Jump to content
WiHuRa

Browar Bez Nazwy - różne degustacje

Recommended Posts

Będzie moje 5-te ryżowe mimo, że swojej takiej warki jeszcze nie zrobiłem. Co prawda w większości piłem głównie Ryżowe IPA a tu wersja PA.

 

Uwagi co do infomacji o piwie, wszystko jest na karteczce ale następnym razem przyklej karteczkę choćby taśmą samoprzylepną. Karteczka szybko się odkleiła i walała się luzem po skrzynce.

 

Przejdźmy do meritum:

Kolor: jasno zółty, lekko "zabrudzony", opalizuje

Piana: głównie grubo pęcherzykowa, ale obfita, okleja szkło, dość trwała

Aromat: słodkie cytrusy, mango, brzoskwinie

Smak: średnio pełne, czuć ryżowość i chmiel, finisz wytrawny, mocno goryczkowy, goryczka całkiem przyjemna mimo, że lekko zalega

Wysycenie: pasuje idealnie

 

Ogólnie: Warka nr 3 i bardzo udane początki, piwo bez wad, smaczne, dobrze ułożone, świetnie pijalne! Werjsa Ryżowego PA bardziej przypada mi do gustu niż IPA, jest lżejsze, mniej alkoholowe i nie tak goryczkowe. W moim browarze głównym celem jest warzenie piw lekkich o wysokiej pijalności, to piwo świetnie wpasowało się w moje gusta.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

To Ci reklamę zrobiłem ;)

Ale racja, wrzuć przepis, jestem ciekaw co dałeś na aromat bo raczej nie był to sam Mosaic, który jest dość specyficzny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym serdecznie podziękować za degustacje. Nie ukrywam że gdy ją przeczytałem ucieszyłem się jak małe dziecko. :)

Była to moja pierwsza receptura własna. Przepis to nic odkrywczego, oto on:

 

Ryżowe Pale Ale (ok 25L)

Skład:

Pale ale Strzegom 5kg

Pszeniczny 0,5kg

Płatki ryżowe 1,2kg

Gęstwa S-05

Magnum

Citra

 

Zacieranie:

66-68°C Wody ok 20L

 

Chmielenie:

15g Magnum 60`

12,5 Citra + 15 Magnum 30`

12,5 Citra 5`

12,5 Citra na zimno

 

DSC 0424

 

 

A reklama przednia :beer:

Edited by zamyślony

Share this post


Link to post
Share on other sites

buahaha, dobre dobre...

 

A co do piwa - planuję swojego ryżowca w ten lub kolejny weekend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to mówią lepiej późno niż wcale. Dociekałem dlaczego moje piwa mają ściągającą goryczkę. Najpierw obstawiałem brak chłodnicy ale teraz jestem niemalże na 100% pewien, że powodem tego jest zbyt twarda woda. Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.