Jump to content

Nagazowanie piwa w kegu


Guest franc
 Share

Recommended Posts

Jaki rodzaj piwa, jaka temperatura, czy gaz był podłączony cały czas czy tylko na chwilę te 2,5 bara???? Za dużo niewiadomych by właściwie pomóc.

Link to comment
Share on other sites

Ja wlewam zimne piwo do kega, dobijam 3 bary, mieszam parę minut, dobijam drugi raz, mieszam, zostawiam w zimnym na parę dni i jest OK. W ekstremalnym przypadku po drugim nabiciu i wymieszaniu podłączyłem i piłem - gaz był

Link to comment
Share on other sites

ale kolega franc pisze,że zimne i 2,5 bara ciągle podawane, więc przy tym ciśnieniu i zimnie 5-8stopni (tak zakładam) to powinno być już przegazowane. A gaz w butli jest???. morze keg przepuszcza .

Link to comment
Share on other sites

No właśnie nie napisał do końca czy strzelił 2,5 czy trzyma pod stałym ciśnieniem 2,5. Jeśli 3 dni jest podłączony gaz to ... dziwne, keg musi przepuszczać.

Link to comment
Share on other sites

Guest franc

Piwo w temperaturze 18 stopni kek trzyma dobrze wpuszczam 2,5 bara przez 3 dni - 3 dni podpięte do butli nic nie przepuszcza.

Link to comment
Share on other sites

Piwo w temperaturze 18 stopni kek trzyma dobrze wpuszczam 2,5 bara przez 3 dni - 3 dni podpięte do butli nic nie przepuszcza.

To chyba będzie z powodu temperatury.

 

Zwykle gazuje się w kegeratorze, czyli temp1-4°C.

 

Masz kilka sposobów sztucznego gazowania:

1. 2 bary przez 2 dni

2. 1.5 bara przez 3 dni

3. ciśnienie serwowania danego piwa (np. 0.7 bar) przez 2 tygodnie (najlepsze)

4. "na szybko": 2 bary, turlasz keg po podłdze przez 5-10 min (najgorsze)

Przy tych wszystkich sposobach piwo musi być zimne :(

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Co masz na myśli?

 

skooby

 

3. ciśnienie serwowania danego piwa (np. 7 bar) przez 2 tygodnie (najlepsze)

 

ty chyba rakiety robisz???

 

Źle to przeliczyłem z PSI. Miało być 0.7 Bar, oczywiście. Czego jest się łatwo domyśleć :)

Już poprawiłem ten post.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Piwa w kegach nagazowuje w następujący sposób:

 

1. Piwo zlane do kega, zadane ciśnienie co2, 2,5 bara

2. po 3 dniach dobijam ciśnienie co2, 2 bara

 

po ok 2 tygodniach nagazowywania piwo serwuje podając 1,2 bara.

Niezależnie w jakiej temperaturze piwo jest nagazowywane piwo ma małą zawartość Co2, pienistość jest ok.

 

czy Wasze piwo z kega jest nagazowane na poziomie piwa komercyjnego, czy w warunkach domowych jest możliwe takie nagazowanie.

Link to comment
Share on other sites

Niezależnie w jakiej temperaturze piwo jest nagazowywane piwo ma małą zawartość Co2

hmmm... IMHO, to jakaś nowa teoria w fizyce powstała. Chyba czas mi cofnąć się z 40 lat i powtórzyć jakieś opuszczone lekcje z podstawówki ;)

bo pamiętam, że rozpuszczalność gazów w płynie jest w dużym stopniu zależna od temperatury.

 

Ja się jednak nie znam, ja tylko lubię dobre piwo.

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

czy Wasze piwo z kega jest nagazowane na poziomie piwa komercyjnego, czy w warunkach domowych jest możliwe takie nagazowanie.

 

A przypadkiem nie porównujesz swojego piwa beczkowego z komercyjnym butelkowym?

 

Przemysłówka z kija to najcześciej lodowata woda bez gazu i bez piany.

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

Piwa w kegach nagazowuje w następujący sposób:

 

1. Piwo zlane do kega, zadane ciśnienie co2, 2,5 bara

2. po 3 dniach dobijam ciśnienie co2, 2 bara

 

po ok 2 tygodniach nagazowywania piwo serwuje podając 1,2 bara.

Niezależnie w jakiej temperaturze piwo jest nagazowywane piwo ma małą zawartość Co2, pienistość jest ok.

