Skocz do zawartości

Lagerowanie na balkonie


micd84

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam dylemat. Mam w piwnicy Pils 2, 5 tygodnia na fermentacji w skrzyni że styropianu, temp. poniżej 10C. Blg zeszło już do końca zgodnie z FFT z 11 na 3. Na balkonie są idealne warunki do lagerowania ostatnio i zastanawiam się czy nie przelać z głównego fermentora i wynieść na dwa tygodnie.

Obawiam się tylko utlenienia bo nie wiem czy po przelaniu wytworzy się jeszcze warstwa co2 nad piwem no i nie mam pojemnika idealnie dopasowanego do objętości. No i przenosząc z piwnicy na 3 piętro po schodach może się napowierzyć.

Alternatywą jest zostawić jak jest bez przelewania na dwa tygodnie - czyli pomijam cichą i nie ryzykuje oksydacji i zakażenia.

 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale wstawilbym w skrzyni że styropianu wiec w środku raczej się temperatura uśredni i nie będzie dużych wahań. Tylko się tego napowietrzenia obawiam

 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.