Jump to content
Sign in to follow this  
HumanistaNG

Odfermentowanie s-23 z 22,5 do 9 blg. Nie za mało?

Recommended Posts

Niedawno nastawiłem porter bałtycki. Zasyp: monachijski, wiedeński, caramunich III, carafa III + ekstrakt w płynie dodany do kotła. Zacierane: 10 min w 52°C, 40 min w 62°C i 15 min w 72°C. Ekstrakt brzeczki nastawnej to 22,5 blg.

 

Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23) zadałem w temp. 16°C i piwo pracowało przez 9 dni w temp. 16-15-14°C.

 

Dzisiaj (po 9 dniach burzliwej - piana 3 cm, bulkało dobre 8 dni) zmierzyłem blg celem przelania na cichą i wyszło mi 9 blg. Balingometr skalibrowany.

 

Czy to jest typowe odfermentowanie dla takiego zasypu, zacierania i drożdży? Sądziłem, że zejdzie niżej, w okolice 5-6 blg. Jakie macie wyniki na tych drożdżach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porter bałtycki to piwa o dużym ekstrakcie początkowym, więc i fermentacja musi dłużej potrwać. Drożdże muszą mieć czas aby taką porcję cukru przerobić na procenty. Nie martw się, zostaw to piwo jeszcze na 2 tygodnie w spokoju i będzie dobrze. Piszesz, że ma pianę 3 cm, czyli jeszcze fermentuje.

Ja koźlaka 16 blg na tych samych drożdżach trzymałem na fermentacji burzliwej 2,5 tygodnia i jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
<br />Ja koźlaka 16 blg na tych samych drożdżach trzymałem na fermentacji burzliwej 2,5 tygodnia i jest ok.<br />

Do ilu Ci zszedł [p tych 2,5 tygodnia?

Na cichej jeszcze spadło?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piszesz, że ma pianę 3 cm, czyli jeszcze fermentuje.

 

Mój błąd, miało pianę 3cm, ale teraz już wszystko opadło, a fermentacja stygnie. W sumie nigdzie mi się nie spieszy, więc spokojnie mogę to zostawić na dłużej, ale zwyczajnie sądziłem, że jednak będzie trochę niżej z tym ekstraktem.

 

Do ilu może zejść taki porter? Pewnie okolice 6-7 blg to maks.

 

Czy możliwe jest odfermentowanie piwa >20 blg do poziomu <4 blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po burzliwej zeszło do 4 blg. Na cichej jest od piątku. Ale sądzę, że już nie zejdzie niżej, bo nie dopilnowałem temperatury po wlaniu dekoktu do gara i temperatura przez jakiś czas oscylowała w widełkach 72-75 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy możliwe jest odfermentowanie piwa >20 blg do poziomu <4 blg?

Jak najbardziej się da. Mój barleywine fermentuje sobie (coś koło 10dni) i już z 24 spadło do 5blg, myślę że za tydzień, dwa będzie już w okolicy 4blg

 

Do ilu może zejść taki porter? Pewnie okolice 6-7 blg to maks.

6-7 blg to takie optimum, żeby porter był odpowiednio treściwy. Ja zacierałem swojego portera bardziej na słodko a zszedł do 6blg z 21,5

 

Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23) zadałem w temp. 16°C i piwo pracowało przez 9 dni w temp. 16-15-14°C.

Na przyszłość przy tak mocnych piwach staraj się uwarzyć wcześniej coś lżejszego i zlać mocniejsze piwo na gęstwę po tym lżejszym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat żeby nie tworzyć kolejnego niepotrzebnie. 3 tygodnie temu popełniłem porter bałtycki, blg początkowe 24, od 5-6 dni niezmienne na poziomie 6,5 blg, zlałem na cichą, piwo fermentowało w temp 10-13 stopni. Z tego co przeczytałem wyżej taki pzoiom odfermentowania jest chyba na dobrym poziomie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

taki pzoiom odfermentowania jest chyba na dobrym poziomie?

Tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

to i ja się podepnę bo mam duży stres

również wyrzyłem pierwszego portera bałtyckiego 22BLG- zacieranie 56C - 5 min 62C - 60 min, 72C - 30min

Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23)

ładnie fermentowało na burzliwej - 30 dni zeszło do 9BLG

następnie zrobiłem 30 dniową cichą lecz BLG ani drgnęło pozostało 9

dzisiaj butelkowałem białym cukrem vol 2,4 

mam duże wątpliwości czy aby BLG nie było za wysokie czy nie będzie granatów

ma ktoś podobne doświadczenia?? może coś zrobiłem nie tak?!

