Jump to content
wd40

pale ale vs pilznenski

Recommended Posts

który z powyższych słodów może nadać lekko kwaśnawy posmak ? (Strzegom)

 

 

pytanie nr 2 :

 

który piznenski jest najlepszy ? i czy słód strzegomski jest naprawde taki słaby (profil smakowy) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mało prawdopodobne by te slody dawaly kwasne posmaki.

 

 

..czyli infekcja ?

 

a może to od chmielu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakie piwo? jaki zasyp? na którym etapie masz kwaśne posmaki?

 

bo same jasne słody kwaśnych posmaków nie dadzą

 

słód strzegomski ma raczej dobre opinie, może poza zeszłoroczną partią pilzneńskiego, ale nie wszyscy narzekają

Share this post


Link to post
Share on other sites

zasyp pale ale 5kg

monachijski 1kg

chmiel marynka i lubelski - może za dużo... smakuje jak mój pierwszy brewkit (jasne) WES

 

 

pilznenski 5

monachijski (także typ I) 1kg

aroma 1kg

0,25 karmel

chmile takie same i nawet wiecej ich dałem

w tym żadnych posmaków nie ma....

 

 

 

zacieranie w obu 62 i 72 (40 i 40 minut) ...

 

w proporcji 1:4Litrów

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm, no cóż, podobno każdy piwowar musi mieć jakąś zainfekowaną warkę

jeśli daje się pić to je w miarę szybko opróżnij, jak nie to w kanał i zadbaj o sterylność procesów (sprzętu?)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

ten karmel to karmel cukier czy słód?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ten karmel to karmel cukier czy słód?

chyba bez znaczenia, te piwo dobre wyszło

 

słód - też strzegom .... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

.... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar....

czyżby kranik? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

.... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar....

czyżby kranik? :)

.... ogólnie wychodzi że pierwszy fermentator coś w sobie ma....i to on kwasi browar....

czyżby kranik? :)

 

kranik jest wymieniony na nowy , używany tylko do zlewania przy dekantacji ...czyszczony i odkażany alkoholem 72 przed każdym użyciem ...

po burzliwej znowu spryskanie alkoholem przed przelewaniem ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu złapałeś infekcję. Zadbaj o zalanie fermentora roztworem NaOH na kilka dni, potem przed użyciem dobrze zdezynfekuj (ClO2 rządzi). Nie zaglądaj do piwa, do rurki, jeśli używasz, wlej coś innego niż wodę, zatkaj wylocik watą, zmień albo bardzo dobrze umyj i zdezynfekuj wszystkie wężyki.

 

Infekcje to nie dramat, ale różni ludzie mają różne mikroklimaty w domu. Jeden może otworzyć wiadro i zajrzeć do środka, drugi po czymś takim może mieć kwacha albo dzikusy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.