Jump to content

Cicha fermentacja Stout'a nie wystartowała.


jareczek85
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam pytanie odnośnie cichej fermentacji.

Otóż po fermentacji burzliwej stout'a zlałem jak cichą do dwóch baniaków,

W jednym pokazała się różnica ciśnień w ururce na kilka godzin po czym

poziom w jednym i drugim się wyrównał i 1,5 dnia stoi.

Blg po burzliwej z 12,5 spadło do 3.

temperatura wynosi 20 stopni +/- 1 st

W smaku wyczuwalny posmak kwaśności.

Co dalej ?

Link to comment
Share on other sites

Fermentacja cicha ma za zadanie wyklarować piwo. Stout jest czarny, nie ma sensu go klarować, nie będzie różnicy. Skoro już zlałeś, to nic złego się nie stanie, nie licz jednak na jakieś objawy fermentacji. Kwaśny smak pochodzi od słodów palonych, normalne zjawisko w piwie dojrzewającym, za dwa trzy miesiące smaki się ułożą i kwaśność będzie ledwo wyczuwalna (jak dla mnie kwaśność w stoucie jest jak najbardziej pożadana).

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Zawsze mi przy cichej bulkneło z ururki raz na kilka godzin przynajmniej na początku.

A jak po 2-3 dniach był spokój to zlewałem do butelek.

A tym razem nawet w ururce nic nie drgnęło.

W takim razie zostawię na tydzień niech się klaruje.

Link to comment
Share on other sites

Wywal bulkadło i będziesz miał spokój :)

Ja poszedłem za radą doświadczonych kolegów którzy tego ustrojstwa nie używają i poprzednia warka od "cichej" była bez rury :) Jedynie na burzliwej było blow-of tube bo drożdżaki szły na spacer. A piwo choć świeże to zacne jest.

Mierzysz blg i wiesz że koniec...i butelkujesz :)

 

PS

i odmienia się - stoutu, tak jak barszczu a nie barszcza :P

Edited by Serpiente
Link to comment
Share on other sites

Wywal bulkadło i będziesz miał spokój :)

Ja poszedłem za radą doświadczonych kolegów którzy tego ustrojstwa nie używają i poprzednia warka od "cichej" była bez rury :) Jedynie na burzliwej było blow-of tube bo drożdżaki szły na spacer. A piwo choć świeże to zacne jest.

Mierzysz blg i wiesz że koniec...i butelkujesz :)

 

PS

i odmienia się - stoutu, tak jak barszczu a nie barszcza :P

Czyli na cichej też bez rurki a na burzliwej z ?

Nie zakazi się podczas cichej fermentacji piwo ?

I z skąd mam wiedzieć do ilu piwo odfermentuje czy np do 3 czy 2,5 blg

Link to comment
Share on other sites

Rurka jest kompletnie zbędna w każdym przypadku. Na burzliwej zatrzaśnij wieko tylko z dwóch stron, np tylko przy uchwytach.

Skąd pomysł, że może się zakazić? Lejesz na cichą i zatrzaskujesz wieko szczelnie, odstawiasz w chłodniejsze miejsce i zapominasz.

Odfermentowanie piwa mierzysz przy burzliwej przede wszystkim, to jest ważne. Dla pewności warto zmierzyć po cichej, jednak jeśli fermentacja burzliwa przeprowadzona była prawidłowo, to na cichej już nic się nie zmieni.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Czym w takim razie użycie rurki będzie miało wpływ na smak lub aromat piwa ?

Co tak na prawdę wnosi wyeliminowanie ururki ?

 

Nie bardzo wiem z czym to się je "FFT"

Link to comment
Share on other sites

Czym w takim razie użycie rurki będzie miało wpływ na smak lub aromat piwa ?

Co tak na prawdę wnosi wyeliminowanie ururki ?

 

W czasie fermentacji burzliwej rurka służy do odprowadzania produkowanych gazów ze szczelnie zamkniętego fermentora. Jeśli nie użyjesz rurki przy burzliwej, tylko z dwóch stron domkniesz pokrywę, to gazy ulatniają się z pozostawionych szpar. W pierwszym i drugim przypadku nie musisz martwić się o infekcje, a gazy uchodzą. Czyli smak i aromat jest taki sam w obu przykładach.

To zależy od ciebie co zastosujesz w praktyce.

Link to comment
Share on other sites

Nie bardzo wiem z czym to się je "FFT"

 

FFT to w tłumaczeniu szybki test fermentacji - służy to sprawdzeniu, do jakiego stopnia brzeczka może przefermentować. (wiki)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.