zbynieks 31 Posted March 25, 2014 Obdarowano mnie paczuszką. Ktoś ma jakieś doświadczenia albo wiedzę nabytą? Może do witbiera dać na aromat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
e-prezes 87 Posted March 26, 2014 No przyznaj się w jakich okolicznościach nabyty? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted March 26, 2014 Prawilnie melduję, że obdarowany zostałem nim na bialskim Stout Feście, zorganizowanym perfekcyjnie dzięki talentom i sile przepicia przebicia e-prezesa, któremu szaconek i strzałeczka! 1 e-prezes reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
e-prezes 87 Posted March 26, 2014 Chmiel pojawił się w ofercie Centrum Piwowarstwa i profil opisowy ma dość niezwykły. Sam jestem ciekaw jakie da efekty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cichus 88 1 Items Posted March 26, 2014 No! Brzmi zachęcająco, chociaż z drugiej strony opisy na stronach sklepów nie zawsze są zgodne z prawdą. Trzeba wypróbować, co tam ciekawego ostatnio sądziedzi zza Odry wymyślili, bo USA zaczyna być nudne - tylko Citra, Amarillo i Mosaic Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted March 26, 2014 (edited) Niemiecka kompozycja chmieli służąca do chmielenia na aromat. Nada Twemu piwu aromatu soku z moreli, czerwonego pieprzu, cukierków, maliny. To jakaś mieszanka? Tja. Czym się różni aromat soku z moreli od aromatu moreli? Chyba jakaś wyższa szkoła sensoryczna... Aromat cukierków. Co za tłumok to tłumaczył. Edited March 26, 2014 by tomato Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted March 26, 2014 Tak, są dwa niemieckie blendy z nowofalowych odmian, Fantasia i TnT. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted March 26, 2014 Albo słabo mi wyszło szukanie w niemieckich źródłach, albo totalnie zero informacji na niemieckich stronach o tej odmianie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 27, 2014 Bo to nie jest odmiana Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted March 27, 2014 Dokładnie. To nie jest nowy chmiel tylko mieszanka. Coś jak "przyprawa do kurczaka" - zamiast samemu mieszać sól, czosnek, paprykę i zioła, kupujesz już gotowy mix przypraw. Inna sprawa, że rzeczywiście nie idzie znaleźć informacji na temat tych blendów. Pewnie dopiero wchodzą do sprzedaży i trzeba odczekać zanim ludzie kupią i zaczną warzyć. Ja się przymierzam do przetestowania TnT - z opisu wydaje się ciekawszy niż Fantasia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Keleris 2 1 Items Posted March 29, 2014 Ja wczoraj zrobiłem piwko na TnT, przy warzeniu pachniał głównie mandarynkami, pomarańczami. Zapowiada się ciekawie, ale na efekt trzeba oczywiście poczekać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieslav 10 1 Items Posted March 31, 2014 Pinta wypuszcza DasIPA z wymienionymi wyżej chmielami - będzie okazja spróbować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lary 26 1 Items Posted March 31, 2014 Skądinąd słyszałem, że chłopaki nie są wybitnie zadowoleni z efektu. Quote Share this post Link to post Share on other sites