Edited by 19r20

Share this post


Link to post
Share on other sites

to i ja się podepnę bo mam duży stres

również wyrzyłem pierwszego portera bałtyckiego 22BLG- zacieranie 56C - 5 min 62C - 60 min, 72C - 30min

Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23)

ładnie fermentowało na burzliwej - 30 dni zeszło do 9BLG

następnie zrobiłem 30 dniową cichą lecz BLG ani drgnęło pozostało 9

dzisiaj butelkowałem białym cukrem vol 2,4 

mam duże wątpliwości czy aby BLG nie było za wysokie czy nie będzie granatów

ma ktoś podobne doświadczenia?? może coś zrobiłem nie tak?!

 

W jakich temperaturach przebiegała fermentacja? Nie próbowałeś pod koniec przenieść do trochę cieplejszego pomieszczenia?

Obecnie również fermentuje mi Porter i już 3 tydzień na burzliwej (drożdże lagerowe z Gozdawy; temperatury fermentacji od 8C do 10C - niestety kolejne pomieszczenie ma już ok. 18-20C więc lekko za dużo - może przeniosę pod koniec żeby drożdże podojadały). W rurce bulka aż miło i zastanawiałem się czy nie za długo. No a Ciebie widzę, że jeszcze dłużej na burzliwej więc się trochę uspokoiłem.

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

to i ja się podepnę bo mam duży stres

również wyrzyłem pierwszego portera bałtyckiego 22BLG- zacieranie 56C - 5 min 62C - 60 min, 72C - 30min

Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23)

ładnie fermentowało na burzliwej - 30 dni zeszło do 9BLG

następnie zrobiłem 30 dniową cichą lecz BLG ani drgnęło pozostało 9

dzisiaj butelkowałem białym cukrem vol 2,4 

mam duże wątpliwości czy aby BLG nie było za wysokie czy nie będzie granatów

ma ktoś podobne doświadczenia?? może coś zrobiłem nie tak?!

 

W jakich temperaturach przebiegała fermentacja? Nie próbowałeś pod koniec przenieść do trochę cieplejszego pomieszczenia?

Obecnie również fermentuje mi Porter i już 3 tydzień na burzliwej (drożdże lagerowe z Gozdawy; temperatury fermentacji od 8C do 10C - niestety kolejne pomieszczenie ma już ok. 18-20C więc lekko za dużo - może przeniosę pod koniec żeby drożdże podojadały). W rurce bulka aż miło i zastanawiałem się czy nie za długo. No a Ciebie widzę, że jeszcze dłużej na burzliwej więc się trochę uspokoiłem.

 

 

ja fermentowałem w temp 12-14C przez jeden tydzień podniosłem temp do 16 ale nic to nie dało (jeśli chodzi o BLG)

tak się zastanawiam czy drożdze S-23 tak mają czy coś jednak zrobiłem nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jak ten porter bałtycki z 9blg. Próbowaliście po tak krótkim czasie? U mnie z 22 Blg zszedł do 9BLG. Miesiąc na burzliwej a teraz od tygodnia stoi na cichej. Dam mu jeszcze dwa tygodnie i chyba pójdzie w butelki. Trudno.

Edited by Pshemek1983

Share this post


Link to post
Share on other sites

to i ja się podepnę bo mam duży stres

również wyrzyłem pierwszego portera bałtyckiego 22BLG- zacieranie 56C - 5 min 62C - 60 min, 72C - 30min

Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23)

ładnie fermentowało na burzliwej - 30 dni zeszło do 9BLG

następnie zrobiłem 30 dniową cichą lecz BLG ani drgnęło pozostało 9

dzisiaj butelkowałem białym cukrem vol 2,4 

mam duże wątpliwości czy aby BLG nie było za wysokie czy nie będzie granatów

ma ktoś podobne doświadczenia?? może coś zrobiłem nie tak?!

 

 

I jak ten porter bałtycki z 9blg. Próbowaliście po tak krótkim czasie? U mnie z 22 Blg zszedł do 9BLG. Miesiąc na burzliwej a teraz od tygodnia stoi na cichej. Dam mu jeszcze dwa tygodnie i chyba pójdzie w butelki. Trudno.

 

I jak te Wasze portery ??? Dziś zlałem na cichą swój. Z 21,5 blg zszedł do 9 blg po 29 dniach fermentacji w 9-12°C i zanosi się niżej nie zejdzie. Użyłem kilku dniowej gęstwy Mangrove Jacks M-76.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porter jak porter zawsze smakuje wspaniale ;-)

Butelkowany był 30.04.2016 z tymi 9°Blg. Na 18,5 litra dodałem jeszcze 111g cukru do refermentacji. Następnie wszystkie butelki umieściłem w zwykłej domowej lodówce w temp. 4-5°C i tak leżą do dzisiaj. Od czasu do czasu otwieram jedną i wiem, że dopiero teraz po (8 miesiącach) zaczyna mi smakować. Z upływem czasu moje obawy co do tego piwa z miesiąca na miesiąc mijają. W tym roku też go uwarzę ale bardziej postaram się o odpowiednią (czyt. niższą) temp. fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.