Jump to content
Sign in to follow this  
froniu

Browar Thorn

Recommended Posts

Cześć.

 

No i niestety kwach.Dziś otworzyłem butelkę na próbę i aż mi gębę wykręciło ,zapach ok,smak natomiast masakra-kwaśny. No i nie dowiem się póki co jak smakuje grodzisz,muszę zamówić wędzony słód i spróbować ponownie.

sprawdziłeś inne butelki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 Pale Ale oraz #6 Hafe-Weizen 20.09.2009 powędrowały do butelek.

#5- zeszło do 2°Blg ,zadane 120g glukozy

#6-zeszło do 4°Blg ,zadane 200g glukozy

 

 

Wczoraj dotarł do mnie słód wędzony,zrobię podejście nr 2 do grodziskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7

 

Belgijski Witbier

 

Zasyp:

 

-słód pilzneński - 2,5 kg

-słód pszeniczny - 1 kg

-płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg

-płatki owsiane błyskawiczne - 1kg

-mąka pszenna -0,25 kg

 

 

-Marynka - 20 g

-Curacao- 20 g

-kolendra indyjska - 20 g

 

Drożdże- Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

-cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C

-ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min

-podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min.

-podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min.

-podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja

 

Wysładzanie

 

do uzyskania 27 l około 10,5°Blg

 

Gotowanie

 

60 minut

 

-marynka dodana od początku

-w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

-w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

 

Drożdże dodane przy 26°C

 

Uzyskane 24 l 13°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8 (drugie podejście do grodzisza)

 

Zasyp:

-słód wędzony -1,25 kg

-słód pszeniczny -1,25 kg

 

 

-Lubelski- 50 g

 

Drożdże:

-1007 German Ale

 

 

Zacieranie:

-słody do 5 l wody o temp 40°C

-ustalenie temp na 37°C ,przerwa 30 min

-ustalenie temp na 50°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 20 min

-ustalenie temp na 70°C przez dodanie 3 l gorącej wody,przerwa 30 min

-ustalenie temp na 75°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 30 min

 

 

Wysładzanie (trzy etapowe)

 

I-6 l wody o temp 72°C

II- 4 l wody o temp 72°C

III- 3 l wody o temp 72°C

 

 

Gotowanie

 

90 min

 

30 g lubelskiego dodane od początku

20 g w 30 minucie gotowania

 

Drożdże dodane przy temp 25°C

 

Wyszło 20 l 8°Blg

 

 

 

Mam też pytania.

 

-ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić??

-czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem??

 

Pozdrawiam

 

 

-

Share this post


Link to post
Share on other sites
-ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić??

Najwygodniej zebrać gęstwę z dna fermentora po przelaniu piwa na cichą.

Możesz też spróbować zbierać z góry (pianę drożdżową), ale przy takim słabym piwie może jej być niewiele.

 

-czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem??

Tak - na cichej. 2-3 dni przed rozlewem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7 Belgijski Witbier dziś powędrowała na cichą. Trochę słabo odfermentowała bo zeszło tylko do 7°Blg ,potrzymam z 2 tygodnie na cichej i mam nadzieje,że zejdzie dużo niżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CZeść.

A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK"

Weź nie żartuj. Kobiety to zło wcielone (pomijając Dori i Marusię).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziś Grodzisz powędrował na cichą,zszedł do 3°Blg . A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK"

W takim razie trzymamy kciuki, a jutro będziemy gratulować :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #9 (pierwszy dolniak)- Pils 12°Blg

 

Zasyp:

 

-pilzneński 3,2 kg

-monachijski 0,2 kg

-Carapils 0,2 kg

 

 

 

Marynka 30 g

Lubelski 20 g

 

 

Drożdże S-23

 

 

 

Zacieranie:

-cały słód dodany do 12 l wody o temp. 70°C ,

-ustalenie temp na 65 °C ,przerwa 30 min.

-podniesienie do 72°C °C ,przerwa 30 min

-podgrzanie do 76°C , filtracja

 

 

Filtracja 3x 4 l wody o temp.75°C + dodatkowe 2 l do uzupełnienia do 22 l

 

Chmielenie:

90 min, marynka w całości od początku,lubelski 10 g w 60 minucie, kolejne 10 g na 5 min. przed końcem gotowania.

 

Drożdże zadane przy 14°C

 

 

Wyszło 20 l i znów wyżej bo 13°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam po długiej przerwie:)

Korzystając z chłodniejszych dni postanowiłem uwarzyć Belgijski Witbier.

 

Warka # 10

 

Belgijski Witbier

 

Zasyp:

 

-słód pilzneński - 2,5 kg

-słód pszeniczny - 1 kg

-płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg

-płatki owsiane błyskawiczne - 1kg

-mąka pszenna -0,25 kg

 

 

-Marynka - 20 g

-Curacao- 20 g

-kolendra indyjska - 20 g

 

Drożdże- Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

-cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C

-ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min

-podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min.

-podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min.

-podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja

 

Wysładzanie

 

do uzyskania 27 l około 10,5°Blg

 

Gotowanie

 

60 minut

 

-marynka dodana od początku

-w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

-w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

 

Drożdże dodane przy 20°C

 

Uzyskane 25 l i co mnie bardzo zastanawia to aż 16°Blg :| ?

 

Pozdrawiam

Edited by froniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam kolegę po przerwie!

 

te 10,5 i 16 Blg to pewnie w 70 C i 20 C, choć stygnięcie nie tłumaczy, aż takiej różnicy. Jak ma rzeczywiście 16 Blg, to przy takim zacieraniu wyjdzie z niego niezły mocarz. Jakby się, czego oby nie było, nie udał to dajcie kolego znać, przedestyluje się i wyjdzie ambrozja do kwadratu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FRoniu coć pokręciłeś.

27 L przed gotowaniem 10,5°Blg

po gotowaniu 28 L i 16°Blg

Zawsze myślałem, że brzeczki przy gotowaniu ubywa. :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już lepiej, ale przy tak małym odparowaniu niemożliwe jest uzyskanie takiej różnicy. Zgodziłbym się na 12-12,5°Blg . Coś mogłeś źle zmierzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzałem 2 próbki przy temp 25°C i obie wyszły tak samo. Może mój areometr jest do bani. Przy następnej warce spróbuję z nowym modelem. Jestem ciekaw do ilu zejdzie po burzliwej. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdzałem 2 próbki przy temp 25°C i obie wyszły tak samo. Może mój areometr jest do bani. Przy następnej warce spróbuję z nowym modelem. Jestem ciekaw do ilu zejdzie po burzliwej. Pozdrawiam

Witaj, krajanie! :)

wskazania mojego areometru też wprawiały mnie w zdumienie dopóki nie odkryłem, że papierowa rurka ze skalą przesuwa się wewnątrz szklanej...:D

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

06.08.2010

Warka # 11

 

Pale Ale 12°Blg

 

Zasyp:

-pilzneński 3 kg

-monachijski 0,4 kg

-Caramunich II 0,3 kg

 

 

-Marynka 30 g

-Lubelski 30 g

 

Drożdże:

-Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

-Cały zasyp do 12 l wody o temp. 70°C

-ustalenie temp na 67°C , przerwa 60'

-podniesienie temp do 76°C ,utrzymanie 10',filtracja

 

Wysładzanie:

3x 4 l wody o temp 75°C

 

Gotowanie:

60 minut, marynka w całości od początku,w 40' 15 g lubelskiego,druga porcja na 5 minut przed końcem gotowania.

 

Drożdze zadane przy temp 18°C

 

Uzyskane 20l ,12,5°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...