Qbasek 0 Posted March 27, 2014 Witam, Mój pierwszy post na forum. Przechodząc do tematu. Pierwszą warkę z brewkita właśnie zlałem na cichą. W oczekiwaniu na garnek do zacierania postanowiłem uwarzyć coś z ekstraktów niechmielonych z chmieleniem w 10l garnku. Pytanie mam takie, czy jest sens warzyć z poniższego zestawu czy lepiej go jakoś zmodyfikować: -1,7 kg pszeniczny płynny ekstrakt słodowy WES -1,2 kg jasny płynny ekstrakt słodowy WES -0,5 kg bursztynowy płynny ekstrakt słodowy -drożdże Fermentis S-33 (jeśli bardzo nie pasują to mam też Fermentis US-05) -do chmielenia mam dostępne trzy granulaty: Saaz, Triskel, Strisselspalt ( tutaj prosił bym o jakąś podpowiedź , myślałem o użyciu Saaz oraz Strisselspalt + coś na cichą?) -mam też curacao, skórkę pomarańczy, kolendrę ale nie wiem co i jak najlepiej dodać. Na tę chwilę myślę o 20g skórki pomarańczy i 10g curacao na ostatnie 10min chmielenia. -Jeśli była by taka potrzeba to mam jeszcze 200g cukru kandyzowanego białego. -całości chce uzyskać 20l Proszę o rady. Pozdrawiam Kuba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted March 27, 2014 Jeśli nie napiszesz JAKIEGO piwa oczekujesz, to to jest trochę jak wróżenie z fusów... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted March 27, 2014 Dzieki, wiec chciałem celować w coś podobnego do Hoegardena Grand Cru. Ale nie wiem czy to nie jest bardziej skomponowane w kierunku Saison. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted March 27, 2014 To zainwestuj w lepsze drożdże. Ani S-33 ani tym bardziej US-05 nie dadzą nic podobnego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted March 28, 2014 W sklepie polecono mi Wyeast Saison, zastanawiałem się jeszcze nad czymś z Saccharolicius (B001, B004 ?)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted March 28, 2014 Jak dla mnie to bardziej jest mocniejszy witbier (imperialny witbier),bardziej coś w rodzaju viva la wita niż z Pinty niż saison. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted March 28, 2014 Jak dla mnie to bardziej jest mocniejszy witbier (imperialny witbier),bardziej coś w rodzaju viva la wita niż z Pinty niż saison. Czyli zostac przy S-33 (analogicznie do składu pinty)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted March 28, 2014 Nie polecam wysokich temperatur na s33. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted March 28, 2014 Jak dla mnie to bardziej jest mocniejszy witbier (imperialny witbier),bardziej coś w rodzaju viva la wita niż z Pinty niż saison. Czyli zostac przy S-33 (analogicznie do składu pinty)? wybrałbym raczej coś dedykowanego dla witbiera np.brewferm blanche, czy coś z płynnych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted March 28, 2014 Ok, dzięki wielkie. Z drożdżami powinienem już sobie poradzić. Jeszcze musze troche doczytać o chmieleniu. Wyznaczyć sobie BLG. I wtedy można startować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted April 5, 2014 (edited) Do powyższych składników dołożyłem 4g swieżo tłuczonej kolendry na ostatnie 5 minut gotowania.No i dodalem cukier kandyzowany. Za waszymi radami zmieniłem drożdże i do fermentora poszły Belgian Ale Yeast WLP550, ładnie zaczeły pracować po około 6h wytwarzając obfitą czape z piany (jakies 15cm). Przez pierwsze 4 dni pracowały w temperaturze 23-24 celcjuszy a teraz piwo ma 19 stopni. Po tygodniu z 13BLG drożdże zeszły do 3BLG jutro jeszcze ponowie pomiar i jesli nic sie nie zmieni to zlewam na 10 dni na cichą. Próbowane dzisiaj zielone piwo smakuje dość wytrawnie, wydaje mi sie że fajnie czuć pomarańcze oraz kolendre. Mam pytanie jak traktować to piwo, tzn ile surowca do refermentacji i jak długo leżakować. Czy potraktować to jak jakies belgijskie Ale, Saison? Czy może nagazować bardziej w kierunku witbiera i cieszyć sie nim juz w maju? Edited April 5, 2014 by Qbasek Quote Share this post Link to post Share on other sites