Jump to content
Dulbeb

AIPA i Black AIPA z ekstraktów

Recommended Posts

Cześć,

 

Po dość udanej próbie z brewkitu (stout) postanowilem spróbować warzenia z ekstraktów z chmieleniem (na razie nie mam mozliwości zacierania). Chciałbym robić mniejsze warki (po 11L) ale dwie jednoczesnie. Pomysl jest taki żeby zrobić AIPA i Black IPA, potrzebuję tylko pomocy w temacie chmielenia.

 

1. AIPA

To jest piwo na życzenie małżonlki. Bardzo smakuje jej Ciechanowy Grand Prix i w tym kierunku chciałbym kombinować. Baza:

Jasny WES 1,2 kg

Pszeniczny WES 0,5 kg

(co powinno przy 11L dać ok. 12 blg)

 

Sprawdziłem oryginalny przepis na chmielenie, i podzielony na 11L wyglądałoby to tak:

Magnum 60 min, 10g

Columbus 15 min, 10g

Centennial 10 min, 10g

Simcoe 5 min, 10g

Citra 1 min, 10g

na zimno:

Centennial 20g

Amarillo 20g

Simcoe 20g

 

Czy to ma sens, czy powinienem według Was coś pozmieniac, bo nie wiem jak wielkość warki i to że warzę z ekstraktów wpłynie na całokształt. Może coś ująć? Nie chcę przesadzić z goryczką, bo żona odmówi spożycia ;-)

 

 

2. Black IPA

 

Miałem okazję spróbować ostatnio Wild Raven z Thornbridge i piwo rzucilo mnie na kolana. Nie spodziewam się żebym w najbliższym czasie potrafił coś takiego zrobić, ale myślę że ten kierunek jest bardzo interesujący.

 

Baza:

 

Ciemny WES 1,7 kg

Pszeniczny WES 0,5 kg

(co powinno przy 11L dać ok. 15,5 blg)

 

Chmielenie:

No i tu nie wiem. Thornbridge użył podobno Nelson Sauvin, Centennial i Sorachi ale nie udało mi się znaleźć receptury. Ewentualnie mogę nachmielić jak AIPA powyżej, może troszkę mocniej, ale nie wiem czy będzie to pasować do ciemnego? Jak dla mnie mogłoby być (w porównaniu z Grand Prix) mniej cytrusów a więcej żywicy.

Może ktoś się podzieli doświadczeniem?

 

Zastanawiam sie jeszcze czy nie pobawić się przy okazji słodami specjalnymi, karamelowy do AIPA, karamelowy i jęczmień palony do Black IPA (po 100g każdego?). Ale moze na początek to za dużo kombinowania.

 

Długie wyszło, mam nadzieję że ktoś doczyta do końca i coś podpowie :-)

 

Pozdrawiam

Andrzej vel Dulbeb

Edited by Dulbeb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do BIPA zamiast ekstraktu ciemnego lepiej dać jasny i ekstrahować na zimno jakiś palony słód bezłuskowy np. Carafa Special, lub jakis pszeniczny palony. Jak dasz jęczmień palony to Ci wyjdzie American Stout. Co do chmielenia to mi w BIPA fajny efekt dało połączenie Citry i Chinooka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi, przepis na BIPA się właśnie modyfikuje.

 

Co do AIPA uważacie ze wszystko OK?

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 BLG to trochę za mało, jak na AIPA. 20-litrowe AIPA z ekstraktów mają zazwyczaj w składzie 3x1,7 kg ekstraktu, więc w Twoim przypadku dałbym po prostu połowę tego.

 

Kup w hurtowni niedrogo wiaderko 12,5kg WESa, resztę uzyskasz z namaczania słodów specjalnych. Połowę zeszłego roku poświęciłem na takie eksperymenty, z niezłym skutkiem :).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.