Jump to content
Sign in to follow this  
marbelka

niepewna gęstwa

Recommended Posts

miałem gęstwę z S-04 po Polskim Ale 11,5 Blg

leżała w lodówce 2 tygodnie,jutro chce warzyć mocniejsze-ok 16Blg ale piwo nad gęstwą zmętniało a było kryształowe,nie chcę ryzykować -i tu mam pytanie: czy świeże ,uwodnione S-04 poradzą sobie z 16 Blg?Mam dwie saszatki ,może ew dać obie?

A może zatrzeć na lenia w termosie 20dkg słodu w 1 litrze i zrobić starter z tych dwóch saszetek? ale czy po 24 godz byłby gotowy ?bo jak jutro nie uwarzę ,to wstęp do kuchni będę miał dopiero po świętach....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

czy świeże ,uwodnione S-04 poradzą sobie z 16 Blg?Mam dwie saszatki

Poradzi sobie 1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja co prawda nie na S-04 ale na US-05 i spokojnie wystarcza. Ktoś gdzieś pisał, że do 18 BLG powinny sobie poradzić. Chociaż mój sweet stout był coś koło 16,5 na S-04 i był bardzo dobry...

Share this post


Link to post
Share on other sites
<br />Poradzi sobie 1.<br />

warzyłeś o podobnym Blg na tych drożdżach z "pierwszego pokolenia"?

bezproblemowo zjezdą,

robiłem coś a'la CDA 17BLG, s04 dały radę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim,myślałem o tym starterze z jednej saszetki i 1 litr 8-10Blg bo robiłem kiedyś 16Blg na tych drożdżach,ale to była gęstwa,zeszło do 4Blg

Ale dzięki Waszym odpowiedziom spokojnie zadam tą jedną saszetkę

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po raz pierwszy gęstwa drożdżowa po zadaniu do brzeczki nie wystartowała.

Mianowicie chodzi o gęstwę Wyeast #1275, Thames Valley. Miało to być jej trzecie użycie.

Leżała w lodówce dokładnie 2 tygodnie. Zebrana jak zwykle. Odstawiona do lodówki.

Uwarzyłem Bittera, drożdże ogrzałem do temp. pokojowej/brzeczki (ok. 18-20stopni)

Zadałem do brzeczki, zniosłem do piwnicy i tyle.

Po mniej więcej 30h przypomniało mi się, że jakiś kontrol trzeba by zrobić. Schodzę po piwko do piwnicy, a tu cicho, głucho. Zero aktywności. Drożdże wylegują się na dnie. Wyniosłem do ciepłego, zamieszałem. Po kilkunastu następnych godzinach uchyliłem wieko. Nic. Gładka tafla. Zero. Null. Nic. Uwodniłem S-04 i zadałem. Fermentacja ruszyła błyskawicznie.

Pytanie: Jak można zabić gęstwę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może nie wylałeś ze słoika środków dezynfekujących?

A ile stopni było w tej piwnicy, może za zimno miały?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo z którego zebrałeś gęstwę bez problemu się nagazowało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak. Za nic nie mogę się doszukać przyczyny. Ani przy zbieraniu, ani przy przechowywaniu nie wydarzyło się nic, co mogłoby te drożdże uśmiercić, a jednak padły. Po prawie 48h od zadania nie było dosłownie ani śladu działalności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem początkujący,ale miałem niedawno podobne zdarzenie.Gęstwę wyjąłem z lodówki wieczorem,aby rano po jej ogrzaniu przez noc wlać ją do fermentatora.Wlałem tego około 0,5 litra i czekam.Minął dzień,minęła noc ,a tam cisza.Zdecydowałem że wleję resztę gęstwy,która została w słoiku,też około 0,5 litra.Po kilku godzinach ruszyła fermentacja aż miło.Z tego widać że ilość drożdży musi być proporcjonalna do ilośći brzeczki.Od wielu lat robię wino i wiem że za mało drożdży daje taki efekt,a fermentacja rusza po wielu dniach i jest bardzo słaba i długa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.