Skocz do zawartości
pippo

Dubbel, Tripel - prośba o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedługo będę w posiadaniu gęstwy Wyeast 3944 Belgian Witbier, postanowiłem wykorzystać ją do dwóch mini-warek (10-12l) Dubbela i Tripela.

 

Proszę o ocenę i ewentualne poprawki, to moje pierwsze receptury :P

 

Dubbel:

 

Pilzneński - 3,7 kg (82%)

Caramunich I - 0,3 kg (7%)

Monachijski I - 0,2 kg (4%)

Special B - 0,15 kg (3%)

Pszeniczny - 0,15 (3%)

 

Chmiel Hallertau Mittelfruh 30g na 60min

 

wg wskazañ Brewtarget: Blg 17,2; ABV 6,8; IBU 20,1; EBC 30,2

 

Tripel:

 

Pilzneñski - 3,5 kg (73%)

Monachijski I - 0,8 kg (17%)

Cukier - 0,5 kg (10%)

 

Chmiel Hallertau Mittelfruh 40g na 60min

 

wg wskazañ Brewtarget: Blg 19,9; ABV 7,9; IBU 24; EBC 10,1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do dubbla też łychę cukru, zaszalej :). JEst taki słód, który mi się podoba w belgach: carabelge. A nie to deczko carared, tak z 5%.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

też zwykłego cukru do tego Dubbela ? Ten carabelge zamiast jakiegoś, czy dodać do reszty ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tomato

Pewnie tak z deczko 5% cukru. A przydałby się kandyzowany. Nie masz przypadkiem pożywki dla drożdży? Zawsze to jakieś dodatkowe aromaty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z niezłym skutkiem zamiast karmelizowanego albo kandyzowanego dawałem demerarę. Carabelge zamiast innych "cara". Dobrze też uczynisz, jeśli prześledzisz co o belgijskich piwach napisała na swoim blogu Dori i wszyskie Jej uwagi przyjął, jakby dochodziły z gorejącego krzewu. Godzina warzenia pięć godzin lektury. Najważniejsza proporcja rozwoju.

Edycja: choć jak widzę po odświeżeniu sobie wskazanego bloga, to najwidocznej go czytałeś komponując recepturę. Więc na pewno będzie dobrze :)

Edytowane przez zbynieks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ten zasyp na dubbla jest na 10 l to wyjdzie z tego jakiś mocarz - nie wiem jaką wydajność sobie założyłeś w BT. Pomijając to - część karmelowych bym wywalił, zamiast tego dodał cukru kandyzowanego ciemnego, np. http://www.cukier-krolewski.pl/nasze-produkty/cukier-kandyz-kruszony#

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do Tripl'a bym dał więcej cukru, albo właśnie demerara albo kandyzowanego jasnego i przyprawy. I niżej odfermentował, bo przy 7,9% to taki mini-tripel, tripelek :), jednak żeby miał powyżej 8 przy takim ekstrakcie początkowym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za rady. Blog Pani Doroty - lektura niezwykle interesująca :) wygląda na to, że muszę zmienić grzybki :/

 

olo333 - ustawiłem 12l warkę na 70% wydajności

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

brakło mi monachijskiego pod dubbel, czy mogę zastąpić go wiedeńskim czy może zostawić następującą bazę pod postacią pilzneńskiego i pale ale?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×