Skocz do zawartości

Gazowanie piwa


Romek12

Rekomendowane odpowiedzi

Poczekaj , 5 dni to mało nawet jeśli trzymasz w wysokiej temperaturze. Do tego Co2 musi się rozpuścić w piwie. Poczekaj jeszcze z tydzień , wtedy będziemy myśleć co dalej.

 

W jakiej temperaturze trzymasz to piwo ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trzymam je w temperaturze ok 18-18,5

wiem ze staut to być jakiś super gazowany nie musi być ale jednak by się przydało troszeczkę...

a mam jeszcze jedno pytanie: jak długo można na cichej trzymać piwko by potem dać glukozę i butelkować i aby wyszło nagazowane

chodzi mi o koźlaka (ze 16blg) któego zamierzam trzymać miesiąc na cichej, nie będzie problemów jakiś ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cierpliwości, jeszcze nigdy nie mialem nagazowanego piwa po 5 dniach, chyba że gazuje w kegu, ale to inna bajka

 

W butelkach też można - jeżeli jest to pszeniczne:D Zawsze mi się nagazuje w 3-4 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W butelkach też można - jeżeli jest to pszeniczne:D Zawsze mi się nagazuje w 3-4 dni.

 

ale to też inna bajka niż stout :) , więcej surowca do refermentacji, inne drożdże. Stout w porównaniu do pszenicy ma być delikatnie wysycony CO2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.