Jump to content
Neptune

RIS

Recommended Posts

Powoli przymierzam się do uwarzenia RISa. Wymyśliłem sobie taki przepis...

 

Pale Ale 3kg

Wędzony 45ppm 2kg

Pszeniczny 1kg

Pszeniczny Czekoladowy 0,5kg

Płatki Jęczmienne 0,4kg

Jęczmień Palony 0,1kg

Płynny ekstrakt jasny 2,2kg (dysponuję tylko 30l garnkiem)

 

100g Simcoe

50g Citra

50g Mosaic

 

... i mam wątpliwości:

- Czy ktoś próbował jak wychodzi połączenie wędzonego słodu z amerykańskimi chmielami?

- Jakie drożdże, najlepiej suche podołają takiemu ekstraktowi i takiemu stężeniu alkoholu (wg brewtarget 10,5%)?

- Słyszałem, że można wsypać dwie paczki takich zwykłych drożdży S-04/05 i powinny dać radę

- Co myślicie o dodaniu papryczek chili, ziaren kawy, kakaa, lub płatków dębowych? Jeśli tak, to w jakiej ilości owe papryczki i jak je oporządzić przed dodaniem (i kiedy dodawać)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze pytanie jakie się nasuwa, to co zostanie z tej ameryki po roku-dwóch leżakowania? Bo pewnie będziesz chciał go pić wcześniej, tylko czy jest sens? Takiemu stężeniu spokojnie podołają S-04, ale jako gęstwa po lżejszym piwie - zrób jakiegoś bittera (jak masz ciśnienie na amerykę to amerykańskiego bittera :P) czy stouta i gęstwę zebraną z tego piwa w całości, na świeżo, zadaj do brzeczki RISa. Kawę i kakao (może lepiej łuskę kakaową - kakałszale) zwykle widuję w przepisach gotowane przez ostatnich 15 minut, chili pewnie na burzliwą, płatki na cichą?

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z takim zasypem to wyjdzie ci raczej wędzone Barley wine. Ja u siebie w ten weekend na 8,5 kg słodów, czarnego ziarna dałem prawie kilogram i wcale ta palność nie powalała.

 

Co do amerykańskich chmieli i wędzonki, to Kopyr chyba u siebie na blogu takiego risa robił, ale efektami się jeszcze nie chwalił z tego co wiem.

Edited by Keleris

Share this post


Link to post
Share on other sites

a) więcej palonego

b) wyjdzie CI trochę mniej niż 20 l

c) paczka sucharów śmiało wystarczy, acz gęstwa to dobry pomysł

d)jak dałeś wędzony, to już sobie daruj więcej eksperymentów na raz, wędzonka w RIS to fajny pomysł, niejaki kolega bnp wprawdzie twierdzi, że RIS to taki piwny bigos, aliści nie jest to zapewne ostatni RIS w życiu więc spokojnie...

e) no właśnie, bnp się zna, prześledź jego posty

f) Jak czujesz, że nie wydzierżysz rok czekać i wytrąbisz wcześniej, to możesz dać amerykańskie, jak masz cierpliwość do leżakowania pierwszego RISa w życiu to śmiało marynka i lubelski tyż zadziałają...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za dobre rady :)

Jęczmienia palonego mam 0,35kg + 0,5 czarnej pszenicy da już chyba odpowiednią ilość paloności?

Odpuszczę papryczki i inne dodatki, zostawię za to płatki z beczki po sherry (wędzonka + beczka po sherry w whisky dają fenomenalne rezultaty, więc mam nadzieję, że tutaj też).

Zostawię też amerykańce, bo o ile na pewno zachomikuję kilka butelek na przynajmniej rok, to u mnie przerób jest taki, że większość butelek na pewno nie przetrwa takiego okresu czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

RIS to taki piwny bigos

Takie w sumie sprzątanie magazynów :D

 

RIS 30L 21BLG + Milk Stout 15L 12BLG

 

Zasyp:

  • 5kg pale
  • 3,8kg monach ciemny
  • 1kg cara gold 20EBC
  • 0,5kg biscuit
  • 0,5kg kawowy 250EBC
  • 0,5kg brown
  • 0,5kg special B
  • 0,4kg palony jęczmień + 0,1kg do wysładzania cienkusza
  • 0,22kg black
  • 0,19kg czekoladowy
  • 0,15kg pszeniczny czekoladowy
  • 0,03kg carafa special I

Mash in: 26L, 53°C wszystkie poza pale

52°C - 10'

69°C - dodanie pale

68°C->66°C - 140'

72°C - 10'

76°C - 5'

Mash out: 34L 80-90°C

 

Aurora 30g - FWH

Target 40g - 60'

Mech irlandzki 5g - 15'

 

chmielenie cienkusza analogicznie, ino waga składników odpowienio 20 i 10g + 500g laktozy

 

gęstwa S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Bardzo ładny zasyp. Chyba wszytkie palone na rynku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Jakie drożdże, najlepiej suche podołają takiemu ekstraktowi i takiemu stężeniu alkoholu (wg brewtarget 10,5%)?

 

- Słyszałem, że można wsypać dwie paczki takich zwykłych drożdży S-04/05 i powinny dać radę

 

- Co myślicie o dodaniu papryczek chili, ziaren kawy, kakaa, lub płatków dębowych? Jeśli tak, to w jakiej ilości owe papryczki i jak je oporządzić przed dodaniem (i kiedy dodawać)?

