Jump to content
WiHuRa

Twoje codzienne piwo domowe

Recommended Posts

Kiedyś przeczytałem felieton foto scooby_brew z warzenia swojego tzw. house ale - czyli codziennego piwa, które zapewne służy do codziennego, spożycia jako proste "stołowe" piwo. Pomyślałem sobie, że to fajna sprawa, znaleźć sobie piwo, które będzie łatwe w odbiorze, szybkie do zrobienia i spożycia, takie które często warzymy i zazwyczaj prawie przez cały rok jest na stanie browaru. Oczywiście nie chodzi mi o piwo stricte w tej samej recepturze ale raczej o "rodzaj" piwa.

 

Jestem ciekaw czy macie i robicie takie piwo, które spełnie takie zadanie ?

 

Domyślam się, że jest to raczej domeną piwowarów, którzy natrzepali już w życiu sporo warek i teraz głównie opierają się o swoje ulubione przepisy, plus jakieś nowe eksperymenty ale osobiście już od jakiegoś czasu myślę o opracowaniu sobie takiego piwa, mam już wstępne koncepcje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasna 11-tka wg schematu 5% jasny karmel, 15% wiedeński lub 10% monachijski, 80 lub 85% pilzneński. Nachmielone do 28-30 IBU co tam mam pod ręką. Robię to do kega i w butelki, czasem z jakimś młodzieżowym chmielem, czasem więcej na aromat, a czasem mniej. Takie piwo służy mi też do rozruszania drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję, że takie piwo jest jeszcze przede mną, ale póki co, to już 3 sezon warzę lekkiego stouta, 10 blg, po którego sięgam właśnie codziennie. Tegoroczny był wyjątkowo udany, ponieważ przefermentowałem go na płynnych, niestety już się skończył i trzymam tylko butelki przeznaczone na konkurs. Na szczęście ostał się jeszcze jeden keg :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na co dzień mam pod ręką koelsch / blonde ale i coś ciemnego, np. milk stout. Zresztą większość moich piw ma służyć do picia a nie urywania części ciała

Share this post


Link to post
Share on other sites

Randi Mosher ma w "Radical brewing" rozdział "Basic drinkers"... mo kojarzył się on z mild/bitter/desitka... ale w rozdziale tym pojawiają się i piwa >15Plato.

jednym z piw o których pisał że najczęściej powtarzał i warzył w domu było "Chanterelle ale", doprawione wyciągiem (%) z kurek (grzybów: pieprznika jadalnego)

 

Miałem w planie (w następnym sezonie) spróbować doprawić tak jakąś desitkę/jasne pełne z nadzieją na odjechane, ale codzienne piwo... ale właśnie sprawdziłem że jego przepis to 20,5Plato ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim przypadku jakieś piwo hybrydowe, te na razie podchodzą mi najbardziej, ostatnie na liście są stouty, a przed nimi pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam Full Aroma Hops :) bardzo fajne piwo codziennego użytku z przepisu na wiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

przychylam sie do tego co napisal Zgoda. skorzystalem z przepisu na jedna z Jego blondynek i moge stwierdzic, ze to wzorcowy gorniak do codziennego spozycia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie do tej pory była to jakaś odmiana koelscha, na German Ale, lub jakaś szkocka 70. Na lato zawsze lubię mieć Grodziskie. Teraz chyba powoli przesiadam się na główny nurt i zawsze pod ręką będę miał lekkie Pale Ale (11-12 BLG) albo jeszcze lżejsze American Wheat, co nie znaczy, że zrezygnuję ze wcześniej wspomnianych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W okolicach lata staram się mieć zawsze w lodówce jakieś APA. W tym roku będzie pewnie zamiennie z AW. Najlepiej rozlane do butelek 0.33L, bo tyle mi wystarczy. Chmielenie różne żeby się nie zanudzić.

 

W zimie jakoś nie czuję potrzeby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojego bardzo skromnego doświadczenia wynika - amerykańska pszenica. Osobiście robiłem je 3 razy i zamierzam więcej. Poza tym piłem kilka takich piwek z łódzkiego depozytu i wszystkie mi podeszły. Najfajniejsze w nim było to, że po trzech albo czterech tygodniach od uwarzenia moje nadawało się do picia (butelkowane po dwóch tygodniach fermentacji - jak hefe weizen). Na pewno jeszcze będę powtarzał, eksperymentując z chmieleniem - zwłaszcza na goryczkę i drożdżami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ESB na Marynce. Czasem z Lubelskim. 12-12,5 Blg. Około 40 - 45 IBU. Kombinuję jedynie ze słodami karmelowymi, ale wpływ ich na piwo zazwyczaj jest podobny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam Full Aroma Hops :) bardzo fajne piwo codziennego użytku z przepisu na wiki

Też robiłem to piwo . Szybki temat i smaczne. Polecam tą recepturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co prawda mam na koncie tylko 16 warek, ale mam już dwa ulubione piwa, Ale PL i Stout kawowy 12°Blg. To akurat dwa moje pierwsze piwa, ale już na stałe do kalendarza warzeń są dopisane ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie piwem takim, które możnaby tak nazwać, to będzie piwo, które od warzenia najszybciej schodzi, i aktualnie widzę, że jest to Pomelowy UI z ostatnich warek, przedtem to był ESB, to chyba te dwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja tak mam z AIPA, w tamtym roku miałem zapasy Alta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

każde piwo jak jest dobre może być codziennym :) jak jest pszeniczniak świeży to idzie jak woda ,jak stout wyjdzie dobry też mogę co dziennie pić ,ba nawet z porterem tak mam ,może to przez to że w ciągu tygodnia dziennie jest jedno góra dwa piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.