Jump to content
Grog

Wit IPA - prośba o pomoc

Recommended Posts

Przymierzam się do uwarzenia piwa w tym miksowanym stylu.

Ostatnio dane mi było w Omercie spróbować Dwóch Smoków z Pracowni Piwa i przyznaje ze wywarło rewelacyjne wrażenie swoją pijalnością, aromatami (pomelo? grapefruit)

Jako że piwo do łatwodostępnych nie należy, marzy mi się sklonowanie czegos takiego w domu. Doświadczenie w komponowaniu piw mam praktycznie zerowe, a jeżeli chodzi o sensorykę to niewiele większe :) stąd moja prośba o pomoc w dobraniu receptury i przede wszystkim dopasowaniu drożdży.

Domyślam się, że klona osiągnąć będzie bardzo ciężko.

 

Na razie myślę o czymś takim:

 

Zasyp

2,5 kg Pilzneński

2,3 kg Pszeniczny

0,5 kg Płatki pszeniczne

 

Przy 20L i mojej niskiej wydajności -

Blg pocz. - ok 13,3

Barwa - 3,0 EBC

IBU celowałbym w okolice 45-50

 

Zacieranie na lenia - 66-67st. - czy może jednak spróbować zacierać z kilkoma przerwami - chociażby dla lepszej piany ?

 

Kolendra - 5-10g - w Witbierze z Kormorana była dla mnie zbyt przytłaczająca i kojarzyła się z jakąś bliżej nieokreśloną traumą z dzieciństwa, wolałbym tylko delikatny aromat

Curacao - 15-20g

 

Chmielenie Cascade (lub Chinook) + Mosaic (ok 60- 70g sumarycznie w trzech etapach)

Chmielenie na zimno Cascade + Mosaic (60-70g w sumie?)

 

 

Drożdze - nie mam pojęcia. Ze względu na dostępność w sklepach w okolicy - raczej sucharki (górny śląsk, chciałem warzyć w ten weekend, więc nie wiadomo jak byłoby z wysyłka) . Z płynnymi nie mam kompletnie doświadczenia.

Jak ktoś już wspomniał w sąsiednim wątku Brewferm Blanche zbierają raczej mieszane recenzje, pośmierduja siarkowodorem, a ten wydaje mi się dosyć odległy od cytrusów.

Gozdawa BW11 - o nich wiem najmniej, "BW11 są dedykowane "do ciężkich"pszenic"

WB-06 - polecane między innymi przez Dori do pszenicznych

S-33 - podobno dosyć uniwersalne, jak na razie skłaniam się najbardziej ku nim

 

Refermentacja do ok. 3.0 vol. CO2

 

Proszę o uwagi i podpowiedzi :)

Edited by Grog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Troszkę mało surowców niesłodowanych. Dodaj płatki owsiane (400g) oraz płatki jęczmienne (400g). Co do kolendry, celowałbym raczej w okolice 10g, nie więcej. Ja dodałem 15g i jest ciut przytłaczająca. Curacao spokojnie możesz dać 20g + skórka z otartej pomarańczy. Aromat Misaic nie do końca mi odpowiada. Zbyt kwiatowy, "duszący". Spokojnie możesz samym Cascade chmielić na zimno, ale nie w ilości 60g. Zredukuj ilość chmielu na cichą do max 20 - 30g.

Co do drożdży, z sucharów polecam Brewferm Blanche. Na początku fermentacji troszkę siarą walą, ale aromat po jakimś zanika. Według mnie piwa na nich powinny również troszkę dłużej leżakować.

Spokojnie możesz na lenia zacierać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamień dodatkowe 0,5 kg słodu pszenicznego na płatki pszeniczne/pszenicę niesłodowaną i powinno wystarczyć do osiągnięcia przyjemnej aksamitności. Moim zdaniem Cascade jest już bardziej kwiatowy od Mosaica. Zrobiłem AIPA single hop Mosaic i stwierdzam, że ten chmiel daje przyjemną owocowość pomieszaną z cytrusami. Zamieniłbym Cascade na Citrę/Amarillo, żeby aromat był jeszcze bardziej cytrusowy i współgrał z curacao i ten właśnie chmiel rzucił w większości na zimno (20 g Citra/Amarillo, 10 g Mosaic). Co do drożdży, to przy tej ilości chmielu i przypraw S-33 też zrobią dobrą robotę i nie dają niepożądanych aromatów (o ile nie przesadzisz z temp. fermentacji).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie doboru chmieli na aromat, to chciałbym trącić 3 grosze wyniesione z single hopów:

- Mosaic - owoce tropikalne kojarzące się z multiwitaminą, dominujący

- Citra - słodkie owoce tropikalne i aromaty kwiatowe, dominujący

- Centennial - orzeźwiający lekki grejfrut, pomelo, średnia intensywność

- Cascade - kwiatowy i lekko owocowy, średnia intensywność

- Simcoe - żywica, las iglasty, orzeźwiający, dominujący

Share this post


Link to post
Share on other sites

5g kolendry będzie ok

Curacao - może dać cierpką goryczkę, co trochę psuje piwo. Zamiast tego - dać skórkę pomarańczy.

Zdecydowania, przydadzą się dodatki niesłodowane - surowa pszenica, płatki (pszeniczne, żytnie lub owsiane), warto je skleikować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolendra - 5-10g - w Witbierze z Kormorana była dla mnie zbyt przytłaczająca i kojarzyła się z jakąś bliżej nieokreśloną traumą z dzieciństwa, wolałbym tylko delikatny aromat

 

Piłem tylko 1 warkę, ale ta kolendra w tym piwie była taka pietruszkowa, może coś z tym związanego z dzieciństwa ? :)

Dobrej jakości kolendra pachnie bardzo ładnie, cytrusowo.

 

Właściwie to to piwo nazywa się dokładnie White IPA, był już o tym temat i może coś tam znajdziesz.

http://www.piwo.org/...9277-white-ipa/

Z chmieleniem na aromat i na zimno nie można przesadzić bo przykryje elementy Witbiera (vide Dwa Smoki z Pracowni Piwa).

 

Też właśnie pracuje nad tego typu recepturą.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więc jak na razie po modyfikacjach:

 

2,2 kg Pilzneński

2,2 kg Pszeniczny

0,8 kg Płatki pszeniczne

0,4 kg Płatki owsiane

 

Ok. 14,1 Blg

Co do chmieli, przynajmniej opierając się na tym co pisze Wilkor, skłaniałbym się ku kombinacji Centennial + Simcoe, jednak obydwa zupełnie niedostępne w okolicy (są tylko Citra, Mosaic, Amarillo, Chinook i Cascade)

Zastanawiam się jeszcze nad szybkim zamowieniem w internetach, ale tu poczytać trzeba o sklepach ktore są w stanie zrealizować wysyłke z dnia na dzień.

 

Kolendry wrzucę max 5g. Co do samego smaku - uwielbiam zieloną, świeżą kolendrę (w sensie natkę?), z pietruszką już gorzej - więc może rzeczywiście to to skojarzenie. Jak rozumiem do piwa wędrują jednak nasiona - czy powinny wcześniej zostać utłuczone w mozdzierzu ? A moze ktos probowal warzyć piwo ze świeżą kolendrą ? :)

 

Curacao 10-15g

Skorka z pomarańczy 15-20g

Skórkę i Curacao dodawać na 10 min gotowania ?

 

Co do drozdzy nadal nie wiem nic :) Jakieś doświadczenia z T-06 WB-06?

Ostatecznie padnie pewnie na Blanche - problem tylko jeden - co z niemożliwą do uniknięcia degustacją po tygodniu od zabutelkowania ?

Edited by Grog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyj S-33 i po problemie :) Tak, na ostatnie 10' lub 5' minut, na pewno nie dłużej. Piłem single hopy z Citrą i bardzo mnie dziwi opinia Wilkora - przecież ten chmiel jest tak cytrusowy, że chyba bardziej się nie da!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakieś doświadczenia z T-06 ?

Co to za szczep?

Pierwsze widzę...

 

To mój bład. Chodzi oczywiście o WB-06. Juz poprawiam powyżej.

za homebrewing.pl "Najlepsze suche drożdże do piw pszenicznych, rekomendowane do rodziny Hefe-Weizen. Dzięki WB-06 uzyskamy w piwie wszystkie charakterystyczne nuty smakowe piw pszenicznych z jednoczesną wygodą stosowania drożdży suchych."

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie - WB-06 dadzą Ci aromaty bananowo-goździkowe. W White IPA nie jest do końca pożądane...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do White IPA używa się szczepów "belgijskich".

