Romek12 0 Posted April 3, 2014 Witam, Z 5 dni temu zabutelkowałem stauta dodając ze 100g glukozy i dziś je otworzyłem i jest bardzo kiepsko nagazowane i mam pytanie: czy da się jakoś "uratować"- nagazować piwo zabutelkowane? Z góry dziękuję za odpowiedzi/porady. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted April 3, 2014 Poczekaj , 5 dni to mało nawet jeśli trzymasz w wysokiej temperaturze. Do tego Co2 musi się rozpuścić w piwie. Poczekaj jeszcze z tydzień , wtedy będziemy myśleć co dalej. W jakiej temperaturze trzymasz to piwo ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lary 26 1 Items Posted April 3, 2014 Tak, czekając. Drożdże mogły zwyczajnie nie zdążyć przejeść całej glukozy w butelce. Z resztą staouty akurat mogą być płaskie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romek12 0 Posted April 3, 2014 trzymam je w temperaturze ok 18-18,5 wiem ze staut to być jakiś super gazowany nie musi być ale jednak by się przydało troszeczkę... a mam jeszcze jedno pytanie: jak długo można na cichej trzymać piwko by potem dać glukozę i butelkować i aby wyszło nagazowane chodzi mi o koźlaka (ze 16blg) któego zamierzam trzymać miesiąc na cichej, nie będzie problemów jakiś ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
andrzej.b 10 Posted April 3, 2014 cierpliwości, jeszcze nigdy nie mialem nagazowanego piwa po 5 dniach, chyba że gazuje w kegu, ale to inna bajka Quote Share this post Link to post Share on other sites
depesz 4 1 Items Posted April 4, 2014 cierpliwości, jeszcze nigdy nie mialem nagazowanego piwa po 5 dniach, chyba że gazuje w kegu, ale to inna bajka W butelkach też można - jeżeli jest to pszeniczne:D Zawsze mi się nagazuje w 3-4 dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted April 4, 2014 W butelkach też można - jeżeli jest to pszeniczne:D Zawsze mi się nagazuje w 3-4 dni. ale to też inna bajka niż stout , więcej surowca do refermentacji, inne drożdże. Stout w porównaniu do pszenicy ma być delikatnie wysycony CO2. Quote Share this post Link to post Share on other sites