Lili 0 Posted April 8, 2014 Hej mam pilsa już ponad 4 tyg w butelkach( temp 10-12 C) a póki co mało gazu i i słaba piana, przeniesienie butelki do tem. pokojowej na kilka dni nic nie pomogło.Kapsle szczelnie zamknięte cukier tez sypany(wyliczany na kalkulatorze choć tem. rozlewu była nie poprawnie wpisana ) co teraz dodać drożdży ewentualnie sypnąć jeszcze trochę cukru, czy tez zrobić roztwór z 2 g drożdży i cukru ? w jakiej tem. trzymać butelki po takim zabiegu? pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted April 8, 2014 Czekać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest pitupitu Posted April 8, 2014 Czekać. Warzyć nastpne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
betiglo 6 Posted April 9, 2014 Ja za radą bardziej doswiadczonych kolegów po zabutelkowaniu trzymam piwo w domu co najmniej 2 tyg Po tym terminie wynoszę do chłodnej piwnicy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sejler 2 Posted April 9, 2014 Dolnieki tak się gazują, jak ci się spieszy to możesz zamieszać i (lub) przenieść do cieplejszego pomieszczenia, Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lusterko87 73 1 Items Posted April 9, 2014 to możesz zamieszać Nie pisać herezji !!! Już kilku mieszało butelkami i były tragiczne efekty. Piwo to nie szampan aby nim obrać !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites