Jump to content
Groszek

American Amber Ale - nuty zapachowe

Recommended Posts

Jestem w trakcie warzenia American Amber Ale. Właśnie przelałem brzeczkę z burzliwej na cichą i pobrałem próbkę, w której wyczuwam wyraźne nuty miodowe. Warzę ze słodów: pale ale, monachijskiego i crystal oraz chmielu bravo, wilamette i cascade. Czy w tym stylu piwa mogą/powinny być wyczuwalne takie nuty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amerykańskich chmieli używasz, to nie dziw się, że zamiast szlachetnej goryczki wyczuwasz jakieś kwiatki, owoce (miód), tak ma być. Nie oceniaj piwa w trakcie fermentacji, dojrzeje i wszystko się zmieni.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te smaki miodowo / melanoidowe pochodzą z połączenia słodów monachijskiego / karamelowego I czystych drożdży aleowych. Jest to pożądaną częścią smaku piwa I jeżeli receptura jest dobrze skomponowana, wtopi się to w harmonię z innymi smakami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.