wd40 3 Posted April 6, 2014 który z powyższych słodów może nadać lekko kwaśnawy posmak ? (Strzegom) pytanie nr 2 : który piznenski jest najlepszy ? i czy słód strzegomski jest naprawde taki słaby (profil smakowy) ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted April 6, 2014 Mało prawdopodobne by te slody dawaly kwasne posmaki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wd40 3 Posted April 6, 2014 Mało prawdopodobne by te slody dawaly kwasne posmaki. ..czyli infekcja ? a może to od chmielu ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
stachu68 17 1 Items Posted April 6, 2014 jakie piwo? jaki zasyp? na którym etapie masz kwaśne posmaki? bo same jasne słody kwaśnych posmaków nie dadzą słód strzegomski ma raczej dobre opinie, może poza zeszłoroczną partią pilzneńskiego, ale nie wszyscy narzekają Quote Share this post Link to post Share on other sites
wd40 3 Posted April 6, 2014 zasyp pale ale 5kg monachijski 1kg chmiel marynka i lubelski - może za dużo... smakuje jak mój pierwszy brewkit (jasne) WES pilznenski 5 monachijski (także typ I) 1kg aroma 1kg 0,25 karmel chmile takie same i nawet wiecej ich dałem w tym żadnych posmaków nie ma.... zacieranie w obu 62 i 72 (40 i 40 minut) ... w proporcji 1:4Litrów Quote Share this post Link to post Share on other sites
stachu68 17 1 Items Posted April 6, 2014 hmmm, no cóż, podobno każdy piwowar musi mieć jakąś zainfekowaną warkę jeśli daje się pić to je w miarę szybko opróżnij, jak nie to w kanał i zadbaj o sterylność procesów (sprzętu?) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted April 6, 2014 ten karmel to karmel cukier czy słód? Quote Share this post Link to post Share on other sites
stachu68 17 1 Items Posted April 6, 2014 ten karmel to karmel cukier czy słód? chyba bez znaczenia, te piwo dobre wyszło Quote Share this post Link to post Share on other sites
wd40 3 Posted April 7, 2014 ten karmel to karmel cukier czy słód? chyba bez znaczenia, te piwo dobre wyszło słód - też strzegom .... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted April 7, 2014 .... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar.... czyżby kranik? Quote Share this post Link to post Share on other sites
wd40 3 Posted April 8, 2014 .... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar.... czyżby kranik? .... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar.... czyżby kranik? kranik jest wymieniony na nowy , używany tylko do zlewania przy dekantacji ...czyszczony i odkażany alkoholem 72 przed każdym użyciem ... po burzliwej znowu spryskanie alkoholem przed przelewaniem .... 1 zepu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 312 1 Items Posted April 9, 2014 Po prostu złapałeś infekcję. Zadbaj o zalanie fermentora roztworem NaOH na kilka dni, potem przed użyciem dobrze zdezynfekuj (ClO2 rządzi). Nie zaglądaj do piwa, do rurki, jeśli używasz, wlej coś innego niż wodę, zatkaj wylocik watą, zmień albo bardzo dobrze umyj i zdezynfekuj wszystkie wężyki. Infekcje to nie dramat, ale różni ludzie mają różne mikroklimaty w domu. Jeden może otworzyć wiadro i zajrzeć do środka, drugi po czymś takim może mieć kwacha albo dzikusy. Quote Share this post Link to post Share on other sites