Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Małe Piwko Blog] Lubuskie IPA

Recommended Posts

Kupiłem przed chwilą. Piję od razu i od razu robię wpis. Tego piwa byłem bardzo ciekaw, bo postawiłem jakiś czas temu tezę, iż Witnica ma problem z diacetylem tylko w lagerach. W górnofermentacyjnych piwach kontraktowców z Birbanta, tego problemu nie było, i obstawiałem, że istnieje spora szansa, iż w Lubuskim IPA również go nie będzie....

The post Lubuskie IPA appeared first on Małe Piwko Blog.



Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ktoś mało obeznany kupi takie, potem kupi India Pale Ale Fuller'sa i będzie rozczarowany albo się całkiem zniechęci do prawdziwego IPA-że jakieś wodniste, że mało goryczki, że nie cytrusowe itd. Jak będziemy tak żonglować nazwami, w końcu już nie będziemy wiedzieć co pijemy, a ludzie zapomną i jak smakuje prawdziwe India Pale Ale, a co gorsza, że w ogóle istnieje.

 

I nie jest to atak na AIPA, niech sobie będzie, niech się warzy z Bogiem, ale trzymajmy się jakichś norm i nazywajmy co jest czym, a nie tak gdzie bądź. Ciechan potrafił napisać na Grand Prix American India Pale Ale, Witnica już nie umie?

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zajechało konserwą... Taki stout był kiedyś jasnym piwem i nikt nad rozpacza nad zmianą definicji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki stout był kiedyś jasnym piwem i nikt nad rozpacza nad zmianą definicji.

 

Masz może jakieś źródło potwierdzające tą teorię? Z tego co ja czytałem to stout wywodzi się od portera w którym zmieniano słód brown na palony

Share this post


Link to post
Share on other sites

To że Pale Stout się rozmył zawdzięczamy ujednoliceniu definicji, a nie jej zmianie. Stout oznaczał piwo mocne, niekoniecznie ciemne, stąd określenie, że "ale be brewed stout" czyli że ma być mocniejsze. Ponieważ w roku 1741 warzono i pale stout i brown stout, dotyczyło to w pierwszej kwestii barwy, a w drugiej mocy, a nie stylu; pale stout to było po prostu strong pale ale (mające wg źródeł około 19 blg), a brown stout to było brązowe mocne, które jakiś czas później nazwano double porter. W 1840 roku nadal pod hasłem stout ales, kryły się mocne ales, bez specyfikacji kolorostycznej. Dlatego to nie jest dobry przykład, bo kwestia stout'u i porter'u jakby zawiła się nie jawiła, jest dość prosta, natomiast w przypadku India Pale Ale też jest prosta, ale niestety nie dla wszystkich, czego dowodem są błędne etykietki i Rowing Jack'a i inkryminowanego Lubuskiego, oraz nagminne mylenie pierwotnej nazwy z jedną z fantazji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.