 64°C 5’ (przy HERMS-ie nie stosować)

 72°C 60’

 

Gotowanie 60min:

 Perle 30g 0’

 Styrian Golding 30g 30’

 Styrian Golding 30g 60’

 

Uwagi:

 Miód pod koniec gotowania

 Większy udział miodu gryczanego

 Refermentacja miód 3-5g/0,5L, ksylitol 4-6g/0,5L

Edited by Hefeweizen
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

#33 Witbier 12Blg 40L

 

Słody:

 Pilzneński 4,0 kg

 Pszeniczny 3,2 kg

 Monachijski 0,2 kg

 Płatki pszenne 0,8 kg !!!!

 

Chmiele:

 Centennial 45g

 Citra 50g

 

Dotatki:

 Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 10g

 Curacao 80g

 Kolendra 70g

 (OPCJA) Skórka słodkiej pomarańczy świeża

 (OPCJA) Skórka cytryny świeża

 (OPCJA) Rumianek ok. 2-4g/40L

 

Drożdże:

 S-33 lub Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

 64°C 25’

 72°C 40’

 

Gotowanie 60min:

 Centennial 40g 0’

 Citra 50g 50’

 

Dodatki:

 Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 10g w 50’

 Curacao 80g w 50’

 Kolendra 35g w 55’

 Kolendra 35g w 59’

 

Uwagi:

 Wszystkie skórki dodać czym najpóźniej (59-60’)

 Zastosować opcje i zwiększyć ilość świeżych skórek

 

#33 6 Zbóż v2 12,5Blg 40L

 

Słody:

 Wiedeński 4,4 kg

 Pszeniczny 2,65 kg

 z pszenicy płaskurki 0,5 kg

 Owsiany 0,5 kg

 Orkiszowy 0,5 kg

 Żytni 0,5 kg

 

Chmiele:

 Marynka 30g

 Lubelski 20g

 Mix własnych chmieli 10g

 

Drożdże:

 T-58

 

Zacieranie:

 64°C – 20’

 73°C – 40’

 

Gotowanie 70min:

 Marynka 30g 10’

 Lubelski 20g 60’ + mix własnych

 

#34 ŚWIĄTECZNE 13,5Blg

 

Słody:

 Pale Ale Weyerman 3,4 kg

 Carahell Weyerman 0,4 kg

 Carafa Special typ II 0,2 kg (do filtracji)

 

Chmiele:

 Challenger 30g

 East Kent Golding 30g

 

Drożdże:

 S-04

 

Zacieranie:

 62°C 60’

 72°C 20’

 

Gotowanie 65min:

 Challenger 15g 5’

 Challenger 15g 50’

 East Kent Golding 30g 60’

 Dodatki wszystkie 60’

 

Dodatki:

 Imbir świeży 40g

 Gałgant suszony 50g

 Skórka pomarańczowa świeża 87g

 Cukier kandyzowany 250ml

 20szt goździk

 2ł kardamon

 2ł gałka muszkatołowa 

 1ł cynamon

 

Uwagi:

 Gałgant wcześniej uwodnić

 Więcej cynamonu lub dodać przyprawy gotowej do piernika

 Więcej skórki

 Mniej chmielu o 10-20%

 

#35 6 Zbóż [CP] 12Blg 40L

 

Słody:

 Wiedeński 4,4 kg

 Pszeniczny 2,3 kg

 z pszenicy płaskurki 0,4 kg

 Owsiany 0,4 kg

 Orkiszowy 0,4 kg

 Żytni 0,4 kg

 

Chmiele:

 Marynka 30g

 Lubelski 20g

 Perle 20g

 

Drożdże:

 T-58

 

Zacieranie:

 64°C – 20’

 73°C – 50’

 

Gotowanie 60min:

 Marynka 30g 0’

 Lubelski 20g 50’

 Perle 20g 60'

 

#36 Malinowe 12Blg 40L

 

Słody:

