Pierre Celis 119 Posted March 28, 2014 Kupiłem przed chwilą. Piję od razu i od razu robię wpis. Tego piwa byłem bardzo ciekaw, bo postawiłem jakiś czas temu tezę, iż Witnica ma problem z diacetylem tylko w lagerach. W górnofermentacyjnych piwach kontraktowców z Birbanta, tego problemu nie było, i obstawiałem, że istnieje spora szansa, iż w Lubuskim IPA również go nie będzie.... Read More The post Lubuskie IPA appeared first on Małe Piwko Blog. Wyświetl pełny artykuł Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted March 29, 2014 I proszę, piwo, które jest AIPA, zostało po raz kolejny nazwane IPA... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Malinowy 117 1 Items Posted March 29, 2014 Bogi odpuść już... to, że to jest Amerykańskie IPA to nie znaczy, że to nie jest IPA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted March 29, 2014 (edited) I ktoś mało obeznany kupi takie, potem kupi India Pale Ale Fuller'sa i będzie rozczarowany albo się całkiem zniechęci do prawdziwego IPA-że jakieś wodniste, że mało goryczki, że nie cytrusowe itd. Jak będziemy tak żonglować nazwami, w końcu już nie będziemy wiedzieć co pijemy, a ludzie zapomną i jak smakuje prawdziwe India Pale Ale, a co gorsza, że w ogóle istnieje. I nie jest to atak na AIPA, niech sobie będzie, niech się warzy z Bogiem, ale trzymajmy się jakichś norm i nazywajmy co jest czym, a nie tak gdzie bądź. Ciechan potrafił napisać na Grand Prix American India Pale Ale, Witnica już nie umie? Edited March 29, 2014 by Bogi Quote Share this post Link to post Share on other sites
gwzd 17 Posted March 29, 2014 Zajechało konserwą... Taki stout był kiedyś jasnym piwem i nikt nad rozpacza nad zmianą definicji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Malinowy 117 1 Items Posted March 29, 2014 Taki stout był kiedyś jasnym piwem i nikt nad rozpacza nad zmianą definicji. Masz może jakieś źródło potwierdzające tą teorię? Z tego co ja czytałem to stout wywodzi się od portera w którym zmieniano słód brown na palony Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted March 29, 2014 To że Pale Stout się rozmył zawdzięczamy ujednoliceniu definicji, a nie jej zmianie. Stout oznaczał piwo mocne, niekoniecznie ciemne, stąd określenie, że "ale be brewed stout" czyli że ma być mocniejsze. Ponieważ w roku 1741 warzono i pale stout i brown stout, dotyczyło to w pierwszej kwestii barwy, a w drugiej mocy, a nie stylu; pale stout to było po prostu strong pale ale (mające wg źródeł około 19 blg), a brown stout to było brązowe mocne, które jakiś czas później nazwano double porter. W 1840 roku nadal pod hasłem stout ales, kryły się mocne ales, bez specyfikacji kolorostycznej. Dlatego to nie jest dobry przykład, bo kwestia stout'u i porter'u jakby zawiła się nie jawiła, jest dość prosta, natomiast w przypadku India Pale Ale też jest prosta, ale niestety nie dla wszystkich, czego dowodem są błędne etykietki i Rowing Jack'a i inkryminowanego Lubuskiego, oraz nagminne mylenie pierwotnej nazwy z jedną z fantazji. Quote Share this post Link to post Share on other sites