 

Drożdże - każde

 

Jedna paczka wystarczy, jeśli użyjesz gęstwy po słabszym piwie. To w sumie lepsze, niż dawanie dwóch paczek.

 

Papryczki chili - na ostatnie 10-15 minut gotowania. Najlepiej wędzone, nie świeże. Staraj się pozbyć ogonków, jeśli nie chcesz baaardzo mocnej pikantności nie dawaj ziaren oraz wytnij żeberka. Norma? Nie istnieje. Zależnie od Twoich preferencji i od tego, jak mocna jest słodowa baza piwa - od 15 do X gram.Kakao - też gotowanie, można spróbować dać na whirpool. Ma tłuszcz, więc lekko bije w pianę. Możesz, jak sugeruje jaras, dać kakałszale. Płatki? Leżakowanie na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydajności pogratulować

Przepisane z notatek co nie znaczy, że prawdziwe. Sam się zaczynam zastanawiać, czy gdzieś tam jakiś fakap nie poszedł po pijaku. Czego jestem pewien, to że na dzień dzisiejszy mam jeszcze dwie pełne skrzynki RISa i jedną Milka, a już swoje napróbowałem/poczęstowałem...

 

edit: do Milka mógł pójść jakiś domowy syrop kandyzowany (pewnie czerwony) dla podbicia blg...

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-04 mają trudności z nagazowaniem mocnych piw, polecił bym jednak US-05, chociaż sam robiłem barleywina na S-04 i profil smakowy super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że zbliża się 20 warka w Browarze Wuja Wania to mam ochotę na coś specjalnego :) Myślę, że RIS dobrze pasuje na jubileuszowe piwo ;) Zacieram w LIDLu więc zasyp słodu niestety dość ograniczony.

 

Przebrnąłem przez wiele receptur i wymyśliłem coś takiego. Celuje w blg pomiędzy 23 a 24.

 

Zacieranie

Strzegom Pilzneński - 3,5kg

Strzegom Monachijski - 1,3kg

Strzegom Pszeniczny - 1kg

Strzegom Karmelowy 600 - 400g

Weyermann Wędzony - 400g

Strzegom Jęczmień Prażony - 200g

Weyermann Carafa II - 200g

 

64C - 40 minut

72C - 20 minut

 

Gotowanie 90 minut.

90 minut - WES Bursztynowy 1,7kg

60 minut - 80g Challanger

20 minut - 30g EKG

 

Drożdże S04

 

Co Wy na to? :)

Edited by Wania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwolę sobie dołączyć do tematu.

Rozlałem 13 litrów RISa głównie w butelek 330ml. Zostało mi jeszcze 5 litrów piwa, czekam na majówkę i bączki po Lubelskim.

Co mogę dodać do piwa na tym etapie żeby je urozmaicić?

Mam trochę mrożonych papryczek Naga Morich. Dobry pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

i ja robię przymiarkę pod pierwszego RISa. Recepturę oparłem o zacieranie wyprzątniętego z magazynu słodu oraz zamierzam wzmacniać ekstraktem. Jak na razie roboczo zrobiłem coś takiego:

 

monach II 3kg
pilzneński 2kg
whisky Bruntal 1kg
wiedeński 1kg
melanoidynowy 1kg
karmelowy 600 0,25kg
carafa III special 0,15kg
pszenica palona 0,15kg

zacieranie:
wsyp wszystkich słodów do 62 st. C
65 st. C 70'
mash out

gotowanie 90'
chmielenie:
Magnum 75g 60'
ekstrakt bursztyn WES 1,7kg 11'
Lublin 40g 6'

podsumowując:
70 IBU, 25 blg, 10,5% alk.

 

na cichą plan zadania płatków dębowych amerykańskich średnio opiekanych.

 

Czy projekt tej receptury jest w porządku, czy może pozmieniać udziały ziarna palonego?

 

Proszę o opinie, po zaakceptowaniu przepisu zajmę się projektem wody, ponieważ mam fatalną (więcej w temacie tu) do warzenia stoutów więc muszę posilić się demineralizowaną i zestawem soli. No ale trzeba zacząć od dobre receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palonych to dużo za mało moim zdaniem. Ja bym dał 10-15 %.Za mało słodu pils a za dużo pozostałych, może wyjść za słodki i słabo odfermentuje. Ibu celuj bliżej 90.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no faktycznie, 10-15% zasypu? nie za dużo?

 

tutaj sugerują od 5-8% zasypu

Edited by joker0skater

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Chocolate malt and roasted barley will provide the core flavors in the stout and should each make up 5% to 8% of the total grain bill.

Słód czekoladowy i palony jęczmień dostarczają podstawowych aromatów w stoutach i każdy powinien mieć udział 5%-8% łącznego zasypu. Czyli 10-16%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ahhh ślepy jestem... "should each make up"...

nie mam niestety żadnego słodu czekoladowego, jakieś sugestie?

 

edit: no i się okazało, że z ziarna pow. 1000 EBC mam tylko 300g pszenicy palonej oraz 380 carafy III special... da radę z tych składników ukręcić galantego Ryśka?

Edited by joker0skater

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.