 

czy Wasze piwo z kega jest nagazowane na poziomie piwa komercyjnego, czy w warunkach domowych jest możliwe takie nagazowanie.

 

1. Posiadasz kegerator? Jeśli tak, to krany montowane na drzwiach czy na kolumnie?

2. Jakich wężyków do wyszynku używasz?

3. Długość wężyków piwnych od złączki do krany wynosi ...

4. Może jakieś fotki.

 

U mnie wpływ temperatury ma decydujące znaczenie. Wiadomo im temperatura piwa niższa tym większe nagazowanie. Tego nie zmienisz :)

 

Generalnie też jestem zdania, że moje piwa z kegeratora są słabiej nagazowane niż te w butelkach. Nie porównuje tego absolutnie to przemysłówki butelkowanej czy też z kega, bo to już zupełnie inna bajka.

Jednak porządnie nagazować piwa w kegu nie potrafię. Ten poziom nagazowania, który mam jest wystarczający. Gdybym jednak chciał kiedyś nagazować porządnie pszenicę to mogę mieć z tym problem. Gazuję ciśnieniem max. 2 bar. Gdy zwiększałem ciśnienie CO2 często przegazowywałem piwo a wiemy czym to się kończy.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Podepnę się pod temat, bo jednego nie mogę nigdzie znaleźć:
Załóżmy że podłączam np. 1 bar na tydzień i wiem że powinno się podnieść delikatnie ciśnienie do wyszynku. Ok podnoszę do 1.2, nalewam, i co dalej? Skręcić z powrotem do 1 bar, odpiąć gaz zupełnie? Bo chyba nie zostawić na 1.2?

Link to comment
Share on other sites

Do bezproblemowego nagazowania piwa w kegu polecam ten sposób i  w ciągu 1 godziny masz sprawę załatwonią :)

 

Po krótce:

1. Przelewasz do kega schłodzone do ok 5C piwo

2. Dobijasz co2 i wypuszczasz przez zawór bezpieczeństwa tlen (powtórzyć 2 razy)

3. Ustawiasz 2,5-2,7 Bar na manometrze i bujasz kegiem 3min

4. Na 30 min wrzucasz keg do lodówy

5. Upuszczasz ciśnienie do ok 1 bara i wyszynkujesz bez żadnego problemu

Edited by dan737
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 years later...

A jak poprawnie nagazować kega jeśli nie mam jak schłodzić piwa do 5 stC?

Tzn. piwo zlane do corneliusa leży w piwnicy temp. ok 19 stopni. wg kalkulatora ciśnienie w tej temp do nagazowania na poziomie 2,3 Vol (APA) powinno być puszczone granicach 1,6 bara z butli CO2.

Czy tutaj tak samo moge zrobić np. 2-3 strzały na wyższe ciśnienie ok 2bary poturlać itd żeby je szybko nagazować a potem odstawić i czekać do wyszynku? PIwo chce rozlewać w sobote, dzisiaj jest wtorek.

 

Piwo będzie serwowane w temp raczej około 6-8 stopnie ale dopiero w miejscu spożywania, obecnie jak czeka to nie mam jak tego schłodzić. Czy nagazowanie z poziomu 2.3 vol się zmieni przy zmianie temperatury piwa? Raczej tylko ciśnienie w kegu zmieni się w zależności od temp a nie nagazowanie (o ile już jest wystarczające nasycenie CO2).

Link to comment
Share on other sites

Możesz nagazować dopiero schłodzone przed wyszynkiem, albo nieco nagazować teraz i ewentualnie dobić później.

Musiałbyś bardzo mocno je nagazować w tej temperaturze, by było ok w 6-8 st.

Link to comment
Share on other sites

A tak zapytam - na ile starcza butla 1,5kg jeżeli chodzi o obsługę jednego kega - ile potrzeba CO2, żeby nagazować oraz rozlać zawartość kega 19 L? 

 

Może warto kupić od razu dwie butle...

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem na ile starcza, ale zwykle od dwóch butli lepiej kupić jedną dużą, np. 5kg, ewentualnie drugą małą, gdy jest potrzebna mobilność.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, kal800 napisał:

To się zgadza, ale do kegeratora mi wejdzie tylko mała butla. 

To postaw ją obok , zrób ładną dziurę na przewód co2 i tyle 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.