Jump to content
Sign in to follow this  
Maryush

Piwo Miodowe

Recommended Posts

Właśnie popijam Ciechana Miodowego, bardzo smaczne piwo.. Myślę, że moim kobietom też by posmakowało, ale w wersji domowej, oczywiście ;) Zatem moje pytanie.. czy ktoś z Was wie jak uwarzyć piwo o podobnym smaku i aromacie? Czy samo dodanie miodu do refermentacji da taki efekt? Bo są głosy, że miód jest fermentowany w całości i nie pozostawia miodowych posmaków.. Jaki rodzaj piwa jest bazą, do zrobienia miodowego? Czyżby Pils?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takiego jak Ciechan nie zrobisz, bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm.. a gdyby zrobić tak: zabutelkować z dodatkiem miodu do refermentacji (z nadwyżką), co kilka-kilkanaście dni sprawdzać nagazowanie. Jak będzie OK, to butelki w gar z gorącą wodą (jak przetwory owocowe) pasteryzacja i miodowe gotowe ;) dobrze kombinuję?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Takiego jak Ciechan nie zrobisz, bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany.

To jest to, czego potrzebują piwowarzy domowi! Sztuczny miód gryczany! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Takiego jak Ciechan nie zrobisz' date=' bo to jest piwo pasteryzowane. Miód do piwa miodowego, to IMO po pierwsze miód sztuczny, po drugie miód gryczany.[/quote']

To jest to, czego potrzebują piwowarzy domowi! Sztuczny miód gryczany! ;)

Nie no generalnie miód sztuczny, a jeśli już prawdziwy, to tylko gryczany. Tak sądzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, nabijam się.

 

No ale jakby tak zrobić sztuczny miód z ziaren gryki... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobilem "miodnik" jakis czas temu. Jest zdecydowanie miodowy... Tyle, ze slody calkowicie zastapilem miodem

 

- 600g miodu

- woda do 5l obj. w sumie

 

najpierw trzeba zagotowac, zbierajac szumowiny. Jak sie wyszumi to dopelniam do 5l i zaczynam chmielenie, normalnie jak w przypadku zwyklego piwka - ilosc chmielu wg upodoban. Ja dalem ok. 25g marynki i 30g lubelskiego.

 

nastepnie do PET-a po wodzie mineralnej, tydzien burzliwej, potem 2 tygodnie cichej i 2 tyg. lezakowania w butelkach. Pysznosci!! :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś dostałem na urodziny m.in Ciachana Miodowego. Jak go otworzyłem to intensywnie się spienił (dziwne - kiedyś czegoś takiego nie zauważyłem), a potem na dnie butelki znalazłem duuużo osadu drożdżowego.. To jak to jest z tą pasteryzacją Ciechana Miodowego? W dodatku ekspedientka w sklepie podobno ostrzegała, żeby ostrożnie otwierać to piwo..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...