Jump to content
Churchill_MD

Płatki dębowe - jak i czym to się je?

Recommended Posts

Mam pytanie praktyczne dotyczące stosowania płatków dębowych w czasie warzenia piwa.

Z tego co wyczytałem, to dodaje się je na etapie fermentacji cichej.

 

Mam zatem /.... pytania:

1. Skoro napisano, że płatki powinny być kilka tygodni w piwie, to jak rozumiem, fermentacja cicha przedłuża się znacznie (większość z nas chyba prowadzi ją przez ok. tydzień)?

2. Płatki należy zdyzenfekować przed użyciem. Można użyć knotów siarkowych, a ja mam pytanie: czy można użyć OXI lub pirosiarczanu?

3. Ile mniej więcej można/należy użyć takich płatków na 20-litrową warkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie praktyczne dotyczące stosowania płatków dębowych w czasie warzenia piwa.

Z tego co wyczytałem, to dodaje się je na etapie fermentacji cichej.

 

Mam zatem /.... pytania:

1. Skoro napisano, że płatki powinny być kilka tygodni w piwie, to jak rozumiem, fermentacja cicha przedłuża się znacznie (większość z nas chyba prowadzi ją przez ok. tydzień)?

2. Płatki należy zdyzenfekować przed użyciem. Można użyć knotów siarkowych, a ja mam pytanie: czy można użyć OXI lub pirosiarczanu?

3. Ile mniej więcej można/należy użyć takich płatków na 20-litrową warkę?

 

ad. 1. Ja do RISa dawałem płatki Shery ok 25g na 10l. Płatki były w piwie jakieś 20 dni. Z początku aromat był zdominowany przez płatki, z biegiem czasu jest bardziej ułożony.

ad. 2. Ja chwile gotuje w małej ilości wody, później wszystko wlewam na cichą.

ad. 3. patrz pkt. 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. zazwyczaj daję na ok 14-16 dni

2. nastawiam garnek wody, doprowadzam do wrzenia, na metalowe sitko sypię płatki i zamykam pokrywką. trzymam tak ok 10 min. chemii nie warto stosować

3. zacznij od ok. 1g/l , płatków zawsze można dosypać, nie warto przesadzać na początku z ilością bo potem 'oddębowić' piwo jest trudno ;)

 

płatki sypię luzem, są dosyć duże więc nie ma potem problemu z oddzieleniem ich od piwa

Edited by kościesza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki wrzuca się luzem. Najlepiej wyrzucić je do 40% alkoholu w celu dezynfekcji.

 

Im więcej dasz tym silniejszy efekt. To samo dotyczy się czasu. Zależy co chcesz uzyskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.