Jump to content
bulq

Ile może trwać pierwsza fermentacja?

Recommended Posts

Witam. To będzie moja 3 warka z koncentratów coopersa. Moja poprzednia warka uległa zakażeniu po zlaniu do balona na cichą. Nie chce aby kolejna warka poszła w kanał i zastanawiam się ile po ustaniu fermentacji mogę ją jeszcze trzymać w pojemniku? W przyszłym tygodniu mam sporo pracy i nie wiem czy znajdę czas na zlewanie piwka. Czy może ono sobie spokojnie posiedzieć w fermentatorze przez 10-12 dni bez obawy o zakażenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie zrezygnuj z cichej odczekaj spokojnie 2 tygodnie i od razu butelkuj im mniej ingerencji z naszej strony tym lepiej, zwłaszcza, że już raz wpadkę zaliczyłeś :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli zlałeś 20 l piwa do balona 30 litrowego to tak może się stać . Piwo już nie fermentuje i nie wydziela gazu więc powietrze robi swoje lub balon nie był wykażony. Na cichą przelewa się po to by piwo było klarowniejsze i jeszcze trochę dofermentowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na cichą przelewa się po to by piwo było klarowniejsze i jeszcze trochę dofermentowało.

Niby tak, ale nie do końca, polecam artykuł na ten temat w najnowszym Piwowarze, jest dostępny za free.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie trzeba piwa przelewać, żeby mieć "cichą fermentację". To jest po prostu jedno ze stadiów fermentacji, które następuje po burzliwej niezależnie od tego, czy piwo przelejemy, zostawimy czy Bóg wie co jeszcze. No chyba że od razu po burzliwej butelkujemy, ale tego raczej nikt nie robi z obawy przed granatami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie trzeba piwa przelewać, żeby mieć "cichą fermentację". To jest po prostu jedno ze stadiów fermentacji, które następuje po burzliwej niezależnie od tego, czy piwo przelejemy, zostawimy czy Bóg wie co jeszcze. No chyba że od razu po burzliwej butelkujemy, ale tego raczej nikt nie robi z obawy przed granatami :)

Oj róznie może być, bardzo różnie. Można nawet zapomnieć o femrnetacji burzliwej!

 

http://www.piwo.org/topic/7875-pominiecie-fermentacji-burzliwej/

Share this post


Link to post
Share on other sites

@BuDeX

Nie wiem jak to ująć, co by autora nie urazić... może po prostu tak:

251.gif

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj

bulq, jeśli chodzi o puszki Coopersa, to przerobiłem ich masę całą... choć to nie jest powód do dumy, ale taka specyfika pracy :) Fermentacja trwa 7-10 dni, ze wskazaniem na te 10. Obecnie na cichą przelałem Coopers Sparkling Ale, po 10 dniach burzliwej z 12,5 blg, odfermentowało do 0,5 blg w temp. 22st. Coopers z moich doświadczeń nawet jak stał 2 tyg. to też nic mu się nie stało. Te piwa z puchy naprawdę jest ciężko sp... zepsuć. Także jeśli fermentorek miałeś czysty i odkażony po swojej ostatniej przygodzie to nie zaglądaj tam bez potrzeby, nic złego absolutnie się nie stanie jak sobie 10-12 dni postoi na burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie któreś z rzędu piwo stoi po 3 tygodnie w jednym fermentorze i efekty bardzo zadowalające, więc jak wszystko masz wyszorowane, odkażone itp to może sobie postać piwo spokojnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Podłączę się pod temat.

26.03 warzyłem English IPA z zestawu z browamatora, czyli już 12 dni temu i nie do końca wiem czy nie zrobiłem czegoś źle. Zakładałem że burzliwa będzie trwać ok 7 dni a bulka do tej pory. Piana opadła a jak pobrałem próbkę 8 dnia to zeszło do 3,5 Blg. Użyłem S-04, czyli tych samych co przy poprzednie warce Pale Ale, i wtedy już po 3 dnia się uspokoiły.

Czy mam nadal trzymać i później skrócić cichą? Jak próbowałem próbkę to specjalnie infekcji nie wyczułem. Fermentor stoi w temp 19-21 stopni.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Nie przelewaj już takiego odfermentowanego na cichą, jakiegoś tlenowca złapiesz jeszcze. :ble:

3,5blg raczej niżej nie zejdzie. Ja bym się nastawił na butelkowanie pod koniec tygodnia, wtedy zmierzysz, zapewne blg się nie zmieni. >>butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie do końca wiem czy nie zrobiłem czegoś źle

Na pewno jedno zrobiłeś źle: założyłeś, że bulkanie rurki jest wyznacznikiem fermentacji.

