Jump to content
Sign in to follow this  
wena

Warzenie weny - Browar Zamkowy Cieszyn

Recommended Posts

No i zaczęło sie przygotowywanie mojej warki Doppelbock - Grand Champion Żywiec 2009. Byłem wczoraj na pierwszym spotkaniu w Browarze Zamkowym w Cieszynie. Po pierwszej rozmowie ustaliliśmy zarys warzenia, konieczne surowce ilość warek i sposób konfekcjonowania. Czekamy na decyzję Grupy Żywiec co do dalszych działań. Jedno co mogę stwierdzić osoby, które zajmują się całością czyli Dyrektor Zarządu Browaru Cieszyn p. Janusz Konieczny, Kier. d/s produkcji p. Dominik Szczodry oraz p. Michał Peschak nadzorujący całość za strony Grupy Żywiec to fachowcy w branży. I co najważniejsze sprzyjający piwowarom domowym. Po pierwszym spotkaniu jestem pełen optymizmu. Będziemy pić piwo piwowara domowego uwarzone w prawdziwym browarze. O szczegółach w późniejszym czasie. Foto relacja oczywiście będzie, jest już w trakcie przygotowywania.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i zaczęło sie przygotowywanie mojej warki Doppelbock - Grand Champion Żywiec 2009. Byłem wczoraj na pierwszym spotkaniu w Browarze Zamkowym w Cieszynie. Po pierwszej rozmowie ustaliliśmy zarys warzenia, konieczne surowce ilość warek i sposób konfekcjonowania.

To warek będzie więcej niż jedna?

Podaj więcej szczegółów, jestem bardzo ciekawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O szczegółach trochę później. Jak będzie już wszystko wiadomo.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wena nic się nie chwalisz, a tymczasem Grzegorz Zwierzyna podał dziś na browar.biz że:

Bracki Kożlak Dubeltowy będzie gotowany w 32 tygodniu, fermentacja ok. 10 sierpnia, a piwo będzie gotowe na koniec września, początek października czyli w sam raz na planowaną giełdę w cieszyńskim browarze. Tak więc jest szansa, że termin imprezy (2-3 października) zbiegnie się z premierą tego piwa

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=838804&postcount=22

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Widze że się zaczyna dziać :/

Mam nadzieję że się spotkamy jakąś fajną ekipa na giełdzie :) ?

Wena było by super gdybyś miał ze sobą swojego koźlaka moża by było porównać z tym który uwarzy browar w Cieszynie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam wiadomości z BA, że surowce bedą na koniec lipca. Niestety drożdże muszą się trochę rozmnożyć. Czyli warzenie 33 tydzień. Potem fermentacja i leżakowanie to tak na połowę października może już będzie. Jak będzie coś wiadomo to na pewno napiszę. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Informuj, informuj!! Od ogłoszenia wyników, co wchodzę na piwo.org, to zastanawiam się, kiedy zakosztuję twego piwa. Jak będzie tworzył się komitet kolejkowy do kupna tego dzieła, to pamiętaj, że stałem zaraz za tą Panią...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże się mnożą. Brakuje jeszcze trochę surowców. Jeżeli dojadą do wtorku to w środę pierwsza warka. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże się mnożą. Brakuje jeszcze trochę surowców. Jeżeli dojadą do wtorku to w środę pierwsza warka. JK

... i co, dojechały? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj odbyła się pierwsza warka. Trwało to trochę dłużej niż w domu. Sama filtracja to ponad 4 godziny. Wszystko zakończyło sie sukcesem. Jutro będe miał wyniki badań najważniejsze analizy. W piątek następne dwie warki. Relacja foto w trakcie przygotowania. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale DORI sie pospieszyłaś wyprzedziłaś mnie o całe 42 sekundy. JK

Ja myślałam, że Ty taki szybki jesteś... napisać odpowiedź w 42 sekundy to jest COŚ :)

 

Cieszę się, że wszystko idzie według planu :) Już nie mogę doczekać się degustacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzisiaj odbyła się pierwsza warka. Trwało to trochę dłużej niż w domu. Sama filtracja to ponad 4 godziny. Wszystko zakończyło sie sukcesem. Jutro będe miał wyniki badań najważniejsze analizy. W piątek następne dwie warki. Relacja foto w trakcie przygotowania. JK

Wena gratuluję i czekam na te fotki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bedzie na pewno. Brzeczka przednia smakowała wszystkim, była prawie kolejka.

Narobiłeś mi smaku :) :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dori!Szykuj ogród pod pole namiotowe,stoły,ławy bo piwowarzy zjadą tłumnie na degustacje.Do Cibie najbliżej od browaru.TO JEST ŻART!.:)

Nie ma problemu, ogród mam duży, namiotów trochę się zmieści, ławy też się znajdą :) Więc zapraszam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jutro znowu jadę do Cieszyna. Dwie następne warki będą warzone. JK

Jak już Ci się znudzi popijanie brzeczki przedniej to wiesz gdzie szukać piwa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłem dzisiaj znowu w Cieszynie. Druga warka uwarzona. trzecia będzie dzisiaj w nocy. Pierwsza już ma ładną pianę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy przy każdej warce potrzebna jest Twoja obecność???

Bo jeśli tak to lepiej czasowo zamieszkać w Cieszynie :(:) :)

 

Tak na marginesie ile litrów ma taka jedna warka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...