Jump to content
Sign in to follow this  
ZiomBEER

Cicha fermentacja

Recommended Posts

Czy bezpieczne jest robienie cichej fermentacji(warka 11litrów) w fermentorze 30 litrowym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego ma być niebezpieczne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy bezpieczne jest robienie cichej fermentacji(warka 11litrów) w fermentorze 30 litrowym?

 

Teoretycznie nie powino mieć to znaczenia. Powieżchnia styku/ochronna co2 jest taka sama, ale może po prostu zostaw piwo tydzień dłużej na burzliwej i nie rób cichej skoro nie chcesz ryzywkować zakarzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego ma być niebezpieczne?

Wyczytałem, że przelewanie takiej małej warki do 30 L fermentora na cichą, jest dużo bardziej niebezpieczne jak warki 20L. chodzi niby o to , że zostaje w fermentorze dużo tlenu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy bezpieczne jest robienie cichej fermentacji(warka 11litrów) w fermentorze 30 litrowym?

 

Teoretycznie nie powino mieć to znaczenia. Powieżchnia styku/ochronna co2 jest taka sama, ale może po prostu zostaw piwo tydzień dłużej na burzliwej i nie rób cichej skoro nie chcesz ryzywkować zakarzenia.

No właśnie zależy mi na cichej. Drożdże US-05 i chciałbym chmielić na zimno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie planujesz odzyskania gęstwy (a to suchary, więc średni sens) to chmiel bez przelewania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie planujesz odzyskania gęstwy (a to suchary, więc średni sens) to chmiel bez przelewania.

Na moje 35 warek zużyłem pewnie z 12 paczek suchych drożdży, reszta to gęstwy po suchych. Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że każde piwo na tych gęstwach było lepsze od piwa na suchych. Więc wg mnie pobieranie gęstwy z suchych, ma jak najbardziej sens, jeśli ktoś planuje kolejną warkę.

 

@poziombro: Jeśli nie bierzesz gęstwy, to też bym sypnął chmielu bez przelewania na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak gwoli ścisłości - nie pomijania cichej, a o robieniu "cichej" bez przelewania do drugiego fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W najnowszym Piwowarze jest artykuł o zaletach pomijania fermentacji cichej. Polecam!

Czytałem, ale na swoje pytanie nie uzyskałem odpowiedzi. Chodzi mi o to czy 11 litrowa warka na cichej w fermentorze 30 L, "ma większą szansę" złapania infekcji niż warka np. 20 litrowa w takim samym fermentorze?

Poza tym, w tym artykule napisane jest, że przy chmieleniu na zimno cicha jest wskazana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ma większą szansę.

A jakiś argument na poparcie tej tezy?

 

Rozumiem, że przyjęło się, że na fermentacje cichą objętość warki ma być podobna do objętości pojemnika. To wywodzi się (o ile mi się dobrze zdaje) jeszcze z winiarstwa, gdzie to ma znaczenie. Wino fermentuje się w balonach, które zwężają się ku górze. Tam faktycznie, im więcej cieczy w balonie, tym mniejsza powierzchnia styku z powietrzem.

 

Ale w przypadku plastikowego wiaderka, gdzie powierzchnia lustra jest mniej więcej stała, nie widzę tej zalety. W takim wiaderku 11L i 25L ma prawie taką samą powierzchnie styku (wiadra się trochę rozszerzają ku górze więc 11L ma nawet trochę mniejszą).

 

Jedyną zaletą większego nastawu w pojemniku widzę w tym, że więcej jest piwa, które ew dofermentuje i wytworzy CO2. Ale imho ta różnica jest zaniedbywalnie mała (bo albo piwo ma jeszcze cukier - to niezależnie od objętości powstanie płaszcz dwutlenku, albo nie powstanie w ogóle)

 

Prosiłbym więc o wskazanie, gdzie się mylę w moim rozumowaniu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale imho

Ludzie opanujcie się. Akronimy istnieją, ale nasz język ojczysty jest o wiele bogatszy i ciekawszy. Posługiwanie się akronimami staje się już wręcz śmieszne.

Nie chcemy chyba doprowadzić do pisania w ten sposób:

FYI, IIRC, ICOCBW, żyjemy w Polsce.YAFIYGI

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większa ilość powietrza w fermentorze zwiększa ryzyko infekcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko jak ma się ta większa ilość powietrza w fermentorze do bezpośredniego kontaktu z piwem, skoro nad lustrem unosi się warstwa CO, oddzielająca nasz złocisty trunek od tego jakże okrutnego powietrza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze można do zdezynfekowanego wiadra przed zlaniem piwa wpuścić CO2 z butli, jak ktoś nie posiada butli to zaopatrzyć się w pompkę i naboje.

Co do samego "chmielenia na cichej" to nigdzie chyba nie jest kategorycznie wskazane żeby koniecznie przelać do innego zbiornika w celach chmielenia, jeśli nie planujemy zebrania gęstwy to nie widzę jakoś specjalnie powodów do zabawy w przelewanie, każdy musi sam sobie odpowiedzieć na to pytanie czy warto, jedni będą się upierać że wpływa to na smak(chmielenie na cichej bez zlewania) a inni tego nie wyczują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.