Jump to content
Sign in to follow this  
santa

Pszenica niesłodowana w Hefe-Weizen

Recommended Posts

Czy dopuszczalne jest użycie oprócz słodu pszenicznego także pszenicy niesłodowanej (w formie płatków lub kaszy manny) do piwa w gatunku Hefe-Weizen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz warzyć zgodnie z niemieckim prawem czystości, to nie. Jeśli Ci na tym nie zależy, to możesz wrzucić co chcesz, nawet kukurydzę :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mniej więcej planuję zasyp:

2 kg pilzneńskiego

3 kg pszenicznego (którego mam 2,5 kg)

 

Brakuje mi 500 gr. słodu pszenicznego, a mam 500 gr. kaszy manny i 400 gr. płatków pszennych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dodawał ktoś około 25% pszenicy do weizena? Tyle chciałbym dodać pszenicy w zblizajacej się warce

 

Wysłane z mojego Nexus 7

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
A dodawał ktoś około 25% pszenicy do weizena? Tyle chciałbym dodać w zblizajacej się warce

 

Wysłane z mojego Nexus 7

 

Wysłane z mojego Nexus 7

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, dodam zatem te 500 gr. kaszy i obejdzie się bez zakupów.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dodawał ktoś około 25% pszenicy do weizena? Tyle chciałbym dodać pszenicy w zblizajacej się warce

 

Wysłane z mojego Nexus 7

 

przy 40% niesłodowanej pszenicy nie ma żadnej różnicy od weizena na 100% słodzie pszenicznym. Testowało kilka osób.

No może bardziej mętne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki wpływ na efekt końcowy będzie miał dodatek 100-200 gram ześrutowanego owsa? Dodatek taki poprawiłby filtrację, ale zastanawiam się jaki będzie jego wpływ na efekt smakowy. Dorwałem centralę nasienną w okolicy, zaopatrzoną w większość zbóż, więc mogę sobie pozwolić na małe eksperymenty :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owies

 

Niesłodowany owies jest stosowany głównie pod postacią płatków owsianych. Jest niezbędnym dodatkiem do piw w stylu Oatmeal Stout, stosuje się je również do belgijskich piw pszenicznych. Beta-glukany zawarte w owsie sprawiają, ze piwa z jego dodatkiem dają w ustach odczucie lepkości, oleistości, kremowości.... Płatki owsiane dodawane są także w celu polepszenia pienistości piwa.

źródło: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_niesłodowane#Owies

Edited by Wersowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy ile dodasz. Często dodaję około 100 g niesłodowanego owsa, celem poprawy filtracji. Nie widzę jakich strasznych efektów poza filtracyjnych, więc nie traktuję tego dodatku jako część zasypu i go nie kleikuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co myślicie o zasypie

75% niesłodowana pszenica

25% pils

 

mam bardzo dużo płatków pszennych i kilka wolnych fermentatorów. Chce uwarzyć coś w ramach eksperymentu, dla sportu. Zastanawiam się czy mogło by wyjść coś pijalnego na wb-06?

A może znacie jakąś recepturę na maksymalne wykorzystanie niesłodowanej pszenicy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez enzymów? No i musiałbyś czymś wzmocnić złoże filtracyjne. Tylko czy to będzie jeszcze piwo w stylu?

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

styl to sprawa trzeciorzędna, po prostu sie zastanawiam co by mogło z tego wyjść.

Dodał bym trochę słodu pszenicznego ale podstawą była by niesłodowana pszenica, wcześniej skleikowana, zacierana jak przy witbierze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użycie więcej niż 50% niesłodowanej pszenicy jest bardzo ryzykowne. W zacierze nie będzie wystarczającej ilości enzymów, które mogłyby rozłożyć skrobię. Możesz oczywiście wspomóc się dodatkiem preparatów enzymatycznych, tylko czy to nadal będzie piwo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dodawał ktoś około 25% pszenicy do weizena? Tyle chciałbym dodać pszenicy w zblizajacej się warce

 

Wysłane z mojego Nexus 7

 

Piłem taką pszenicę 50/50 z browaru restauracyjnego. Bardzo przyjemna pszenica ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie ze będzie piwo, przecież nie arbuz :-P Jednak również nie polecam dawania więcej niż 50% pszenicy. Po prostu Ci się nie zatrze. A lepiej kupić słód niż dodawać enzymy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie ze będzie piwo, przecież nie arbuz :-P

Przyjęło się uważać, że piwo to napój którego przynajmniej 50% zasypu stanowi słód. Coś co powstanie z surowców niesłodowanych, to jakiś napój alkoholowy, ale niekoniecznie piwo. Nieważne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.