Skocz do zawartości

pils a diacetyl


andrzej.b

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Robiłem ostatnio pilsa którego mam w tej chwili 14 dni na burzliwej 14 dzień i BLG spadło z 13 do 4 BLG lecz piwo w smaku maślano chmielowe więc diacetylu mam sporo. Czy jak go zostawię na dzień lub dwa w tem. 14-15 stopni się go po zbędę czy długi czas leżakowania zabije mi ten posmak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piwach dolnej fermentacji zalecane jest przeprowadzenie tzw przerwy diacetylowej, która polega właśnie na pozbyciu się diacetylu. Pod koniec fermentacji burzliwej przed lagerowaniem podnosisz temperaturę ( 18-20°C) na 2-3 dni żeby drożdże przerobiły diacetyl, w niższych temperaturach ten proces trwa odpowiednio dłużej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wcześniejszego Pila tak robiłem i po przerwie diacetylowej przelałem do nowego pojemnika i tydzień leżakował w tem 2 st następnie był zabutelkowany. Potem refermentacja 10 dni w temp 19 st .Otwarłem 1 butelkę w celu sprawdzenia nagazowania i piwo piwo było lekko nagazowane i smakowo, powinno więc dojrzeć i po 2 m-cach być OK. Wstawiłem do piwnicy 15 stopni i po 2 tygodniach otwarłem kolejną butelkę a tu niespodzianka - diacetyl.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Diacety może być też wynikiem infekcji bakteryjnej niestety. Lactobacillusy oraz Pediococcusy produkują diacetyl. Oprócz wspomnianego przez Ciebie diacetylu nie było, np podwyższonej kwaśności, albo mętności piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.