Jump to content

piwo kaszubskie


Marek
 Share

Recommended Posts

Czy ma ktoś pomysł na piwo kaszubskie górnej fermentacji? ;)

 

Proste, dobre i ekonomiczne :) piwo dla ludu pomorskich lasów, jezior, bagien i plaż :) z chęcią bym uwarzył ;)

Link to comment
Share on other sites

Makaron może Ty podsuniesz jakiś pomysł? Gdynia zobowiązuje ;)

 

Bielkówko robi Remusa ale to jest pewnie piwo dolnej fermentacji ...

Link to comment
Share on other sites

hmmm Na moje powinno być proste. Z takiego założenia wyszedłem robiąc Krajeńskie jasne.

100% słodu pilzneńskiego

zacierane bodajże w 64 stopniach

i standardowo chmielone.

 

Do tego dorabiasz odrobinę filozofii typu najprostsze, górna fermentacja - tradycyjna i masz produkt lokalny, w dodatku tradycyjny ;)

Link to comment
Share on other sites

Pale Ale - 2kg

Pilzneński - 2kg

Dowolne drożdże górnej fermentacji

 

Marynka szyszki 30g na 60' gotowania

Lubelski szyszki 25g na ostatnie 15'

 

proste:)

 

Co Ty na to?;>

Link to comment
Share on other sites

Obie receptury mi się podobają ;) Ale też czekam na jakieś uzasadnienie pale ale :)

 

Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" :)

 

Z filozofii to dodam wodę z kranu, jak najbardziej lokalną ;)

Edited by Marek
Link to comment
Share on other sites

Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" ;)

 

Z filozofii to dodam wodę z kranu, jak najbardziej lokalną ;)

Standardowe to np. takie jak u Maryusha. Albo daj tylko marynkę. Ze 30 g. Wszak wyboru chmielu kiedyś nie było. A do filozofii - posadź chmiel. Będzie lokalny :)

Link to comment
Share on other sites

Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" ;)

 

Z filozofii to dodam wodę z kranu' date=' jak najbardziej lokalną ;)[/quote']

Standardowe to np. takie jak u Maryusha. Albo daj tylko marynkę. Ze 30 g. Wszak wyboru chmielu kiedyś nie było. A do filozofii - posadź chmiel. Będzie lokalny :)

Prośba do wszystkich, jak podajecie ilość chmielu to piszcie czy szyszki czy granulat, bo to nie to samo.

30 g szyszek marynki na 20 litrów piwa będzie dobrze, ale granulatu to już tylko 20 g.

Link to comment
Share on other sites

No to zrobię tak:

 

skład:

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg

Chmiel goryczkowy Marynka - granulat 30 g

Drożdże Safbrew T-58 saszetka 11,5 g

 

warzenie:

 

do 14 litrów wody o temp. 71 °C wsypię słód.

60 minut potrzymam w temp. 65 °C.

 

wysładzanie wodą o temp. 75 °C aż do 2 °Blg filtratu.

 

Gotowanie 90 minut z 30 gr Marynki w kotle.

 

Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu. No i ciekawe ile Blg chciałby mieć Kaszub w kuflu ;)

 

To mój pierwszy przepis, w dodatku bazowany na podpowiedziach kolegów, dlatego krytykę przyjmę z pokorą ;)

Link to comment
Share on other sites

Pale Ale - 2kg

Pilzneński - 2kg

(...)

 

proste:)

 

Co Ty na to?;>

Dlaczego nie 4 kg pilźnienskiego?

Co wniesie do piwa dodatek 2 kg pale ale?

To tak dla urozmaicenia składu ;)

Link to comment
Share on other sites

skład:

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg

[...]

Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu. No i ciekawe ile Blg chciałby mieć Kaszub w kuflu :D

Zakładając wydajność na poziomie 75%, będzie pi razy oko 11°Blg (dla 22l).

Na ile znam Kaszubów to będzie mało :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.