Grog 1 Posted April 1, 2014 (edited) Przymierzam się do uwarzenia piwa w tym miksowanym stylu. Ostatnio dane mi było w Omercie spróbować Dwóch Smoków z Pracowni Piwa i przyznaje ze wywarło rewelacyjne wrażenie swoją pijalnością, aromatami (pomelo? grapefruit) Jako że piwo do łatwodostępnych nie należy, marzy mi się sklonowanie czegos takiego w domu. Doświadczenie w komponowaniu piw mam praktycznie zerowe, a jeżeli chodzi o sensorykę to niewiele większe stąd moja prośba o pomoc w dobraniu receptury i przede wszystkim dopasowaniu drożdży. Domyślam się, że klona osiągnąć będzie bardzo ciężko. Na razie myślę o czymś takim: Zasyp 2,5 kg Pilzneński 2,3 kg Pszeniczny 0,5 kg Płatki pszeniczne Przy 20L i mojej niskiej wydajności - Blg pocz. - ok 13,3 Barwa - 3,0 EBC IBU celowałbym w okolice 45-50 Zacieranie na lenia - 66-67st. - czy może jednak spróbować zacierać z kilkoma przerwami - chociażby dla lepszej piany ? Kolendra - 5-10g - w Witbierze z Kormorana była dla mnie zbyt przytłaczająca i kojarzyła się z jakąś bliżej nieokreśloną traumą z dzieciństwa, wolałbym tylko delikatny aromat Curacao - 15-20g Chmielenie Cascade (lub Chinook) + Mosaic (ok 60- 70g sumarycznie w trzech etapach) Chmielenie na zimno Cascade + Mosaic (60-70g w sumie?) Drożdze - nie mam pojęcia. Ze względu na dostępność w sklepach w okolicy - raczej sucharki (górny śląsk, chciałem warzyć w ten weekend, więc nie wiadomo jak byłoby z wysyłka) . Z płynnymi nie mam kompletnie doświadczenia. Jak ktoś już wspomniał w sąsiednim wątku Brewferm Blanche zbierają raczej mieszane recenzje, pośmierduja siarkowodorem, a ten wydaje mi się dosyć odległy od cytrusów. Gozdawa BW11 - o nich wiem najmniej, "BW11 są dedykowane "do ciężkich"pszenic" WB-06 - polecane między innymi przez Dori do pszenicznych S-33 - podobno dosyć uniwersalne, jak na razie skłaniam się najbardziej ku nim Refermentacja do ok. 3.0 vol. CO2 Proszę o uwagi i podpowiedzi Edited April 2, 2014 by Grog Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted April 1, 2014 Troszkę mało surowców niesłodowanych. Dodaj płatki owsiane (400g) oraz płatki jęczmienne (400g). Co do kolendry, celowałbym raczej w okolice 10g, nie więcej. Ja dodałem 15g i jest ciut przytłaczająca. Curacao spokojnie możesz dać 20g + skórka z otartej pomarańczy. Aromat Misaic nie do końca mi odpowiada. Zbyt kwiatowy, "duszący". Spokojnie możesz samym Cascade chmielić na zimno, ale nie w ilości 60g. Zredukuj ilość chmielu na cichą do max 20 - 30g. Co do drożdży, z sucharów polecam Brewferm Blanche. Na początku fermentacji troszkę siarą walą, ale aromat po jakimś zanika. Według mnie piwa na nich powinny również troszkę dłużej leżakować. Spokojnie możesz na lenia zacierać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mesive 15 1 Items Posted April 1, 2014 Zamień dodatkowe 0,5 kg słodu pszenicznego na płatki pszeniczne/pszenicę niesłodowaną i powinno wystarczyć do osiągnięcia przyjemnej aksamitności. Moim zdaniem Cascade jest już bardziej kwiatowy od Mosaica. Zrobiłem AIPA single hop Mosaic i stwierdzam, że ten chmiel daje przyjemną owocowość pomieszaną z cytrusami. Zamieniłbym Cascade na Citrę/Amarillo, żeby aromat był jeszcze bardziej cytrusowy i współgrał z curacao i ten właśnie chmiel rzucił w większości na zimno (20 g Citra/Amarillo, 10 g Mosaic). Co do drożdży, to przy tej ilości chmielu i przypraw S-33 też zrobią dobrą robotę i nie dają niepożądanych aromatów (o ile nie przesadzisz z temp. fermentacji). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wilkor 30 1 Items Posted April 1, 2014 Odnośnie doboru chmieli na aromat, to chciałbym trącić 3 grosze wyniesione z single hopów: - Mosaic - owoce tropikalne kojarzące się z multiwitaminą, dominujący - Citra - słodkie owoce tropikalne i aromaty kwiatowe, dominujący - Centennial - orzeźwiający lekki grejfrut, pomelo, średnia intensywność - Cascade - kwiatowy i lekko owocowy, średnia intensywność - Simcoe - żywica, las iglasty, orzeźwiający, dominujący 1 Jurgen reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bzium1986 41 1 Items Posted April 1, 2014 5g kolendry będzie ok Curacao - może dać cierpką goryczkę, co trochę psuje piwo. Zamiast tego - dać skórkę pomarańczy. Zdecydowania, przydadzą się dodatki niesłodowane - surowa pszenica, płatki (pszeniczne, żytnie lub owsiane), warto je skleikować Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted April 1, 2014 (edited) Kolendra - 5-10g - w Witbierze z Kormorana była dla mnie zbyt przytłaczająca i kojarzyła się z jakąś bliżej nieokreśloną traumą z dzieciństwa, wolałbym tylko delikatny aromat Piłem tylko 1 warkę, ale ta kolendra w tym piwie była taka pietruszkowa, może coś z tym związanego z dzieciństwa ? Dobrej jakości kolendra pachnie bardzo ładnie, cytrusowo. Właściwie to to piwo nazywa się dokładnie White IPA, był już o tym temat i może coś tam znajdziesz. http://www.piwo.org/...9277-white-ipa/ Z chmieleniem na aromat i na zimno nie można przesadzić bo przykryje elementy Witbiera (vide Dwa Smoki z Pracowni Piwa). Też właśnie pracuje nad tego typu recepturą. Edited April 1, 2014 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grog 1 Posted April 1, 2014 (edited) A więc jak na razie po modyfikacjach: 2,2 kg Pilzneński 2,2 kg Pszeniczny 0,8 kg Płatki pszeniczne 0,4 kg Płatki owsiane Ok. 14,1 Blg Co do chmieli, przynajmniej opierając się na tym co pisze Wilkor, skłaniałbym się ku kombinacji Centennial + Simcoe, jednak obydwa zupełnie niedostępne w okolicy (są tylko Citra, Mosaic, Amarillo, Chinook i Cascade) Zastanawiam się jeszcze nad szybkim zamowieniem w internetach, ale tu poczytać trzeba o sklepach ktore są w stanie zrealizować wysyłke z dnia na dzień. Kolendry wrzucę max 5g. Co do samego smaku - uwielbiam zieloną, świeżą kolendrę (w sensie natkę?), z pietruszką już gorzej - więc może rzeczywiście to to skojarzenie. Jak rozumiem do piwa wędrują jednak nasiona - czy powinny wcześniej zostać utłuczone w mozdzierzu ? A moze ktos probowal warzyć piwo ze świeżą kolendrą ? Curacao 10-15g Skorka z pomarańczy 15-20g Skórkę i Curacao dodawać na 10 min gotowania ? Co do drozdzy nadal nie wiem nic Jakieś doświadczenia z T-06 WB-06? Ostatecznie padnie pewnie na Blanche - problem tylko jeden - co z niemożliwą do uniknięcia degustacją po tygodniu od zabutelkowania ? Edited April 2, 2014 by Grog Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mesive 15 1 Items Posted April 1, 2014 Użyj S-33 i po problemie Tak, na ostatnie 10' lub 5' minut, na pewno nie dłużej. Piłem single hopy z Citrą i bardzo mnie dziwi opinia Wilkora - przecież ten chmiel jest tak cytrusowy, że chyba bardziej się nie da! Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 519 2 Items Posted April 1, 2014 Jakieś doświadczenia z T-06 ? Co to za szczep? Pierwsze widzę... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grog 1 Posted April 2, 2014 Jakieś doświadczenia z T-06 ? Co to za szczep? Pierwsze widzę... To mój bład. Chodzi oczywiście o WB-06. Juz poprawiam powyżej. za homebrewing.pl "Najlepsze suche drożdże do piw pszenicznych, rekomendowane do rodziny Hefe-Weizen. Dzięki WB-06 uzyskamy w piwie wszystkie charakterystyczne nuty smakowe piw pszenicznych z jednoczesną wygodą stosowania drożdży suchych." Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mesive 15 1 Items Posted April 2, 2014 No właśnie - WB-06 dadzą Ci aromaty bananowo-goździkowe. W White IPA nie jest do końca pożądane... Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted April 2, 2014 Do White IPA używa się szczepów "belgijskich". Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted April 2, 2014 Do White IPA używa się szczepów "belgijskich". Co racja to racja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted April 2, 2014 (edited) A powiedzcie mi co zrobić by to piwo było bardziej pełniejsze, ja ostatnio robiłem wita trochę właśnie pod kątem White IPA i zacierałem je na leniucha 67-68C i mimo, że drożdże nie odfermentowały za głęboko bo z 12,2 blg do 3 blg to i tak piwo wydaje się być płytkie i wodniste. Zmienić profil zacierania ? jak tak to na jaki a może to wina drożdży, (S-33) które tu użyłem ? receptura Edited April 2, 2014 by ..::maniek::.