Jump to content
Sign in to follow this  
lechst

Witam wszystkich i każdego z osobna.

Recommended Posts

Niedawno zainteresowałem się domowym wyrobem piwa.

Znalazłem to zacne forum i po przeczytaniu wątków 'co kupić?' , 'od czego zacząć?' kupiłem

zestaw super start z BA, brewkit Muntons Traditional Bitter i ekstrakt słodowy.

Nie wiem, czy wszystko dobrze zrobiłem - dodałem drożdże przy ~26°C i mimo, że w mieszkaniu mam jakieś 21,5°C

temp. warki nie schodziła poniżej 25°C przez pierwsze 2 doby (dość wątpliwe wskazania termometru samoprzylepnego z zestawu).

Później fermantacja jakby zdechła (piana opadła, woda w rurce stoi), a temp. zeszła do 23°C.

Mimo to zamierzam odczekać do 7 dni przed butelkowanem. Jak uważacie?

 

No ale nie czekając na końcowe efekty chciałbym się zabrać za uwarzenie czegoś z ekstraktów i chmielu.

I tu liczę na Waszą pomoc. Zapoznałem sie z ogólnymi zasadami z http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/

ale chodzi mi o jakieś konkretne przepisy - które ekstrakty, chmiele i drożdże kupić i w jakich ilościach? Przepisy na forum zwykle bazują na słodach :),

a jakąś literaturę dopiero zamierzam kupić.

 

Chciałbym na początek zrobić jakieś proste piwo, najepiej jasne, dobrze nachmielone, niezbyt mocne (~5% alk.), górnej fermentacji.

 

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

No kolejna osoba w rudzkim klubie piwowarów :)

Na warzeniu z puszek to się nie znam, więc i nie pomogę za dużo. Jeśli skończyła się fermentacja ( była piana i opadła) to czas przelewać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam :)

Jeśli chodzi o ekstrakty to dużo nie pomogę, ale może spróbuj gotowe zestawy na bazie ekstraktów np.

piwo jasne ale 12 blg lub

Prawdziwe Ale z BA.

Ja kiedy zaczynałam przygodę z warzeniem zwykle korzystałam z gotowych zestawów i piwa wychodziły według mnie bardzo dobre. Z czasem nauczysz się sam komponować receptury :)

 

Co do butelkowania to ja też poczekałabym te 7 dni :)

 

Powodzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za odpowiedzi!

Dori, właśnie o taki zestaw mi chodziło. Nawet nie wiedziałem, że są takie na BA.

Okazuje się, że z Pieronem jesteśmy prawie sąsiadami, więc liczę w razie czego

na pomoc doświadczonego piwowara.

No i myślę, że niebawem zabiorę się za warzenie z zacieraniem.

 

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odgrzewam wątek:)

Brewkit już prawie gotowy - 2 tyg. w butelkach. Jestem z niego średnio zadowolony - znajomi gadają,

że dobre, ale mi się wydaje, że trochę za słodkie (z pomiarów wynika 4°Blg). Na szczęście da się wypić.

 

Kupiłem tydzień temu to, co mi Dori poleciła, czyli zestaw z ekstraktem 'piwo jasne ale 12 blg'. Właśnie dzisiaj przelewałem na cichą.

Po degustacji stwierdzam, że jest ZNACZNIE lepsze od tego brewkita - właściwie to już nadaje się do spożycia :). Odfermentowało do 3 blg i nie jest słodkie.

Wątpliwości budzi we mnie jedynie balon, który kupiłem w tesco z przeznaczeniem na cichą ferementację - moczyłem go w domestosie chyba z dobę, zalewałem wrzątkiem, czyściłem szczotką, a i tak pozostały jakieś osady w środku :). Uznałem w końcu, że nie ma co sie przejmować i przelałem tam piwo.

Czytałem coś o stosowaniu kreta, ew. dosypywaniu ryżu, piasku etc.

Czym to czyścić?

 

pozdro

Lech.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli to nowy balon z marketu, to zapewne Biowinowy "Ambrosia" :) To dość grube szkło i może dlatego wydaje Ci się, że nie jest krystalicznie czyste. Jest takie szaro-niebieskie...

Nie stosuj już nic dodatkowego a najlepiej zrób fotkę i zamieść na forum. Pomyślimy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Wątpliwości budzi we mnie jedynie balon, który kupiłem w tesco z przeznaczeniem na cichą ferementację - moczyłem go w domestosie chyba z dobę, zalewałem wrzątkiem, czyściłem szczotką, a i tak pozostały jakieś osady w środku :).

wrzątek do szkła ..... uuuuuuuuffffffffffff, że nie pękło!

Do dezynfekcji i czyszczenia mozesz używac kreta, najlepiej bez dodatków aluminium lub w czystszej formie NaHO - czyści z wszelakich osadów ogranicznych i dezynfekuje.

Piaskiem i ryżem sie namachasz, jeszcze ci balon z reki się wyślizgnie, szkoda roboty, jak można zalac chemią i spokojnie poczekać kilka godzin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elroy, balon niby nowy z marketu, ale po wyciągnięciu z kosza okazał sie cholernie brudny w środku - stał gdzieś chyba parę lat. Część osadów usunąłem, a na resztkę machnąłem ręką po 2 dniach zabawy. Fotki na razie nie zrobię, bo już jest piwo w środku.

 

Bielok, następnym razem wypróbuję tego kreta. Co do wrzątku, to też miałem wątpliwości, ale słyszałem, że niektórzy tak robią.

Na szczęście balon przetrwał.

 

Przy okazji pytanie:

Czy do filtracji brzeczki po chmieleniu też używacie tego filtra z oplotu? Czy to tylko do filtrowania po zacieraniu?

Jeszcze nie mam filtra z oplotu więc posłużyłem się zwykłym sitem i pieluchą.

 

Pozdrawiam,

Lech

Edited by lechst

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy okazji pytanie:

Czy do filtracji brzeczki po chmieleniu też używacie tego filtra z oplotu? Czy to tylko do filtrowania po zacieraniu?

Jeszcze nie mam filtra z oplotu więc posłużyłem się zwykłym sitem i pieluchą.

Szyszki tak właśnie odcedzam, granulat nie. Robię wir a po odstaniu ściągam wężykiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.