 Pilzneński 1 kg

 Monachijski  2 kg

 WEY Caraamber 60-80 EBC 0,5 kg

 STRZ Karmel czerwony 40-60 EBC 0,28 kg

 CASTLE Bisquit 0,5 kg

 WEY Caraaroma 300-400 EBC 0,4 kg

 WEY Carared 40-60 0,5 kg

 

Chmiele:

 Perle 50g

 

Drożdże:

 S-04

 

Dodatki:

 Syrop malinowy HERBAPOL 5szt x 420ml

 Sorbet z malin GRYCAN 500ml

 

Zacieranie:

 72°C 60’

 

Gotowanie 60min:

 Perle 50g 0’

 

Uwagi:

 Syrop malinowy i sorbet po schłodzeniu

 Refermentacja syrop malinowy 3-5g/0,5L, ksylitol 4-6g/0,5L

 

#37 NZIPA 16,5Blg 40L

 

Słody:

 Pale Ale 4,1 kg

 Pilzneński 7kg

 Carapils 1,5kg

 Carahell 20-30 EBC 0,2 kg

 Caraaroma 300-400 EBC 0,6 kg

  

Chmiele:

 Wakatu 91g

 Kohatu 25g

 Rakau 45g

 Hallertau Cascade 15g

 Mosaic 99g

 Amarillo 37g

 Centennial 17g

 Galaxy (cicha) 100g

 Vic Secret (cicha) 66g

 

Drożdże:

 Danstar Nottingham Ale Yeast

 

Zacieranie:

 64°C 60’

 72°C 30’

 

Gotowanie 70min:

 Mosaic 60g 0’

 Wakatu 60g 40’

 Mosaic 39g 50’

 Amarillo 15g / Centennial 17g 55’

 Hallertau Cascade 15g / Kohatu 25g 60’

 Amarillo 22g / Wakatu 31g / Rakau 45g 70’

 

Chmielenie na zimno:

 Galaxy 100g

 Vic Secret 66g

 

#38 ŚWIĄTECZNE v2 13Blg

 

Słody:

 Pilzneński 5kg

 Monachijski typ I 2,80kg

 Carared 40-60EBC 0,22kg

 Bursztynowy 30-70EBC 0,75g

 Karmelowy ciemny 0,69kg

 Carafa typ III 0,35kg

 

Chmiele:

 Zeus 40g

 

Drożdże:

 S-04

 

Zacieranie:

 62°C 40’

 72°C 20’

 

Gotowanie 60min:

 Zeus 40g 0’

 Wszystkie dodatki w 5’-0’

 

Dodatki:

 Laktoza 500g

 Skórka pomarańczowa świeża 122g

 36szt goździk

 2,5ł kardamon

 3ł gałka muszkatołowa 

 2,5ł cynamon

 2ł imbir suszony

 opakowanie przyprawy KAMIS do piernika

 

#39 NZPA 14Blg 40L

 

Słody:

 Monachijski 4,9kg

 Pilzneński 2,1kg

 Carapils 0,95kg

 Wiedeński 1,15kg

 Carahell 20-30 EBC 0,2 kg

 

Chmiele:

 Wakatu 100g

 Kohatu 175g

 Hallertau Cascade 85g

 Citra 15g (cicha)

 Vic Secret 33g (cicha)

 Rakau 20g (cicha)

 Azacca 50g (cicha)

 

Drożdże:

 Danstar Nottingham Ale Yeast

 

Zacieranie:

 64°C 30’

 72°C 40’

 

Gotowanie 70min:

 Hallertau Cascade 85g 0’

 Kohatu 75g 65’

 Wakatu 100g / Kohatu 100g 70’

 

Chmielenie na zimno:

 Azacca 50g (v1)

 Vic Secret 33g (v1)

 Citra 15g (v2)

 Rakau 20g (v2)

 

#40 Koelsch BA 12Blg (zestaw gotowy) 40L

Edited by Hefeweizen
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.