Jump to content
elroy

Receptury umieszczane na piwo.org

Recommended Posts

Pod koniec kwietnia warzyłem piwo wg receptury Joanny Tumanów-Tumińskiej-Kot Domowy.Pod koniec gotowania dodałem ok 30 dkg miodu.Fermentacja odbywała się tak gwałtownie że musiałem zastosowac wężyk aby odprowadzić wypływające drożdże.Dodałem troche mniej chmielu. Dzisiaj po leżakowaniu moje kobiety oraz sąsiadki delektują się piwem ponieważ jest delikatne, mocne i aromatyczne.Wołają jeszcze i jeszcze.A ja rosnę w siłę.

Czytałem kilka pochwał tego piwa ale mimo zawziętych poszukiwań nigdzie nie mogę odszukać tej receptury. Czy ktoś może pomóc i podrzucić linka do niej ?

Edited by keda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem to piwo wg tej samej receptury i mnie nie smakowało. Może DZIADEK uwarzył lepsze, albo ma inny gust. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wiki dodałem receptury które były realizowane w HB. Do pobrania www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_słodów (jutro uaktualnię o kolejne dwie) (zdjęcia kufelków są na licencji http://pl.wikipedia.org/wiki/Royalty_free )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za nami kolejna edycja Birofilii. Grono Szczęśliwców świętuje sukces - stąd moja, a myślę, że nie tylko moja prośba:

 

Jeśli to możliwe, umieszczajcie Drodzy Laureaci te swoje medalowe receptury na naszej wiki. Nie chomikujcie ich w swych przepastnych archiwach, pozwólcie bazować na tym, co dobre i sprawdzone. Ostatni wpis pojawił się tam 14 marca, a od tego czasu trochę już tych konkursów i zwycięstw było.

 

Za rozpatrzenie mojej gorącej prośby - z góry dziękuję ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieszczanie receptur jak najbardziej mile widziane. Jednak robi się tam już trochę tłok. Myślę, że czas wprowadzić nowe podkategorie; Grand Champion, I miejsca, II miejsca, III miejsca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba muszę poprosić o pomoc w tym dziele, wpisanie całej receptury zajmuje około pół godziny, których obecnie bardzo mi brakuje nawet na życie osobiste. Obiecuję, że wpiszę wszystkie zaległości, ale z Żywca i z Częstochowy w najbliższym czasie mogę nie dać rady.

 

Jeżeli ktoś chciałby to zrobić samodzielnie, to najłatwiej jest wziąć jakąś gotową recepturę, skopiować ją, wkleić do nowej i zmodyfikować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chętnie mogę pomóc w uzupełnianiu wpisów, tylko nie wiem do końca jak się to robi. Kiedyś podjadę do administratora, albo Tomek do mnie ;) To pokaże o co biega w tym wszystkim i mogę wpisywać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mały poradnik KPK (Krok-Po-Kroku)

 

1. Zaloguj się na stronie http://www.wiki.piwo.org/ (trzeba być zarejestrowanym i zalogowanym, żeby edytować strony Wiki)

2. U dołu strony jest pole, w które wpisuje się tytuł nowej strony do utworzenia, w przypadku receptury będzie on miał formę "Nazwa stylu (nazwa piwa o ile jest inna niż nazwa stylu), Imię i Nazwisko Piwowara (pseudonim na forum)"

3. Klikasz guzik "Dodaj nowy artykuł" i otwiera się edycja nowej strony Wiki

4. Z otwartą stroną edycji artykułu, w drugiej zakładce/oknie przeglądarki otwierasz jakąś stronę z recepturą, np. http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter,_Łukasz_Chrząszcz_(vettis)

5. U góry strony z tą recepturą jest zakładka z linkiem "edytuj", kliknij go by otworzyć stronę do modyfikacji

6. W okienku z treścią tej strony zaznacz wszystko i skopiuj (Ctrl+A i Ctrl+C)

7. W okienku z edycją nowej strony wklej skopiowaną recepturę (Ctrl+V)

8. Zmień parametry oraz dane piwa, pozostawiając formatowanie tekstu bez zmian (odstępy między liniami, tytuły w znaczkach "=")

9. Naciśnij guzik "Pokaż podgląd" aby zweryfikować czy wszystko wygląda dobrze, oraz "Zapisz" aby zapisać nową stronę. Przy zapisie zostaniesz poproszony o jakąś weryfikację antyspamową.

10. W razie problemów z wyglądem strony pisz na forum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Poszła pierwsza:

 

http://www.wiki.piwo.org/Pils_Bohemski_(_Pils_Mocno_Chmielony),_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_(vettis)

 

Będę wrzucał pozostałe, jeśli ktoś chce mogę również dorzucić jego. Proszę przesłać na PW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swego czasu wpisywałem receptury, ale faktycznie jest to trochę pracy i brak mi czasu, tym bardziej, że konkursów coraz więcej.

W samym Żywcu jest 30 receptur.

Swoje na pewno wrzucę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki zgoda za samouczka wreszcie skumałem o co tam chodzi. :)

Wklepałem 2 receptury na pszenicę, tą z Żywca i zaległą z Poznania.

Jako że to był mój pierwszy raz proszę skorygować ewentualne niedociągnięcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem ale nic z tego nie wyszło. Nic nie kumam z tego zamieszczania receptur.Jestem bardziej odporny...

"w drugiej zakładce/oknie przeglądarki otwierasz jakąś stronę z recepturą " o co chodzi...

Edited by twawrzyniak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Składnia wiki no może być lekko zakręcona w pierwszym odczuciu :) Proszę oczywiście o podesłanie linka do receptury którą należy zamieścić. (tu na forum, albo na PW.) Znajdzie się gdzie trzeba.

(przypominam jednocześnie, że jakoś w nowym tygodniu wiki będzie chwilowo nie czynna)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie do elroya, czy juz sa zwycieskie receptury z biezacej edycji 2013 z festiwalu w Zywcu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym nieśmiało zaproponować stworzenie do receptur na WIKI małego rankingu.

Działał by na zasadzie, że każdy użytkownik z forum mógłby ocenić daną recepturę (pod warunkiem, że wcześniej ją uwarzył). Na zasadzie oceny 1-6. Można by oceniać kilka cech takiego piwa .

Zdaję sobie sprawę, że nie każdy odtworzy idealnie proces, ale myślę, że mogłoby to ułatwić wybór wielu użytkownikom (zwłaszcza początkującym) które piwo uwarzyć.

 

Co myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie co do receptury na Traditionak Bock:

http://www.wiki.piwo...ząszcz_(vettis)

 

Szczególnie do zacierania:

Zacieranie

- 54°C - 10 min

- 62°C - 15 min

Dekokt: - 72°C - 15 min - 100°C - 20 min

- 72°C - 30 min

- 76°C –

 

Który z poniższych schematów ma go odzwierciedlać (warka 15L, robiona w garnku 15L i rozcieńczana 5 litrami wody w fermentorze):

post-6746-0-04080600-1390724591_thumb.jpg

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...