HumanistaNG 17 Posted April 1, 2014 Niedawno nastawiłem porter bałtycki. Zasyp: monachijski, wiedeński, caramunich III, carafa III + ekstrakt w płynie dodany do kotła. Zacierane: 10 min w 52°C, 40 min w 62°C i 15 min w 72°C. Ekstrakt brzeczki nastawnej to 22,5 blg. Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23) zadałem w temp. 16°C i piwo pracowało przez 9 dni w temp. 16-15-14°C. Dzisiaj (po 9 dniach burzliwej - piana 3 cm, bulkało dobre 8 dni) zmierzyłem blg celem przelania na cichą i wyszło mi 9 blg. Balingometr skalibrowany. Czy to jest typowe odfermentowanie dla takiego zasypu, zacierania i drożdży? Sądziłem, że zejdzie niżej, w okolice 5-6 blg. Jakie macie wyniki na tych drożdżach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
golt 0 Posted April 1, 2014 Porter bałtycki to piwa o dużym ekstrakcie początkowym, więc i fermentacja musi dłużej potrwać. Drożdże muszą mieć czas aby taką porcję cukru przerobić na procenty. Nie martw się, zostaw to piwo jeszcze na 2 tygodnie w spokoju i będzie dobrze. Piszesz, że ma pianę 3 cm, czyli jeszcze fermentuje. Ja koźlaka 16 blg na tych samych drożdżach trzymałem na fermentacji burzliwej 2,5 tygodnia i jest ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted April 1, 2014 <br />Ja koźlaka 16 blg na tych samych drożdżach trzymałem na fermentacji burzliwej 2,5 tygodnia i jest ok.<br /> Do ilu Ci zszedł [p tych 2,5 tygodnia? Na cichej jeszcze spadło? Quote Share this post Link to post Share on other sites
HumanistaNG 17 Posted April 1, 2014 Piszesz, że ma pianę 3 cm, czyli jeszcze fermentuje. Mój błąd, miało pianę 3cm, ale teraz już wszystko opadło, a fermentacja stygnie. W sumie nigdzie mi się nie spieszy, więc spokojnie mogę to zostawić na dłużej, ale zwyczajnie sądziłem, że jednak będzie trochę niżej z tym ekstraktem. Do ilu może zejść taki porter? Pewnie okolice 6-7 blg to maks. Czy możliwe jest odfermentowanie piwa >20 blg do poziomu <4 blg? Quote Share this post Link to post Share on other sites
golt 0 Posted April 1, 2014 Po burzliwej zeszło do 4 blg. Na cichej jest od piątku. Ale sądzę, że już nie zejdzie niżej, bo nie dopilnowałem temperatury po wlaniu dekoktu do gara i temperatura przez jakiś czas oscylowała w widełkach 72-75 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Malinowy 117 1 Items Posted April 1, 2014 Czy możliwe jest odfermentowanie piwa >20 blg do poziomu <4 blg? Jak najbardziej się da. Mój barleywine fermentuje sobie (coś koło 10dni) i już z 24 spadło do 5blg, myślę że za tydzień, dwa będzie już w okolicy 4blg Do ilu może zejść taki porter? Pewnie okolice 6-7 blg to maks. 6-7 blg to takie optimum, żeby porter był odpowiednio treściwy. Ja zacierałem swojego portera bardziej na słodko a zszedł do 6blg z 21,5 Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23) zadałem w temp. 16°C i piwo pracowało przez 9 dni w temp. 16-15-14°C. Na przyszłość przy tak mocnych piwach staraj się uwarzyć wcześniej coś lżejszego i zlać mocniejsze piwo na gęstwę po tym lżejszym. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konus 44 Posted August 6, 2014 Podepnę się pod temat żeby nie tworzyć kolejnego niepotrzebnie. 3 tygodnie temu popełniłem porter bałtycki, blg początkowe 24, od 5-6 dni niezmienne na poziomie 6,5 blg, zlałem na cichą, piwo fermentowało w temp 10-13 stopni. Z tego co przeczytałem wyżej taki pzoiom odfermentowania jest chyba na dobrym poziomie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted August 6, 2014 taki pzoiom odfermentowania jest chyba na dobrym poziomie? Tak Quote Share this post Link to post Share on other sites
19r20 0 Posted January 29, 2016 (edited) to i ja się podepnę bo mam duży stres również wyrzyłem pierwszego portera bałtyckiego 22BLG- zacieranie 56C - 5 min 62C - 60 min, 72C - 30min Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23) ładnie fermentowało na burzliwej - 30 dni zeszło do 9BLG następnie zrobiłem 30 dniową cichą lecz BLG ani drgnęło pozostało 9 dzisiaj butelkowałem białym cukrem vol 2,4 mam duże wątpliwości czy aby BLG nie było za wysokie czy nie będzie granatów ma ktoś podobne doświadczenia?? może coś zrobiłem nie tak?! Edited January 29, 2016 by 19r20 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konus 44 Posted January 29, 2016 Skoro blg było niezmienne to powinno być dobrze Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted January 30, 2016 (edited) to i ja się podepnę bo mam duży stres również wyrzyłem pierwszego portera