Skocz do zawartości

pale ale vs pilznenski


wd40

Rekomendowane odpowiedzi

który z powyższych słodów może nadać lekko kwaśnawy posmak ? (Strzegom)

 

 

pytanie nr 2 :

 

który piznenski jest najlepszy ? i czy słód strzegomski jest naprawde taki słaby (profil smakowy) ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jakie piwo? jaki zasyp? na którym etapie masz kwaśne posmaki?

 

bo same jasne słody kwaśnych posmaków nie dadzą

 

słód strzegomski ma raczej dobre opinie, może poza zeszłoroczną partią pilzneńskiego, ale nie wszyscy narzekają

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zasyp pale ale 5kg

monachijski 1kg

chmiel marynka i lubelski - może za dużo... smakuje jak mój pierwszy brewkit (jasne) WES

 

 

pilznenski 5

monachijski (także typ I) 1kg

aroma 1kg

0,25 karmel

chmile takie same i nawet wiecej ich dałem

w tym żadnych posmaków nie ma....

 

 

 

zacieranie w obu 62 i 72 (40 i 40 minut) ...

 

w proporcji 1:4Litrów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ten karmel to karmel cukier czy słód?

chyba bez znaczenia, te piwo dobre wyszło

 

słód - też strzegom .... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar....

czyżby kranik? :)

.... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar....

czyżby kranik? :)

 

kranik jest wymieniony na nowy , używany tylko do zlewania przy dekantacji ...czyszczony i odkażany alkoholem 72 przed każdym użyciem ...

po burzliwej znowu spryskanie alkoholem przed przelewaniem ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po prostu złapałeś infekcję. Zadbaj o zalanie fermentora roztworem NaOH na kilka dni, potem przed użyciem dobrze zdezynfekuj (ClO2 rządzi). Nie zaglądaj do piwa, do rurki, jeśli używasz, wlej coś innego niż wodę, zatkaj wylocik watą, zmień albo bardzo dobrze umyj i zdezynfekuj wszystkie wężyki.

 

Infekcje to nie dramat, ale różni ludzie mają różne mikroklimaty w domu. Jeden może otworzyć wiadro i zajrzeć do środka, drugi po czymś takim może mieć kwacha albo dzikusy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.