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted April 2, 2014 Tematy jest krótki. Nie zrobisz dobrego Wita na S-33. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grog 1 Posted April 2, 2014 Tematy jest krótki. Nie zrobisz dobrego Wita na S-33. czyli droga eliminacji z sucharków dostępnych w okolicy pozostaja mi siarkowe Brewferm Blanche... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mesive 15 1 Items Posted April 3, 2014 Nie zrobisz dobrego Wita na S-33. Ja bym napisał tak - nie zrobisz stylowego wita na S-33, ale jak niczego nie zepsujesz, to na pewno zrobisz dobrego wita Jeśli nie wysyłasz tego piwa na konkurs, to nie daj się zwariować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted April 3, 2014 (edited) Nie zrobisz dobrego Wita na S-33. Ja bym napisał tak - nie zrobisz stylowego wita na S-33, ale jak niczego nie zepsujesz, to na pewno zrobisz dobrego wita Jeśli nie wysyłasz tego piwa na konkurs, to nie daj się zwariować. Z tego co kojarzę to zdaje się, że w Warszawie w zeszłym roku wygrał Witbier na S-33 o i znalazłem trzeba ogarnąć kilka postów w górę i w dół od tego: http://www.piwo.org/topic/9280-20130914-15-i-warszawski-konkurs-piw-domowych/page__st__60#entry226931 Edited April 3, 2014 by BuDeX Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted April 3, 2014 Z tego co kojarzę to zdaje się, że w Warszawie w zeszłym roku wygrał Witbier na S-33 o i znalazłem trzeba ogarnąć kilka postów w górę i w dół od tego: http://www.piwo.org/..._60#entry226931 Ale jest napisane wyraźnie, że na breferm blanche wygrał nie na S-33 Niestety te drożdże są słabe, używałem ich kiedyś namiętnie do witów i nie mam zamiaru powrócić do nich po spróbowaniu płynnych drożdżaków do tego stylu. A może T-58? Podkreślają aromaty przypraw i też są niby dość neutralne w smaku.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted April 3, 2014 Z tego co kojarzę to zdaje się, że w Warszawie w zeszłym roku wygrał Witbier na S-33 o i znalazłem trzeba ogarnąć kilka postów w górę i w dół od tego: http://www.piwo.org/..._60#entry226931 Ale jest napisane wyraźnie, że na breferm blanche wygrał nie na S-33 Niestety te drożdże są słabe, używałem ich kiedyś namiętnie do witów i nie mam zamiaru powrócić do nich po spróbowaniu płynnych drożdżaków do tego stylu. A może T-58? Podkreślają aromaty przypraw i też są niby dość neutralne w smaku.... Uuuuos Fakt, sorry. O S-33 jest dalej, Tylko nie mogę zidentyfikować, kto się kryje pod nickiem "piro", (2 miejsce? - dedukcja po nazwisku ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mesive 15 1 Items Posted April 3, 2014 (edited) Niestety te drożdże są słabe, używałem ich kiedyś namiętnie do witów i nie mam zamiaru powrócić do nich po spróbowaniu płynnych drożdżaków do tego stylu Oczywiście, że masz rację - płynne to zupełnie inny poziom. W tym temacie jednak staramy się pomóc koledze wybrać dobre suchary Grog - jeszcze mi się przypomniało, że z suchych belgów szczerze mogę polecić Mangrove Jack's M27 Belgian Ale. Edited April 3, 2014 by Mesive Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grog 1 Posted April 3, 2014 (edited) Niestety niedostepne w sklepie na miejscu. Tylko gozdawa, fermentis, biowin i brewferm. A BFSAY albo BW11 z gozdawy? BFSAY z opisu to drozdze do belgow a BW11 do pszenic. Edited April 3, 2014 by Grog Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mesive 15 1 Items Posted April 3, 2014 Nie znam tych dwóch, ale brałbym Belgi. Eksperymentuj! Quote Share this post Link to post Share on other sites
dege 3 Posted April 22, 2014 mowisz ze nie przepadasz za kolendra i smakowaly Tobie " Dwa Smoki" wiec moze w zastepstwie dodaj rumianek [?] Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grog 1 Posted April 22, 2014 Kolendre lubie - swieza. Jest chyba cos co nie podchodzi mi w ziarnach, co wyjatkowo nachalne jest dla mnie w witbierze z kormorana. Zreszta moj wit jutro idzie do butelek, dodane jezeli dobrze pamietam ok 6g kolendry. Piwo przy zlewaniu na cicha pachnialo i smakowalo rewelacyjnie (pomijajac siarkowodor - brewferm blanche:) ) Quote Share this post Link to post Share on other sites