Jump to content
Sign in to follow this  
Lili

Kiepskie nagazowanie pilsa

Recommended Posts

Hej mam pilsa już ponad 4 tyg w butelkach( temp 10-12 C) a póki co mało gazu i i słaba piana, przeniesienie butelki do tem. pokojowej na kilka dni nic nie pomogło.Kapsle szczelnie zamknięte cukier tez sypany(wyliczany na kalkulatorze choć tem. rozlewu była nie poprawnie wpisana ) co teraz dodać drożdży ewentualnie sypnąć jeszcze trochę cukru, czy tez zrobić roztwór z 2 g drożdży i cukru ? w jakiej tem. trzymać butelki po takim zabiegu? pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Czekać.

Warzyć nastpne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja za radą bardziej doswiadczonych kolegów po zabutelkowaniu trzymam piwo w domu co najmniej 2 tyg Po tym terminie wynoszę do chłodnej piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dolnieki tak się gazują, jak ci się spieszy to możesz zamieszać i (lub) przenieść do cieplejszego pomieszczenia,

Share this post


Link to post
Share on other sites

to możesz zamieszać

Nie pisać herezji !!! Już kilku mieszało butelkami i były tragiczne efekty.

Piwo to nie szampan aby nim obrać !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.