Jump to content
Sign in to follow this  
ZiomBEER

Chmielenie w garnku 10 L

Recommended Posts

Witam. Ile więcej chmielu trzeba dodać do nachmielenia ekstraktu 1,7 kg w 4- 5 litrach wody (garnek 9,5L). Docelowa objętość warki 10-11L, 11-12BLG. Z tego co udało mi się wyczytać w sieci wynika że ok. 10 % więcej.

Natomiast z wyliczen BeerSmith ok 50% więcej.

Wyliczenia BeerSmith:

Objęt. pocz.Gotow. - 11L

Wielkość partii - 11L

Chmiel simcoe:

5g - 60min.

8g - 20 min.

27g - 0min

IBU- 30,2

 

Objęt. pocz. gotow.- 5L

wielkość partii - 11L

Chmielenie :

10g - 60 min.

10g - 20 min.

20g - 0 min.

IBU - 29,9

 

Z wyliczeń BeerSmitha wynika, że do uzyskania goryczki na poziomie 30 IBU, trzeba dodać 53% więcej chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zauważ., że w pierwszym przypadku obj. poczat. gotow. masz 11l, a w drugim tylko 5l. Wszystko zależy od objętości i gęstości brzeczki, którą chmielisz.

U mnie w brewtargecie na 5l również potrzeba więcej chmielu na goryczkę niż przy 11l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, tylko że nawet w jakimś artykule PSPD jest napisane że jak się chmieli ekstrakt w 6 L to trzeba dać ok. 10% więcej chmielu.

Zastanawia mnie ta rozbieżność 10% a 53% (BeerSmith).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiąc wyliczenie na 11L to potrzebuje 13 gram, żeby uzyskać 30 IBU, jeżeli dodam te przyjete 10% chmielu z racji chmielenia w 6 L, to potrzebuję ok.14,5 g chmielu.

Według Beersmitha chmieląć 6L potrzebuję 20 gram chmielu, do uzyskania ok. 30 IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może się mylę, ale z tymi 10% to chyba chodzi o ekstrakcję goryczki w gęstszych brzeczkach. Na chłopski rozum, jak masz dwa razy większą warkę to musisz dać dwa razy więcej chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na chłopski rozum to trzeba zainwestować we większy gar i ma się święty spokój.

Popieram, w tym wypadku rozmiar ma znaczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może się mylę, ale z tymi 10% to chyba chodzi o ekstrakcję goryczki w gęstszych brzeczkach. Na chłopski rozum, jak masz dwa razy większą warkę to musisz dać dwa razy więcej chmielu.

 

No tak, o to chodzi. Problem w tym że czym się kierować, tym że ogólnie jest przyjęte zwiększenie chmielu na goryczke o 10% w gęstszych brzeczkach, czy wyliczeniami BeerSmitha, gdzie wychodzi o 53% więcej chmielu przy gęstszej brzeczki niż przy chmieleniu całej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

We wzorze na obliczanie goryczki: http://www.piwo.org/topic/2259-obliczanie-goryczki/#entry38401

jest zmienna utylizacja. Przy mocniejszych piwach np. RISach wartość ta się zmniejsza. Około 10% mniej niż w przypadku np. Dry Stouta. Dlatego wtedy lepiej dać trochę chmielu więcej.

Trudno mi odpowiadać, operując na tak małych wartościach. Mi wychodzi 33% mniejsze IBU (z rozcieńczaniem 20 IBU, sprawdź ile chmiel ma alfa-kwasów).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem:

Objęt. pocz. gotow.- 5L

wielkość partii - 11L

Chmielenie :

10g - 60 min.

10g - 20 min.

20g - 0 min.

IBU - 29,9

 

Goryczka wyszła znacznie wyższa niż 30 IBU.

Chyba że to jest subiektywne odczucie.

Edited by pziombro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.