Jump to content
Swiezy

Chmielenie Whirpool

Recommended Posts

Witam,

 

Dość często spotykam się na tym forum ze stwierdzeniem "chmiel do whirpoola, chmielenie w whirpoolu" lub coś w tym styu, ktoś mógłby wytłumaczyć o co chodzi ? Czy mówiąc whirpool macie na myśli wprowadzenie w ruch wirowy brzeczki (łyżką cyz czymkolwiek innym) po gotowaniu i wtedy dodawanie chmielu ? Bardzo prosze o wyjasnienie slangu :)

 

Dzieki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

No spoko, ale o co w tym chodzi ? Sypanie chmielu na chłodzenie po zdjęciu z ognia ? Czy jak ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytałeś linka którego dał adamsky? Masz tam nawet na grubo napisane "kiedyi jak", jak Ci się nie chce całości czytać.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to, że jak chmielisz bezpośrednio (bez żadnych woreczków, skarpet, pończoch czy też starych gaci - po prostu wrzucasz chmiel bezpośrednio do gara) podczas warzenia (nie jest tu istotne w której minucie to robisz), to w brzeczce zostają Ci chmieliny, które musisz jakoś odfiltrować - robisz to właśnie za pomocą whirlpool'a, czyli zrobienia wiru w garze. Wówczas z chmielin zrobi się na środku stożek, a brzeczkę dekantujesz wężykiem do fermentora, zostawiając farfocle w garze.

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

ThoriN nie mieszaj whirpoola z chmieleniem whirpoolowym. Ty mówisz o whirpoolu, który jest sposobem na oddzielenie chmielu. A chmielenie whirpoolowe polega na sypnięciu chmielu już po wyłaczeniu palnika, albo nawet po lekkim schłodzeniu brzeczki, i trzymania go w brzeczce o określonej temperaturze przez określony czas, a nie od razu schłodzeniu całej brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już wszystko jest jasne, dziękuję wam bardzo szczególnie za link :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ThoriN nie mieszaj whirpoola z chmieleniem whirpoolowym. Ty mówisz o whirpoolu, który jest sposobem na oddzielenie chmielu. A chmielenie whirpoolowe polega na sypnięciu chmielu już po wyłaczeniu palnika, albo nawet po lekkim schłodzeniu brzeczki, i trzymania go w brzeczce o określonej temperaturze przez określony czas, a nie od razu schłodzeniu całej brzeczki.

Wątek stary jak świat ale ja nadal nie wiem czym się różni  chmielenie na  0 od chmielenia  whirpool  to nie to samo? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątek stary jak świat ale ja nadal nie wiem czym się różni  chmielenie na  0 od chmielenia  whirpool  to nie to samo?

 

Przeca kolega bart3k powiedział wprost:

 

chmielenie whirpoolowe polega na sypnięciu chmielu już po wyłaczeniu palnika

 

Po wyłączeniu palnika czyli po zakończeniu gotowania, czyli na 0' gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież to to samo co chmielenie na 0

 

Wysłane za pomocą klapy od sedesu

A zadałeś sobie może trud kliknięcia w link który podałem, czy lepiej poczekać aż tu ktoś łopatologicznie wyjaśni, bo nie chce się tak długiego tekstu czytać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Przecież to to samo co chmielenie na 0

 

Wysłane za pomocą klapy od sedesu

A zadałeś sobie może trud kliknięcia w link który podałem, czy lepiej poczekać aż tu ktoś łopatologicznie wyjaśni, bo nie chce się tak długiego tekstu czytać?

 

Dzięki, nie zobaczyłem   umknęło mi to  ale już  nadrobiłem zaległości 

 

Przy chmieleniu whirlpool - owym zatrzymujemy chłodzenie przy temperaturze 70-80C i przez pewien czas mieszamy tak aby aromaty z chmielu przeszły do brzeczki

 dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy chmieleniu whirlpool - owym zatrzymujemy chłodzenie przy temperaturze 70-80C i przez pewien czas mieszamy tak aby aromaty z chmielu przeszły do brzeczki

A to nie jest tak, że tylko do tych ~80°C alfakwasy ulegają izomeryzacji i rozpuszczają się w brzeczce a poniżej tej temp. zaczyna tworzyć się zawiesina która z czasem opada?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielnie whirpoolowe ma podciągnąć aromat, nie goryczkę. Chodzi właśnie o to, żeby alfakwasy nie ulegały izomeryzacji, a olejki przechodziły do brzeczki i jednocześnie nie odparowywały zbyt intensywnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.