Jump to content
Sign in to follow this  
pippo

Dubbel, Tripel - prośba o ocenę

Recommended Posts

Witam, niedługo będę w posiadaniu gęstwy Wyeast 3944 Belgian Witbier, postanowiłem wykorzystać ją do dwóch mini-warek (10-12l) Dubbela i Tripela.

 

Proszę o ocenę i ewentualne poprawki, to moje pierwsze receptury :P

 

Dubbel:

 

Pilzneński - 3,7 kg (82%)

Caramunich I - 0,3 kg (7%)

Monachijski I - 0,2 kg (4%)

Special B - 0,15 kg (3%)

Pszeniczny - 0,15 (3%)

 

Chmiel Hallertau Mittelfruh 30g na 60min

 

wg wskazañ Brewtarget: Blg 17,2; ABV 6,8; IBU 20,1; EBC 30,2

 

Tripel:

 

Pilzneñski - 3,5 kg (73%)

Monachijski I - 0,8 kg (17%)

Cukier - 0,5 kg (10%)

 

Chmiel Hallertau Mittelfruh 40g na 60min

 

wg wskazañ Brewtarget: Blg 19,9; ABV 7,9; IBU 24; EBC 10,1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do dubbla też łychę cukru, zaszalej :). JEst taki słód, który mi się podoba w belgach: carabelge. A nie to deczko carared, tak z 5%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

też zwykłego cukru do tego Dubbela ? Ten carabelge zamiast jakiegoś, czy dodać do reszty ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Pewnie tak z deczko 5% cukru. A przydałby się kandyzowany. Nie masz przypadkiem pożywki dla drożdży? Zawsze to jakieś dodatkowe aromaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z niezłym skutkiem zamiast karmelizowanego albo kandyzowanego dawałem demerarę. Carabelge zamiast innych "cara". Dobrze też uczynisz, jeśli prześledzisz co o belgijskich piwach napisała na swoim blogu Dori i wszyskie Jej uwagi przyjął, jakby dochodziły z gorejącego krzewu. Godzina warzenia pięć godzin lektury. Najważniejsza proporcja rozwoju.

Edycja: choć jak widzę po odświeżeniu sobie wskazanego bloga, to najwidocznej go czytałeś komponując recepturę. Więc na pewno będzie dobrze :)

Edited by zbynieks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli ten zasyp na dubbla jest na 10 l to wyjdzie z tego jakiś mocarz - nie wiem jaką wydajność sobie założyłeś w BT. Pomijając to - część karmelowych bym wywalił, zamiast tego dodał cukru kandyzowanego ciemnego, np. http://www.cukier-krolewski.pl/nasze-produkty/cukier-kandyz-kruszony#

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do Tripl'a bym dał więcej cukru, albo właśnie demerara albo kandyzowanego jasnego i przyprawy. I niżej odfermentował, bo przy 7,9% to taki mini-tripel, tripelek :), jednak żeby miał powyżej 8 przy takim ekstrakcie początkowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za rady. Blog Pani Doroty - lektura niezwykle interesująca :) wygląda na to, że muszę zmienić grzybki :/

 

olo333 - ustawiłem 12l warkę na 70% wydajności

Share this post


Link to post
Share on other sites

brakło mi monachijskiego pod dubbel, czy mogę zastąpić go wiedeńskim czy może zostawić następującą bazę pod postacią pilzneńskiego i pale ale?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.