Jump to content

Partial mash z torbą do zacieraia


Wozik
 Share

Recommended Posts

Hello,

 

czy ktoś z Was używa tego sposobu do warzenia metodą partial mash?

 

http://www.homebrewt...ing-pics-75231/

 

Wydaje się być prosta, eliminuje filtrowanie, ale nie wiem na ile skuteczne jest wysładzanie tą metodą. No i co z końcowym efektem, czyli piwem :)

Edited by Jarosław Woźnica
Link to comment
Share on other sites

Przypuszczam że z uwagi na brak wysładzania słaba wydajność z samych słodów. Z ekonomicznego punktu widzenia w naszych warunkach nieopłacalne...bo i normalne zacieranie, później ekstrakt słodowy..trochę dużo roboty... Partial mash może sie pewnie sprawdzić jak nie masz warunków na 30 litrowy gar i tylko małe 10-15 litrowe warki chcesz robić. Wtedy za pomocą worka możesz ekstrahować słody specjalne ( zakwaszający, melanoidowy, pszenny, żytni, special B...) czy inne nie występujące pod postacią ekstraktu. Ale tez mogę się mylić ;)

Link to comment
Share on other sites

No ale on przecież wysładza, ma w garnku drugim wodę do wysładzania i tam przekłada worek z młótem.

Edited by rabbek
Link to comment
Share on other sites

Jak nie miałem sprzętu, to bawiłem się w mini-zacieranie, w pieluszce tetrowej. Metoda nieskomplikowana, a i piwo chyba lepsze, niż z samego ekstraktu. Dodatkowo mamy szerszy wachlarz gatunków, które możemy tą metodą zrobić. Kupujesz jasny ekstrakt w hurtowni jako bazę, a potem bawisz się np. słodami specjalnymi. Oczywiście, możesz zastosować zwykłe namaczanie, ale forumowe eksperymenty pokazały, że nieco skrobii można w ten sposób wypłukać. Jak mini-zatrzesz te słody specjalne z odpowiednią ilością pilzneńskiego, to pozbędziesz się tej wady.

 

Generalnie jak nie masz sprzętu albo/i warunków lokalowych, to polecam tę metodę.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Stosowałem przez jakiś czas ten sposób, byłem zadowolony.

 

Dlaczego zrezygnowałeś?

 

Trafiła się możliwość zakupu gara 29l z mieszadłem więc przesiadłem się na pełne zacieranie, z wygody, no i tak jest też trochę taniej niż z ekstraktami.

Ale potwierdzam że dla nie mających warunków lub funduszy partial mash to sposób również na dobre piwo.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Robiłem w grudniu na zamówienie kolegi AIPA z ekstraktów (3,6kg WES) z mini-zacieraniem (1kg PA + 0,1kg KARMEL30 + 0,1kg CARAPILS). Kupił składniki dawno temu, ale na samodzielne warzenie się nie zdecydował. Wykorzystałem do tego pieluchę córki (czystą ;)). Efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo. W okolicy robiłem też swoją AIPA, identyczny przepis, tylko, że pełne zacieranie. W ślepym teście trudno mi odróżnić te dwa piwa, chociaż zdaję sobie sprawę, że sporo ukryły duże dawki chmielu. W każdym razie, jeśli ktoś nie ma warunków na pełne zacieranie i nie jest sensorycznym rzeźnikiem - polecam.

post-5875-0-35830100-1453209899_thumb.jpg

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.