 

Tak jak tomato pisze, jak przez kilka dni blg nie spada to poczekaj jeszcze trochę i butelkuj. Nie musisz niczego skracać, jeśli piwo postoi w fermentatorze trochę dłużej to nic złego się nie stanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja zadam pytanie co do fermentacji, czy jest możliwe, że drożdże zadane ponad 3 tygodnie temu dalej pracują ? ( wnioskuję to po tym, iż po upuszczeniu gazu z wiadra i po ponownym szczelnym zamknięciu pokrywa znacznie się wybrzusza ).

Trochę szczegółów na temat warki:

zacieranie - 70 min w 68C, następnie zrobiony mash out i rozpoczęcie filtracji,

podczas gotowania brzeczki dodane 300g cukru trzcinowego,

otrzymane blg - 17

drożdże - uwodniona saszetka s-04

temp. fermentacji - 2 tygodnie w 18C, tydzień w 21C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich 40 minut - bulkanie i wybrzuszanie pokrywy wciąż nie jest wyznacznikiem zakończonej fermentacji. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więc dobrze, że 3-4 dni temu sprawdziłem odfermentowanie, chciałem uniknąć grzebania w wiadrze ale wole się upewnić przed butelkowaniem, zaraz zrobię pomiar i wszystko będzie jasne.

 

Edit:

Po pomiarze uzyskałem taki sam wynik jak kilka dni temu, 6blg, więc chyba nie ma żadnych przeciwwskazań aby zabutelkować tą warkę.

Edited by Szymon90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zacierałeś 70' - 68C to raczej nie spodziewałbym się głębszego odfermentowania, natomiast może bardziej "zaprawieni w bojach" koledzy poprą to doświadczeniem, bo ja opieram się raczej na literaturze forum :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam za sobą dopiero 3 warki, a mam obecnie problem z czwartą. Po lekturze kilku tematów przypuszczam, że to jednak nie problem, ale jednak wolę się upewnić ;-)

 

Dotychczas schemat mojego warzenia, to 1 tydzień burzliwej, zlanie na cichą i kolejny tydzień. Następnie butelkowałem.

 

Dziś kiedy poszedłem do swojego składziku, gdzie stoi fermentor, i kiedy zbierałem sprzęt na butelkowanie, usłyszałem znajomy dźwięk z rurki fermentacyjnej. Okazuje się, że piwo nadal pracuje. Powiedziałbym, że nawet dość mocno jak na (łącznie) 2 tygodnie w fermentorze. Co kilka minut słychać znajome "bulkanie". Byłem pewien, że fermentacja już się zakończyła, tak jak w poprzednich przypadkach.

 

Oczywiście odpuściłem butelkowanie.

 

Czy po dwóch tygodniach często spotykacie się z tak żywą fermentacją? Ja dotychczas pracowałem na US-05, a teraz użyłem S-04. Zastanawiam się, czy to może cecha tych drożdży? Może chcą głęboko odfermentować?

 

Brzeczka nastawna 12 Blg, temperatura 20 st., piwo w stylu IPA. 3 dni temu dodałem żelatynę, bo wyglądało na to, że będę mógł spokojnie butelkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź odfermentowanie to się dowiesz czy to CO2 się wydziela czy jeszcze coś pracuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bulkadełko nie jest żadnym wskaźnikiem trwania lub nie fermentacji. Nikt ci nie odpowie skoro nie podałeś najważniejszej informacji - wskazań areometru na przestrzeni ostatnich 3 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze powiedziawszy nie sprawdzałem nigdy aż tak często ;-)

 

Ale sprawdziłem dziś. Tydzień temu 4 Blg i dziś również 4 Blg. Piwo jest klarowne, nie ma dziwnego zapachu, lekko bąbelkuje po przelaniu do menzurki. Na powierzchni piwa w fermentorze nic nie pływa.

 

Czy dobrze zrobię czekając jeszcze tydzień? Sprawdzę czy odfermentuje głębiej i czy przestanie bulgotać. A może, jako bardziej doświadczeni macie inne pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.