Jump to content
Sign in to follow this  
Romek12

olej

Recommended Posts

Zalezy co masz na mysli.

Ale generalnie czym wyzsze blg tym konsystencja bedzie wyzsza.

Dodatek owsa nadaje piwu aksamitna lekko oleista konsystencje.

Zacieranie piwa w wyzszych temperaturach zmniejszy odferemntowanie i przez to wplynie na "oleistosc" piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paczka płatków żytnich też spełnia swoją rolę, a i filtracja dużo przyjemniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawia mnie to samo i wydaje mi się, że nie chodzi o kleistość po dodaniu żyta, tylko oleistość. Najbardziej czuć to w niektórych RISach, choć nie tylko. Na pewno wynika to też z ekstraktu, ale wydaje mi się, że jest to też prawie wyłącznie cecha piw ciemnych. Czyżby połączenie ciemnych słodów z czymś innym? Lub też jakiś specjalny ciemny słód?

Edited by Mesive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niekoniecznie ekstraktu.

 

6 Joseph's Street z PP jest świetnym przykładem na to, że żyto jednak dodaje oleistej konsystencji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oleistość = podwyższona lepkość

Ale niekoniecznie kleista. Tak jak różnica między kisielem i olejem, ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój porter bałtycki smakuje jak przepalony olej z silnika, trochę przesadziłem ze śliwkami wędzonymi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.