bałtyckiego 22BLG- zacieranie 56C - 5 min 62C - 60 min, 72C - 30min Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23) ładnie fermentowało na burzliwej - 30 dni zeszło do 9BLG następnie zrobiłem 30 dniową cichą lecz BLG ani drgnęło pozostało 9 dzisiaj butelkowałem białym cukrem vol 2,4 mam duże wątpliwości czy aby BLG nie było za wysokie czy nie będzie granatów ma ktoś podobne doświadczenia?? może coś zrobiłem nie tak?! W jakich temperaturach przebiegała fermentacja? Nie próbowałeś pod koniec przenieść do trochę cieplejszego pomieszczenia? Obecnie również fermentuje mi Porter i już 3 tydzień na burzliwej (drożdże lagerowe z Gozdawy; temperatury fermentacji od 8C do 10C - niestety kolejne pomieszczenie ma już ok. 18-20C więc lekko za dużo - może przeniosę pod koniec żeby drożdże podojadały). W rurce bulka aż miło i zastanawiałem się czy nie za długo. No a Ciebie widzę, że jeszcze dłużej na burzliwej więc się trochę uspokoiłem. Edited January 30, 2016 by Jancewicz Quote Share this post Link to post Share on other sites
19r20 0 Posted January 30, 2016 to i ja się podepnę bo mam duży stres również wyrzyłem pierwszego portera bałtyckiego 22BLG- zacieranie 56C - 5 min 62C - 60 min, 72C - 30min Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23) ładnie fermentowało na burzliwej - 30 dni zeszło do 9BLG następnie zrobiłem 30 dniową cichą lecz BLG ani drgnęło pozostało 9 dzisiaj butelkowałem białym cukrem vol 2,4 mam duże wątpliwości czy aby BLG nie było za wysokie czy nie będzie granatów ma ktoś podobne doświadczenia?? może coś zrobiłem nie tak?! W jakich temperaturach przebiegała fermentacja? Nie próbowałeś pod koniec przenieść do trochę cieplejszego pomieszczenia? Obecnie również fermentuje mi Porter i już 3 tydzień na burzliwej (drożdże lagerowe z Gozdawy; temperatury fermentacji od 8C do 10C - niestety kolejne pomieszczenie ma już ok. 18-20C więc lekko za dużo - może przeniosę pod koniec żeby drożdże podojadały). W rurce bulka aż miło i zastanawiałem się czy nie za długo. No a Ciebie widzę, że jeszcze dłużej na burzliwej więc się trochę uspokoiłem. ja fermentowałem w temp 12-14C przez jeden tydzień podniosłem temp do 16 ale nic to nie dało (jeśli chodzi o BLG) tak się zastanawiam czy drożdze S-23 tak mają czy coś jednak zrobiłem nie tak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pshemek1983 1 Posted April 16, 2016 (edited) I jak ten porter bałtycki z 9blg. Próbowaliście po tak krótkim czasie? U mnie z 22 Blg zszedł do 9BLG. Miesiąc na burzliwej a teraz od tygodnia stoi na cichej. Dam mu jeszcze dwa tygodnie i chyba pójdzie w butelki. Trudno. Edited April 16, 2016 by Pshemek1983 Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 142 Posted January 3, 2017 to i ja się podepnę bo mam duży stres również wyrzyłem pierwszego portera bałtyckiego 22BLG- zacieranie 56C - 5 min 62C - 60 min, 72C - 30min Drożdże (2 uwodnione saszetki s-23) ładnie fermentowało na burzliwej - 30 dni zeszło do 9BLG następnie zrobiłem 30 dniową cichą lecz BLG ani drgnęło pozostało 9 dzisiaj butelkowałem białym cukrem vol 2,4 mam duże wątpliwości czy aby BLG nie było za wysokie czy nie będzie granatów ma ktoś podobne doświadczenia?? może coś zrobiłem nie tak?! I jak ten porter bałtycki z 9blg. Próbowaliście po tak krótkim czasie? U mnie z 22 Blg zszedł do 9BLG. Miesiąc na burzliwej a teraz od tygodnia stoi na cichej. Dam mu jeszcze dwa tygodnie i chyba pójdzie w butelki. Trudno. I jak te Wasze portery ??? Dziś zlałem na cichą swój. Z 21,5 blg zszedł do 9 blg po 29 dniach fermentacji w 9-12°C i zanosi się niżej nie zejdzie. Użyłem kilku dniowej gęstwy Mangrove Jacks M-76. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pshemek1983 1 Posted January 6, 2017 Porter jak porter zawsze smakuje wspaniale ;-) Butelkowany był 30.04.2016 z tymi 9°Blg. Na 18,5 litra dodałem jeszcze 111g cukru do refermentacji. Następnie wszystkie butelki umieściłem w zwykłej domowej lodówce w temp. 4-5°C i tak leżą do dzisiaj. Od czasu do czasu otwieram jedną i wiem, że dopiero teraz po (8 miesiącach) zaczyna mi smakować. Z upływem czasu moje obawy co do tego piwa z miesiąca na miesiąc mijają. W tym roku też go uwarzę ale bardziej postaram się o odpowiednią (czyt. niższą) temp. fermentacji. 1 darinho reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darinho 142 Posted January 6, 2017 Dzięki. Ważne, że się nie przegazowało, a o to mi głównie chodziło. Quote Share this post Link to post Share on other sites