Co racja to racja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A powiedzcie mi co zrobić by to piwo było bardziej pełniejsze, ja ostatnio robiłem wita trochę właśnie pod kątem White IPA i zacierałem je na leniucha 67-68C i mimo, że drożdże nie odfermentowały za głęboko bo z 12,2 blg do 3 blg to i tak piwo wydaje się być płytkie i wodniste. Zmienić profil zacierania ? jak tak to na jaki a może to wina drożdży, (S-33) które tu użyłem ? receptura

Edited by ..::maniek::..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tematy jest krótki. Nie zrobisz dobrego Wita na S-33.

 

czyli droga eliminacji z sucharków dostępnych w okolicy pozostaja mi siarkowe Brewferm Blanche...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zrobisz dobrego Wita na S-33.

Ja bym napisał tak - nie zrobisz stylowego wita na S-33, ale jak niczego nie zepsujesz, to na pewno zrobisz dobrego wita :) Jeśli nie wysyłasz tego piwa na konkurs, to nie daj się zwariować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zrobisz dobrego Wita na S-33.

Ja bym napisał tak - nie zrobisz stylowego wita na S-33, ale jak niczego nie zepsujesz, to na pewno zrobisz dobrego wita :) Jeśli nie wysyłasz tego piwa na konkurs, to nie daj się zwariować.

Z tego co kojarzę to zdaje się, że w Warszawie w zeszłym roku wygrał Witbier na S-33 :beer:

 

o i znalazłem :) trzeba ogarnąć kilka postów w górę i w dół od tego:

 

http://www.piwo.org/topic/9280-20130914-15-i-warszawski-konkurs-piw-domowych/page__st__60#entry226931

Edited by BuDeX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co kojarzę to zdaje się, że w Warszawie w zeszłym roku wygrał Witbier na S-33 :beer:

 

o i znalazłem :) trzeba ogarnąć kilka postów w górę i w dół od tego:

 

http://www.piwo.org/..._60#entry226931

Ale jest napisane wyraźnie, że na breferm blanche wygrał nie na S-33 ;) Niestety te drożdże są słabe, używałem ich kiedyś namiętnie do witów i nie mam zamiaru powrócić do nich po spróbowaniu płynnych drożdżaków do tego stylu. A może T-58? Podkreślają aromaty przypraw i też są niby dość neutralne w smaku....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co kojarzę to zdaje się, że w Warszawie w zeszłym roku wygrał Witbier na S-33 :beer:

 

o i znalazłem :) trzeba ogarnąć kilka postów w górę i w dół od tego:

 

http://www.piwo.org/..._60#entry226931

Ale jest napisane wyraźnie, że na breferm blanche wygrał nie na S-33 ;) Niestety te drożdże są słabe, używałem ich kiedyś namiętnie do witów i nie mam zamiaru powrócić do nich po spróbowaniu płynnych drożdżaków do tego stylu. A może T-58? Podkreślają aromaty przypraw i też są niby dość neutralne w smaku....

Uuuuos :) Fakt, sorry. O S-33 jest dalej, Tylko nie mogę zidentyfikować, kto się kryje pod nickiem "piro", (2 miejsce? - dedukcja po nazwisku :P)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety te drożdże są słabe, używałem ich kiedyś namiętnie do witów i nie mam zamiaru powrócić do nich po spróbowaniu płynnych drożdżaków do tego stylu

Oczywiście, że masz rację - płynne to zupełnie inny poziom. W tym temacie jednak staramy się pomóc koledze wybrać dobre suchary :) Grog - jeszcze mi się przypomniało, że z suchych belgów szczerze mogę polecić Mangrove Jack's M27 Belgian Ale.

Edited by Mesive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety niedostepne w sklepie na miejscu. Tylko gozdawa, fermentis, biowin i brewferm. A BFSAY albo BW11 z gozdawy? BFSAY z opisu to drozdze do belgow a BW11 do pszenic.

Edited by Grog

Share this post


Link to post
Share on other sites

mowisz ze nie przepadasz za kolendra i smakowaly Tobie " Dwa Smoki" wiec moze w zastepstwie dodaj rumianek [?]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolendre lubie - swieza. Jest chyba cos co nie podchodzi mi w ziarnach, co wyjatkowo nachalne jest dla mnie w witbierze z kormorana. Zreszta moj wit jutro idzie do butelek, dodane jezeli dobrze pamietam ok 6g kolendry. Piwo przy zlewaniu na cicha pachnialo i smakowalo rewelacyjnie (pomijajac siarkowodor - brewferm blanche:) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.