Jump to content

Lagerowanie na balkonie


micd84
 Share

Recommended Posts

Panowie mam dylemat. Mam w piwnicy Pils 2, 5 tygodnia na fermentacji w skrzyni że styropianu, temp. poniżej 10C. Blg zeszło już do końca zgodnie z FFT z 11 na 3. Na balkonie są idealne warunki do lagerowania ostatnio i zastanawiam się czy nie przelać z głównego fermentora i wynieść na dwa tygodnie.

Obawiam się tylko utlenienia bo nie wiem czy po przelaniu wytworzy się jeszcze warstwa co2 nad piwem no i nie mam pojemnika idealnie dopasowanego do objętości. No i przenosząc z piwnicy na 3 piętro po schodach może się napowierzyć.

Alternatywą jest zostawić jak jest bez przelewania na dwa tygodnie - czyli pomijam cichą i nie ryzykuje oksydacji i zakażenia.

 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ale wstawilbym w skrzyni że styropianu wiec w środku raczej się temperatura uśredni i nie będzie dużych wahań. Tylko się tego napowietrzenia obawiam

 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.