Skocz do zawartości

olej


Romek12

Rekomendowane odpowiedzi

Zalezy co masz na mysli.

Ale generalnie czym wyzsze blg tym konsystencja bedzie wyzsza.

Dodatek owsa nadaje piwu aksamitna lekko oleista konsystencje.

Zacieranie piwa w wyzszych temperaturach zmniejszy odferemntowanie i przez to wplynie na "oleistosc" piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie to samo i wydaje mi się, że nie chodzi o kleistość po dodaniu żyta, tylko oleistość. Najbardziej czuć to w niektórych RISach, choć nie tylko. Na pewno wynika to też z ekstraktu, ale wydaje mi się, że jest to też prawie wyłącznie cecha piw ciemnych. Czyżby połączenie ciemnych słodów z czymś innym? Lub też jakiś specjalny ciemny słód?

Edytowane przez Mesive
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.