Jump to content
Sign in to follow this  
nwcares

Pacific IPA sprawdzenie receptury

Recommended Posts

Cześć, przymierzam się powoli do uwarzenia 3 warki, pierwszej do której składniki chcę dobrać sam. Wybór padł na

Pacific IPA, mam już wstępny zasyp i chmielenie i chcę, aby ktoś życzliwy rzucił okiem czy czasem nie popełniłem

jakichś podstawowych błędów. Z góry dzięki :)

 

PACIFIC IPA

 

Na 22L

według BS2:

IBU: 56

BLG: 15,8

ALV: 6,7 %

EBC: 24,4

 

Zasyp:

5.5 kg Pale Ale Castle Malting

0.5 kg Crystal 40L

0.5 kg Vicoty Malt

 

Chmielenie:

15g Waimea 60 min

15g Galaxy 30 min

20g Rakau 15 min

20g Waimea 5 min

 

Whirpool 30 min 15g Waimea + 15g Galaxy

 

Na zimno 5-7 dni 15g Rakau + 15g Kohatu

 

Będę miał do dyspozycji 50g Waimea, 50g Kohatu, 50g Rakau, 50g Galaxy. Zastanawiałem się jakiego

chmielu użyć na goryczkę. Myślałem o Green Bullet i Pacific Gem, ale czytałem średnie opinie w internecie.

Chciałbym uwarzyć piwo nie powalające goryczką, ale o bogatym bukiecie smakowo-zapachowym, który

dają te chmiele :) Liczę na jakąś małą pomoc w sprawdzeniu tej receptury. Zastanawiam się czy wykorzystanie

aż tylu chmieli jednocześnie to dobry pomysł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pacific Jade daje dość sensowną goryczkę jeśli celujesz w chmiele nowozelandzkie i australijskie.

 

Ten kilogram karmelowych to moim zdaniem spore przegięcie. Ja bym takie piwo zrobił znacznie bardziej wytrawne - 200g karmelowego żeby dodać odrobinę ciała i to wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

galaxy użyłbym jako wiodący chmiel na aromat i smak

waimea smakuje jakby się jadło granulat chmielowy więc nie polecam - chyba, że znasz ten chmiel i go lubisz

Share this post


Link to post
Share on other sites

adamsky ma rację. 200-300g karmelowego starczy. I zacierać na wytrawnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

 

Utnę słód karmelowy i zostawię tylko 300 g victory. Z waimeą chyba się pożegnam i skupię się na Rakau i Galaxy,

a Pacific Jade użyję na goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

waimea smakuje jakby się jadło granulat chmielowy więc nie polecam - chyba, że znasz ten chmiel i go lubisz

A to ciekawe. Szkoda, że w wątku o tym chmielu jeden wielki off top.

Mam go właśnie na burzliwej wraz z mozaikiem i jak bulgorurkę wącham to czuje zapach malin. O smaku wypowiem sie za 2 tyg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam czerwonego lagera na waimea. Za 3-4 tygodnie powiem co i jak :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racje ma cml - Waimea kapeć, Rakau najtanszy chmiel w NZ - ciezko to ogarnac nam laikom przed kupnem bo w twojbrowar wszystek kosztowalo tyle samo - Waimea, Nelson, Rakau, Kohatu - czlowiek wrzucal do koszyka spragniony nowosci jak kiedys jeansy w peweksie. Pewnie przy nastepnej dostawie juz troche te ceny spozycjonuja no bo przecie Nelson czy chociazby Kohatu to zdecydowanie duzo lepsze chmiele niz ta cala raka - waka. Zreszta juz inni spozycjonowali - patrzac na Centrum Piwowarstwa 100 g szyszki Nelsona kosztowal 28 zl! Kosztowalo, bo juz go nie ma, zszedl na pniu..

Edited by Lodzermensch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.