Churchill_MD 0 2 Items Posted April 5, 2014 Mam pytanie praktyczne dotyczące stosowania płatków dębowych w czasie warzenia piwa. Z tego co wyczytałem, to dodaje się je na etapie fermentacji cichej. Mam zatem /.... pytania: 1. Skoro napisano, że płatki powinny być kilka tygodni w piwie, to jak rozumiem, fermentacja cicha przedłuża się znacznie (większość z nas chyba prowadzi ją przez ok. tydzień)? 2. Płatki należy zdyzenfekować przed użyciem. Można użyć knotów siarkowych, a ja mam pytanie: czy można użyć OXI lub pirosiarczanu? 3. Ile mniej więcej można/należy użyć takich płatków na 20-litrową warkę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted April 5, 2014 Mam pytanie praktyczne dotyczące stosowania płatków dębowych w czasie warzenia piwa. Z tego co wyczytałem, to dodaje się je na etapie fermentacji cichej. Mam zatem /.... pytania: 1. Skoro napisano, że płatki powinny być kilka tygodni w piwie, to jak rozumiem, fermentacja cicha przedłuża się znacznie (większość z nas chyba prowadzi ją przez ok. tydzień)? 2. Płatki należy zdyzenfekować przed użyciem. Można użyć knotów siarkowych, a ja mam pytanie: czy można użyć OXI lub pirosiarczanu? 3. Ile mniej więcej można/należy użyć takich płatków na 20-litrową warkę? ad. 1. Ja do RISa dawałem płatki Shery ok 25g na 10l. Płatki były w piwie jakieś 20 dni. Z początku aromat był zdominowany przez płatki, z biegiem czasu jest bardziej ułożony. ad. 2. Ja chwile gotuje w małej ilości wody, później wszystko wlewam na cichą. ad. 3. patrz pkt. 1 1 Churchill_MD reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Chemik 7 Posted April 5, 2014 Podłączę się do pytań, czy wrzucacie płatki na cichą luzem czy może w woreczku muślinowym? Quote Share this post Link to post Share on other sites
fr4nczesko 2 Posted April 5, 2014 (edited) 1. zazwyczaj daję na ok 14-16 dni 2. nastawiam garnek wody, doprowadzam do wrzenia, na metalowe sitko sypię płatki i zamykam pokrywką. trzymam tak ok 10 min. chemii nie warto stosować 3. zacznij od ok. 1g/l , płatków zawsze można dosypać, nie warto przesadzać na początku z ilością bo potem 'oddębowić' piwo jest trudno płatki sypię luzem, są dosyć duże więc nie ma potem problemu z oddzieleniem ich od piwa Edited April 5, 2014 by kościesza 2 Jakub M and Chemik reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted April 5, 2014 Płatki wrzuca się luzem. Najlepiej wyrzucić je do 40% alkoholu w celu dezynfekcji. Im więcej dasz tym silniejszy efekt. To samo dotyczy się czasu. Zależy co chcesz uzyskać. 1 Chemik reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites